• ΑΓΟΡΕΣ

    Φουντώνουν οι προσδοκίες για ένα θερμό «January Effect»

    • Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
    Δημήτρης Τζάνας, Διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

    Δημήτρης Τζάνας, Σύμβουλος Διοίκησης, Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ


    Οι συνεδριάσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών ξεκίνησαν για το 2024 από τις 2 Ιανουαρίου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν και τα Φώτα για να αναβαθμιστούν οι συναλλαγές, ξεπερνώντας τα 100 εκ. ευρώ ημερησίως.

    Ως τότε πάντως, παρά τον αναιμικό τζίρο, είχε συντελεστεί η υπέρβαση των 1,300 μονάδων και οι αψιμαχίες μεταξύ αγοραστών και πωλητών είχαν επιβεβαιώσει ότι οι 1,300 μονάδες αποτελούν ισχυρή στήριξη  και η αμυντική θωράκιση είναι επαρκής, διαψεύδοντας  όσους πίστευαν ότι μπορεί να δικαιωθούν με θέσεις short.

    Ήδη, το σκηνικό αλλάζει. Οι ελληνικοί επενδυτικοί φορείς, Euroxx και η Eurobank Equities,  πρόλαβαν αυτή τη φορά τους διεθνείς οίκους προβάλλοντας τον τραπεζικό κλάδο ως εκείνο που έχει τις προϋποθέσεις να οδηγήσει την ανοδική κίνηση του Γ.Δ. το 2024, με τις αναβαθμίσεις των τιμών των μετοχών να διαμορφώνουν επίπεδα με ανοδικό περιθώριο (upside) ως και 58% !

    Στην ίδια κατεύθυνση σπεύδει να συγχρονιστεί και η Jefferies διαμορφώνοντας  το μέσο περιθώριο ανόδου στο 40%. Οι εκτιμήσεις δικαιολογούνται από την αναμενόμενη συνέχιση της υψηλής κερδοφορίας τόσο λόγω της διατήρησης υψηλού επιτοκιακού περιθωρίου όσο και λόγω των αυξημένων δανειοδοτήσεων, ενώ η προοπτική καταβολής μερισμάτων μετά από 14 χρόνια είναι πιο πιθανή από ποτέ, πάντα με την έγκριση των εποπτικών αρχών (SSM).

    Παράλληλα, για μεγάλο αριθμό εταιρειών οι προσδοκίες περαιτέρω βελτίωσης των μεγεθών τους είναι πιθανές: των εταιρειών που εκτελούν έργα που συνδέονται με τον ενεργειακό και το ψηφιακό μετασχηματισμό ή άλλων υποδομών, των επιχειρήσεων με εξωστρέφεια, από τα πετρελαιοειδή και τα μεταλλουργικά προϊόντα μέχρι τα τρόφιμα, όσων ο κύκλος εργασιών συνδέεται με τον τουρισμό αλλά και των εταιρειών με ειδικά χαρακτηριστικά (αξιοποίηση ακινήτων, εμπορικές, διαχείριση λιμένων και υδάτων κοκ).

    Την ίδια ώρα, προετοιμάζεται η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα της Αθήνας στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τα μεγέθη του να έχουν εκτοξευθεί το 2023 και το περιθώριο καθαρού κέρδους να ξεπερνά το 40%, ενώ οι κρατήσεις για το 2024 προϊδεάζουν για περαιτέρω βελτίωση των μεγεθών του τρέχοντος έτους.

    Με τα δεδομένα αυτά, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε ήδη το όριο των  1,323 μονάδων  και διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για υπέρβαση του επόμενου κρίσιμου ορίου, εκείνου των 1,350 μονάδων ώστε να αρχίσει να μορφοποιείται η υλοποίηση ενός αξιοσημείωτου January effect υπό την επίδραση του ενάρετου κύκλου που μπορεί να δρομολογήσει η ελληνική οικονομία, καταγράφοντας βελτιωμένες μακροοικονομικές επιδόσεις: στις επενδύσεις,  στο ΑΕΠ, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, την ανεργία και άλλους δείκτες.

    Την ίδια ώρα, ο Νουριέλ Ρουμπινί θεωρεί μεν ότι τα χειρότερα σενάρια για την παγκόσμια οικονομία είναι λιγότερο πιθανά αλλά οι γεωπολιτικές εξελίξεις μπορεί να αλλάξουν τις φετινές προβλέψεις! Και όλοι γνωρίζουμε ότι είναι τα κεφάλαια των ξένων επενδυτών εκείνα που συνεχίζουν να έχουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στα ελληνικά δρώμενα.

    Και με την υφιστάμενη κατάσταση στη Μ. Ανατολή και τα πλοία με containers να αποφεύγουν το Σουέζ, την Ουκρανία να παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση  και τις ΗΠΑ να ψηφίζουν για Πρόεδρο το Νοέμβριο, ουδείς μπορεί να μιλήσει με βεβαιότητα για αδιάλειπτα ανοδικές επιδόσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρά το ελπιδοφόρο ξεκίνημα. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το περιβάλλον αστάθειας, ανισορροπιών, υψηλής αβεβαιότητας και αυξημένης αταξίας που βιώνουμε μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στην πορεία του φετινού έτους !

    Διαβάστε επίσης

    Piraeus Securities για Cenergy: Nέα τιμή στόχος τα €9,25 και περιθώριο ανόδου 30%

    Jefferies: Η υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών θα συνεχιστεί – Aυξάνει τις τιμές στόχους και συστάσεις

    Ambrosia Capital: Ξεκινά την κάλυψη της Intralot, με τιμή-στόχο τα €1,55 με σύσταση αγοράς



    ΣΧΟΛΙΑ