• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι θεσμικοί θα εγκαταλείψουν το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης για τη Λεωφόρο Αθηνών

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρηματιστήριο


    Τη χειρότερη επίδοση μεταξύ των αναδυομένων αγορών που εντάσσονται στους δείκτες της Morgan Stanley εμφανίζει η Ελλάδα τους πρώτους μήνες του 2021.

    Την κρυμμένη αξία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς ανέδειξε χθες η HSBC, καλώντας με σάλπισμα τοποθετήσεων τους ξένους επενδυτές να εγκαταλείψουν αγορές όπως αυτή της Κωνσταντινούπολης! Αυτό και μόνο ήταν αρκετό για να πυροδοτηθεί αγοραστικό ενδιαφέρον και να γίνει καταιγισμός πακέτων στη μετοχή της Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,14% 28,38, καθώς άλλαξαν χέρια σχεδόν 9,5 εκατ. τεμάχια με 14 πακέτα.

    Ο δείκτης Morgan Stanley του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης το τελευταίο τρίμηνο σημειώνει άνοδο 12,17% και το ελληνικό 0,6%. Ο Borsa Istanbul 100 Index σημειώνει, τον τελευταίο χρόνο, κέρδη 52,03%, σύμφωνα με το Bloomberg, όταν το Χρηματιστήριο της Αθήνας ακόμα δεν έχει βρεθεί στα υψηλά 13 μηνών, που ήταν οι 917 μονάδες, κι αυτό είχε συμβεί στις 22 Φεβρουαρίου του 2020.

    Η HSBC στην έκθεσή της διαπιστώνει ότι το p/e των ελληνικών εισηγμένων διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 10,5 όταν το αντίστοιχο της Τουρκίας διαμορφώνεται στο 13,56.

    Η προοπτική κερδών για τις ελληνικές εισηγμένες, τα οποία μάλιστα αναμένεται να ενταθούν όταν επιστρέψει η κανονικότητα στην οικονομία, θα αποτυπωθεί σε μονοψήφιο p/e, κοντά στο 9 για την επόμενη χρονιά. Το σημαντικότερο στοιχείο δε είναι η μερισματική απόδοση που δίνει για την Ελλάδα η HSBC, που, σύμφωνα με τον οίκο, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 4,4, όταν η αντίστοιχη στο χρηματιστήριο της Πόλης, σύμφωνα με το  Bloomberg, εντοπίζεται κάτω της μίας ποσοστιαίας μονάδας.

    Προφανώς, η ασυνάρτητη οικονομική πολιτική του Ερντογάν και, κυρίως, η διαμάχη με τις ΗΠΑ σε αμυντικά ζητήματα δεν επιτρέπουν την εκμετάλλευση ευκαιριών από τους Τούρκους επιχειρηματίες. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι παρά την κούρσα της χρηματιστηριακής αγοράς στη γειτονική χώρα, χθες η ισοτιμία δολαρίου – λίρας ήταν 1 προς 8.

    Υπενθυμίζεται ότι προ διμήνου η Bank of America/Merill Lynch πρέσβευε την άποψη  ότι το Χρηματιστήριο της Τουρκίας έχει μεγαλύτερα περιθώρια κερδοφορίας σε σχέση με το ελληνικό.

    Το άσχημο για την εικόνα της αγοράς στους ξένους είναι ότι στους δείκτες της Morgan Stanley συμμετέχει μόλις με 3 εισηγμένες: τον ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -0,42% 16,58, τον ΟΤΕ και την Jumbo. Η κεφαλαιοποίηση που αθροίζουν οι τρεις εισηγμένες ανέρχεται σε 8,2 δισ. δολάρια.

    Αντιθέτως, η Τουρκία συμμετέχει στον MSCI αναδυομένων αγορών με 10 εισηγμένες και σχεδόν τη διπλάσια κεφαλαιοποίηση σε δολάρια, με 19,11 δισ. δολάρια.

    Διαβάστε επίσης:

    Χρηματιστήριο: Με τα Jumbo του Βακάκη κλειστά, η μετοχή κλείνει σε υψηλά 6μήνου – Προς 1 δισ. κεφαλαιοποίηση η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

    Πότε θα γράψει η αγορά 1000 μονάδες



    ΣΧΟΛΙΑ