• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί τα πρώην στελέχη του οικονομικού επιτελείου της Ν.Δ. δεν ποντάρουν στο investment grade της Fitch την Παρασκευή

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Το λογότυπο της Fitch Ratings


    Ανέφικτη είναι η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας την ερχόμενη Παρασκευή από τον Fitch διαμηνύουν τέως κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Στο ερώτημα ότι ο Fitch δεν αξιολογεί κυβέρνηση, αλλά χώρα και πως η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου είναι χαμηλότερη από της Ιταλίας που έχει επενδυτική βαθμίδα, στο 3,77% χθες έναντι 4,27% της γειτονικής Ιταλίας, η απάντηση ήταν ότι οι ξένοι οίκοι δεν ρισκάρουν αξιολόγηση εν μέσω εκλογών και χωρίς να έχει προκύψει σταθερή κυβέρνηση και σύμφωνα με το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας, αυτοδύναμη κυβέρνηση.

    Παρ’ όλ’ αυτά οι εντολές αγορών και το κλίμα «αναβάθμισης» που παίζεται τις τελευταίες μέρες στο Χρηματιστήριο το οποίο ενισχύθηκε από την νέα αύξηση στις τιμές στόχους των τραπεζών από την Goldman Sachs και τις σημαντικές ανακοινώσεις του Βασίλη Ψάλτη, CEO της Alpha, για τους στόχους της τράπεζας ως το 2025, δίνουν την εντύπωση ενός περίεργου front running.

    Ο γενικός δείκτης μετά και την διάσπαση των 1250 μονάδων, με υψηλό στις 1257 μονάδες χθες, καλείται να αντιμετωπίσει την πρόκληση, σύμφωνα με τους αναλυτές, των 1.330 μονάδων, περιοχή στην οποία εντοπίζονται τα υψηλά 200 μηνών!

    Με δεδομένο το  triple witching, της λήξης των παραγώγων για τον μήνα, το δεύτερο 3μηνο της χρονιάς και το ά 6μηνο, οι αναταράξεις κρίνονται μέσα στο πρόγραμμα, όπως και τα τυχόν πισωγυρίσματα της αγοράς.

    Το πιθανότερο σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές πάντα, είναι δυναμικότερη αντίδραση της αγοράς, ή προσέγγιση των 1.330 μονάδων, μία εβδομάδα πριν από τις εκλογές κι εφόσον οι δημοσκοπήσεις παραμένουν ευνοϊκές και ο αέρας αυτοδυναμίας του Κυριάκου Μητσοτάκη δυναμώνει.

    Δεν θα πρέπει να αγνοηθεί άλλωστε ότι η Morgan Stanley μόλις την περασμένη Τρίτη εξέφρασε τη βεβαιότητά της για την επενδυτική βαθμίδα.

    Μάλιστα έγραφε ότι, «Μια κυβέρνηση πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας θα συνεχίσει να ηγείται της χώρας στην πορεία της προς τη δημοσιονομική εξυγίανση και την εφαρμογή του RRF.

    Οργανισμοί αξιολόγησης όπως η Moody’s σχολίασαν το αποτέλεσμα των εκλογών ως πιστωτικά θετικό και πιστεύουμε ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη είναι σε ευθεία γραμμή για να αναβαθμιστεί η Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα τους επόμενους μήνες.

    Διατηρούμε την άποψή μας ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να φτάσει σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας από τρεις από τους κυριότερους οίκους το πρώτο εξάμηνο του 2024, αλλά βλέπουμε τον κίνδυνο μιας νωρίτερης αναβάθμισης, εάν η ανάπτυξη εκπλήξει ανοδικά σε σχέση με τις προσδοκίες μας».

    Σημειωτέον, ότι στο περίμενε βρίσκεται και το Χ.Α.

    Μέχρι τέλος Ιουνίου, κατά τις πληροφορίες, αναμένεται από την ΕΧΑΕ το  report του MSCI για την επιστροφή της αγοράς στις ώριμες αγορές ή η αναγγελία ότι το Χ.Α. ετοιμάζεται για είσοδο στο κλαμπ των αναπτυγμένων χρηματιστηρίων.

    Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό όμως, είναι το  investment grade  της χώρας, πέρα από την προετοιμασία που έχει γίνει από τον Γιάννο Κοντόπουλο και το επιτελείο του.

    Διαβάστε επίσης

    HSBC: «Ψηφίζει» ΟΠΑΠ και Jumbo από Ελλάδα

    JP Morgan: Τριπλό investment grade το 2023 με αυτοδύναμη τη Νέα Δημοκρατία

    ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη το 2023 στην Ελλάδα

    ──────────────────

    Εκλογές 2023

    Εκλογές 2023: Όλη η επικαιρότητα στο mononews.gr

    Οδηγός – Πού και πώς ψηφίζω στις 25 Ιουνίου

    Δείτε live τον χάρτη των αποτελεσμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ