• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί το ράλι στις τράπεζες δεν συνδέεται με την αξιολόγηση της Fitch την Παρασκευή

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Υψηλά 24 μηνών για την Εθνική και 26 μηνών για την Eurobank, ενώ θετικό προβάδισμα για την Άλφα και την Πειραιώς, προκαλούν οι εντολές των ξένων στις τράπεζες.

    Στην αγορά, οι χρηματιστές που γίνονται αποδέκτες των εντολών που έρχονται από το εξωτερικό κρατούν μικρό καλάθι. Κι αυτό, διότι το εύρος των αγορών δεν είναι μεγάλο. Δεν αφορά σε αγορές εκατομμυρίων τεμαχίων καθημερινά, αλλά σε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες κομμάτια, της τάξης των 300.000 ή 500.000 τεμαχίων.

    Οι εντολές αυτές που προέκυψαν στις τράπεζες συνδέονται, σύμφωνα με τους συνομιλητές των ξένων, με τις εντολές που δόθηκαν στο ξεκίνημα του 2022, δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα στις αμερικανικές και ευρωπαϊκές τράπεζες. Ήταν ο λόγος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές που είδαμε ότι η Wall και η Ευρώπη προσέγγισαν εκ νέου τα ιστορικά τους υψηλά.

    Οι εντολές αυτές πέρασαν με καθυστέρηση και στην Ελλάδα, στο Χ.Α. μόλις την περασμένη Παρασκευή, η Bank of America, εκθείαζε σε έκθεσή της τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, περιλαμβάνοντας και τρεις ελληνικές, την Alpha, την Eurobank και την Εθνική.

    Η BofA εκτιμά πως οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα καταγράψουν 23 δισ. ευρώ αύξηση των εσόδων για κάθε 100 μ.β. αύξηση στις καμπύλες αποδόσεων (επιτόκια), αξίας 4% των εσόδων του κλάδου το 2022 και 15% των κερδών προ φόρων. Όλα τα λειτουργικά έξοδα κεφαλαίου των καταθέσεων έχουν ήδη πραγματοποιηθεί, πράγμα που σημαίνει ότι η αύξηση των ταμειακών ροών θα φτάσει το 25%.

    Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλές αποτιμήσεις στα χρηματιστηριακά ταμπλό, με τον εκτιμώμενο δείκτη p/e το 2022 να διαμορφώνεται στο 9x, και ακόμη χαμηλότερα στο 8x το 2023.

    Συνεπώς, ένα re-rating προς τους ιστορικούς μέσους όρους (και στο 11x περίπου) κατά τη διάρκεια του 2022, σημαίνει πως οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα μπορούσαν να σημειώσουν ράλι φέτος της τάξης του 30%, επιπλέον της μερισματικής απόδοσης η οποία διαμορφώνεται στο 5%. Ακόμη και η μερισματική απόδοση είναι 30% υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο δεκαετιών του 3,8%, όπως τονίζει η BofA.

    Αξίζει να σημειώσουμε πως οι τρεις ελληνικές συστημικές τράπεζες τοποθετούνται στη λίστα της BofA με τις μετοχές των ευρωπαίων τραπεζών στις οποίες διατηρεί σύσταση buy. H τιμή-στόχος για την Alpha Bank είναι στο 1,45 ευρώ, για την Eurobank στο 1,15 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 3,3 ευρώ.

    Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τους επαγγελματίες διαχειριστές , η αντίδραση που έχει βγει στις τράπεζες δεν θα πρέπει να συνδεθεί με την επικείμενη αξιολόγηση της Fitch. Είναι πολύ νωρίς, όπως αναφέρει κορυφαίο στέλεχος σε χρηματιστηριακή εταιρεία, θυγατρική τράπεζας. Θα πρέπει να συνεχιστεί το ανοδικό momentum και τις επόμενες μέρες, όπου θα διαφανεί το αν προεξοφλείται κάποιου είδους αναβάθμιση ή βελτίωση των προοπτικών της οικονομίας.

    Σημειώνεται ότι η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα στην κλίμακα ΒΒ με σταθερές προοπτικές δηλαδή δύο βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αν και δεν αναμένεται αλλαγή στην πιστοληπτική ικανότητα, θα διατηρηθεί αμετάβλητη η αξιολόγηση υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να αναβαθμιστεί το outlook δηλαδή οι προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για Εθνική και Eurobank, έχασε τα 9 ευρώ η ΔΕΗ

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα, βουτιά 500 μονάδων για τον Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ