• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Αβεβαιότητα και καθυστερήσεις φέρνουν οι εκλογές στην Ιταλία

    Goldman Sachs

    Goldman Sachs


    Μετά τη γαλλική Societe Generale και η αμερικανική Goldman Sachs με ειδικό report της στρέφει την προσοχή της στις ιταλικές εκλογές, δείχνοντας ότι το αποτέλεσμα τους θα έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρωζώνη συνολικά.

    «O κεντροαριστερός συνασπισμός γνώρισε άλλη μια αποστασία μετά την απόφαση του Azione, του κεντρώου κόμματος υπό τον Carlo Calenda, να κατέβει μόνο του στις επόμενες εθνικές εκλογές», εξηγεί ο Ιταλός οικονομολόγος της Goldman Sachs, Filippo Taddei.

    Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο κεντροδεξιός συνασπισμός (Fratelli d’Italia – FdI, Forza Italia και Lega) διεύρυνε το αξιοσημείωτο προβάδισμά του (πάνω από 15 ποσοστιαίες μονάδες) έναντι ενός ακόμη πιο κατακερματισμένου κεντροαριστερού συνασπισμού. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) όσο και τα κόμματα της Αριστεράς (Sinistra) διολίσθησαν στις δημοσκοπήσεις.

    Το Istituto Cattaneo – ένα από τα σημαντικότερα ινστιτούτα εκλογικών μελετών στην Ιταλία – εκτίμησε στην τελευταία του μελέτη ότι, με την τρέχουσα σύνθεση των συνασπισμών, η κεντροδεξιά θα εξασφαλίσει πιθανότατα λίγο περισσότερο από το 60% του συνόλου των βουλευτών στο επόμενο Κοινοβούλιο.

    Τέλος, καθώς τα κόμματα οριστικοποιούν τις οικονομικές τους πλατφόρμες πριν από τις προθεσμίες του Αυγούστου, η πολιτική αβεβαιότητα θα μπορούσε να μειωθεί στις 14 Αυγούστου, όταν θα επισημοποιηθεί η σύνθεση των συνασπισμών των κομμάτων και τα κόμματα θα παρουσιάσουν τα εκλογικά τους προγράμματα. Ο διορισμός του νέου υπουργικού συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα όχι νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου, καθυστερώντας τον προϋπολογισμό και θέτοντας υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, σε σύγκριση με την έναρξη της θητείας του πρωθυπουργού Ντράγκι (Φεβρουάριος 2021):

    Τα σημεία με σημασία και τα χρονοδιαγράμματα

    Τα κόμματα έχουν προθεσμία έως τις 14 Αυγούστου για να καθορίσουν την επίσημη σύνθεση των συνασπισμών και να παρουσιάσουν τις εκλογικές τους διακηρύξεις. Μέχρι τότε, η πρώτη δέσμη προτάσεων πολιτικής – που αφορούν την αναδιοργάνωση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης, την εισαγωγή ενός ενιαίου φόρου, την αύξηση των συνταξιοδοτικών παροχών έως την αύξηση της φορολογίας κληρονομιάς – παρέχει μόνο πολύ περιορισμένη πολιτική καθοδήγηση.

    Παρά τη σημασία της συνεχιζόμενης οριστικοποίησης των πολιτικών πλατφορμών, ο πιθανός διορισμός ενός νέου υπουργικού συμβουλίου όχι νωρίτερα από τα τέλη Οκτωβρίου θα καθυστερήσει τον προϋπολογισμό και θα θέσει υπό αμφισβήτηση την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης, προσθέτοντας πολιτική αβεβαιότητα στον οικονομικό κίνδυνο που δημιουργεί η ενεργειακή κρίση.

    Τα κόμματα θα έχουν στη συνέχεια προθεσμία έως τις 22 Αυγούστου για να προτείνουν τους υποψήφιους βουλευτές τους. Οι λίστες των υποψηφίων, μετά τις διακηρύξεις των κομμάτων, θα παρέχουν μια πρόσθετη ένδειξη των πολιτικών που κάθε κόμμα είναι πιθανό να ακολουθήσει όταν εισέλθει στο Κοινοβούλιο. Η προεκλογική εκστρατεία, η οποία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, θα διαρκέσει μέχρι την ημέρα των εκλογών (25 Σεπτεμβρίου). Στη συνέχεια, η διαδικασία που θα οδηγήσει στον σχηματισμό του νέου υπουργικού συμβουλίου είναι αρκετά μακρά. Οι νέοι βουλευτές θα συνεδριάσουν πρώτα στις 13 Οκτωβρίου για να εκλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων (Camera dei Deputati) και της Γερουσίας (Senato). Μόλις εκλεγούν οι δύο – συνήθως μια εβδομάδα αργότερα, ο Πρόεδρος Mattarella θα ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις, τη διαδικασία συνάντησης με όλους τους ενδιαφερόμενους στο Κοινοβούλιο για να εντοπίσει τον κατάλληλο υποψήφιο πρωθυπουργό. Μόλις προσδιοριστεί ο υποψήφιος πρωθυπουργός, σχηματίζεται το νέο υπουργικό συμβούλιο, αλλά ο τελικός διορισμός του πραγματοποιείται μόνο όταν και τα δύο σώματα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης.

    Ως εκ τούτου, είναι αρκετά απίθανο μια νέα κυβέρνηση να τεθεί σε λειτουργία πριν από το τέλος Οκτωβρίου, με πιο πιθανή έναρξη τις αρχές Νοεμβρίου. «Αναμένουμε ότι η εστίαση των συμμετεχόντων στην αγορά θα είναι ιδιαίτερα έντονη τον Οκτώβριο και όχι το Σεπτέμβριο, καθώς η προεκλογική εκστρατεία είναι απίθανο να δώσει πειστικές κατευθύνσεις για την πολιτική», καταλήγει ο Taddei.

    Διαβάστε επίσης:

    Ανακάμπτουν οι αγορές ή έρχεται το τέλος στο ράλι μετοχών;

    Goldman Sachs: H κρατική ενίσχυση θα περιορίσει την ύφεση στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ