• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για Εθνική και Eurobank, έχασε τα 9 ευρώ η ΔΕΗ

    Χρηματιστήριο: Νέα υψηλά για Εθνική και Eurobank, έχασε τα 9 ευρώ η ΔΕΗ

    Παύλος Μυλωνάς, Φωκίων Καραβίας


    Μετά από δύο μήνες επιστροφή πάνω από τις 920 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

    Η αγορά έκανε υψηλό ημέρας στις 923 μονάδες και η χρονιά φαίνεται να ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς, αφού οι παραδοσιακοί παίκτες της αγοράς, αυτοί που προτιμούν τις τραπεζικές μετοχές, φαίνεται ότι επιστρέφουν.

    Το αν η αντίδραση κατά 1,32% με κλείσιμο στις 918 μονάδες, συνδέεται με την επικείμενη αξιολόγηση της Fitch, είναι κάτι που θα φανεί στις επόμενες μέρες, σχολιάζουν οι παράγοντες της αγοράς. Οι οποίοι αποδίδουν το ενδιαφέρον για τον τραπεζικό κλάδο που παρασύρει και τις υπόλοιπες μετοχές, στο γεγονός ότι από την πρώτη εβδομάδα του 2022 καταγράφηκαν εντολές στις τράπεζες σε Wall και Ευρώπη.

    Οι συναλλαγές άγγιξαν σχεδόν τα 100 εκατ. ευρώ, 99,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 10 εκατ. ευρώ ήταν πακέτα, που σημαίνει ότι ο καθαρός τζίρος διαμορφώθηκε περί τα 89 εκατ. ευρώ, υπερδιπλάσιος από τους τζίρους των περασμένων συνεδριάσεων.

    Στις τράπεζες πραγματοποιήθηκαν εντυπωσιακές συναλλαγές, όπου στην Alpha ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 άλλαξαν χέρια σχεδόν 24 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να οδηγείται στα υψηλά του 1,15 ευρώ, στην ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 διακινήθηκαν 3,3 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να κλείνει στα 3,09 ευρώ για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, η Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02  στα 0,986 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να συναντήσει εδώ και 26 μήνες και η Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 στο 1,358 ευρώ, επίπεδα τα οποία έχει να δει εδώ και δύο μήνες.

    Η μετοχή της Coca Cola  συνεχίζει να μοιράζει συγκινήσεις, κινούμενη στα 31,78 ευρώ, με κέρδη 2,4% και όγκο 31 χιλιάδων τεμαχίων. Η αύξηση των πωλήσεων για το Jumbo ΜΠΕΛΑ 0,56% 28,70 δείχνει ότι η φετινή χρονιά κυλάει με αισιοδοξία, όσο η πανδημία προεξοφλείται ότι θα υποχωρήσει μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 3,4%, στα 13,16 ευρώ και κοιτάξει με αξιώσεις την αντίσταση των 13,60 ευρώ.

    Επιστροφή πάνω από τα 15,10 ευρώ για τον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0,74% 38,00 με 226 χιλιάδες κομμάτια, καθώς ο όμιλος θα είναι ο πρώτος που θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του 2021 στο τέλος Ιανουαρίου.

    Η πορεία της αγοράς τις τελευταίες μέρες προκαλεί συγκρατημένη αισιοδοξία. Οι συναλλασσόμενοι κρατούν και αποτιμούν:

    α) Την επιστροφή των επενδυτών στις τράπεζες, έστω και καθυστερημένα.

    β) Ότι δεν προμηνύεται προς το παρόν Αρμαγεδδών στις αγορές από την αύξηση των επιτοκίων που κυοφορείται από τις κεντρικές τράπεζες. Ίσως, όπως εκτιμούν οι ξένοι αναλυτές, οι αγορές να μη θέλουν να χάσουν τα κεκτημένα τους. Από την άλλη, αύξηση των επιτοκίων, συνιστά και αύξηση των επιτοκίων στις καταθέσεις, άρα φρέσκο χρήμα για τις τράπεζες, κάτι που τονίζεται σε ανάλυση της Bank of America την περασμένη εβδομάδα.

    γ) Ότι η μετάλλαξη Όμικρον σηματοδοτεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, το τέλος της πανδημίας, μετατρέποντας τον κορονοϊό σε ενδημική νόσο, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπιστεί με ετήσιο εμβολιασμό.

    δ) Το γεγονός ότι η Ελλάδα προχωρεί στο δανειακό της πρόγραμμα, παρά το γεγονός ότι το ελληνικό 10ετές έχει «τσιμπήσει», στο 1,52%. Ανάλογη πορεία, όμως, ακολουθεί και ο αντίστοιχος ιταλικός τίτλος (στο 1,33%).

    Υπό αυτά τα δεδομένα, η επενδυτική στρατηγική θέλει τους ξένους να δείχνουν το δρόμο. Παρά το γεγονός ότι σε μετοχές όπως η ΔΕΗ ΔΕΗ 1,59% 11,48 η αναμέτρηση με τα 9 ευρώ συνεχίζεται όσο ευκαιριακά hedge funds βγαίνουν και πουλάνε. Η ΔΕΗ έκλεισε σήμερα, μετά από 3 μήνες, για πρώτη φορά κάτω από τα 9 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Wall Street: Ισχυρές πιέσεις στο άνοιγμα, βουτιά 500 μονάδων για τον Dow Jones

    Bitcoin: Υποχώρησε κάτω από τα 40.000 δολάρια – Η δραματική πρόβλεψη



    ΣΧΟΛΙΑ