• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να γίνουν ελκυστικές το 2023

    • Bloomberg


    Ευκαιρίες βλέπουν μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι και διαχειριστές κεφαλαίων στις ευρωαγορές για το 2023.

    Παρά τις αυξημένες πιθανότητες ύφεσης και τον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας να ασκεί πιέσεις και να εντείνει την ενεργειακή κρίση, οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχουν περιθώρια κέρδους κατά τη διάρκεια του έτους, χωρίς όμως να αποφευχθεί η αστάθεια και οι έντονες διακυμάνσεις.

    Οι αισιόδοξοι

    Κορυφαίοι αναλυτές βλέπουν ανάκαμψη ακόμα και κατά 10% στους ευρωπαϊκούς δείκτες, χαρακτηρίζοντας την αγορά της Ευρώπης πιο ελκυστική από αυτή των ΗΠΑ. Το κλίμα στις ευρωαγορές διαγράφεται θετικό, ύστερα από τη σκληρή προσγείωση του 2022. Εξαίρεση αποτελεί η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου, για την οποία οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις.

    JPMorgan

    «Η ευρωζώνη δεν ήταν ποτέ τόσο ελκυστική σε σχέση με τις ΗΠΑ. Το 2023, η ανταμοιβή σε σύγκριση με το ρίσκο για τον S&P δεν δημιουργεί ένα θετικό κλίμα για τους επενδυτές. Αντίθετα, οι μετοχές στην ηπειρωτική Ευρώπη μπορεί να πέσουν σε ύφεση, έχουν όμως καλύτερες προοπτικές από τις αμερικάνικες». 

    Morgan Stanley

    «Οι ευρωπαϊκές μετοχές θα μπορούσαν να προσφέρουν μια μέτρια ανοδική πορεία, με προβλεπόμενη συνολική απόδοση 6,3% για το 2023, καθώς ο χαμηλότερος πληθωρισμός ωθεί τις αποτιμήσεις των μετοχών υψηλότερα».

    Ned Davis Research

    «Είμαστε overweight στις ευρωπαϊκές μετοχές, εξαιρουμένου του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο κίνδυνος για την Ευρώπη παραμένει όμως έχει προεξοφληθεί ήδη σε ένα μεγάλο βαθμό στις αποτιμήσεις των μετοχών. Μια ανοδική πορεία, μέσα από αρκετές διακυμάνσεις, είναι πιθανή για τις ευρωπαϊκές μετοχές».

     Amundi Asset Management

    «Οι μετοχές δύναται να προσφέρουν σημεία εισόδου, μετά τις διορθώσεις των επόμενων μηνών. Οι επενδυτές θα πρέπει σταδιακά να αυξήσουν την έκθεση τους σε ευρωπαϊκές και κινεζικές μετοχές, στις λεγόμενες κυκλικές μετοχές (ανεβαίνουν κατά την ευημερία της οικονομίας και πέφτουν κατά την οικονομική ύφεση) και στις μετοχές μεγάλης αξίας».

    UniCredit

    «Μετά από μια περίοδο διακυμάνσεων, οι μετοχές έχουν τη δυνατότητα να αυξηθούν κατά περίπου 10% το 2023. Η αύξηση των κερδών θα είναι σταθερή και είναι απίθανο να επιταχυνθεί πριν από το 2024.

    Οι στόχοι για το τέλος του έτους 2023 είναι για τον Euro Stoxx 50 στις 4.200 μονάδες και για τον DAX στις 15.500 μονάδες».

    Brandywine Global Investment Management

    «Σε όλο τον κόσμο, θεωρούμε ότι υπάρχουν τομείς όπου το η απαισιοδοξία είναι υπερβολική, επηρεάζοντας τις αποτιμήσεις των μετοχών. Αυτό συμβαίνει κυρίως στις αγορές της Κίνας, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας. Σε αυτές τις αγορές είμαστε overweight και αναμένουμε ότι το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο από αυτό που βλέπουμε στις εκτιμήσεις και τις αποτιμήσεις των μετοχών».

    DWS

    «Σταθερά, είμαστε αρκετά αισιόδοξοι για τις ευρωπαϊκές μετοχές. Θεωρούμε ότι οι προοπτικές για τις μετοχές αξίας έχουν υψηλότερη στάθμιση στους ευρωπαϊκούς απ’ ότι στους αμερικάνικους δείκτες».

    Ο παράγοντας του πολέμου στην Ουκρανία

    Ένα πρόσκαιρο τέλος στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες για τους ευρωπαϊκούς δείκτες σύμφωνα με κορυφαίους οίκους και να ανατρέψει την πτωτική τάση.

    Societe Generale-AXA Investment Managers

    Για την Societe Generale είναι πιθανό το τέλος, νωρίτερα του αναμενόμενου,  του πολέμου της Ρωσίας με την  Ουκρανία. «Τα ευρωπαϊκά περιουσιακά στοιχεία θα ωφεληθούν περισσότερο από αυτό –ιδίως οι κυκλικές μετοχές- και παρόλο που είμαστε ουδέτεροι σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές μετοχές θεωρούμε ότι προστατεύουμε τον εαυτό μας μέσω της αυξημένης έκθεσής μας στο ευρώ», αναφέρει.

    Αντίστοιχα και την AXA, «οι ευρωπαϊκές αγορές έχουν μία καλή ευκαιρία για ράλι στις μετοχές τους, εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις με την Ουκρανία μέσα στο 2023».

    Και για την Northern Trust, η απότομη πτώση στις αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών κατά τον προηγούμενο χρόνο, θα οδηγήσει σε ώθηση και βελτίωση του κλίματος από τα χαμηλά  του 2022.

    Θετική είναι και η Citi που αφαιρεί από την κατηγορία underweight τις ευρωπαϊκές μετοχές και βάζει σε αυτή τις αμερικάνικες. «Παίρνουμε θέση long στην Κίνα και περιορίζουμε την έκθεσή μας στις βρετανικές αγορές», αναφέρει.

    Η HSBC προτείνει στους επενδυτές της την αγορά της Γαλλία (CAC40) έναντι της Σουηδίας (OMX) και την αγορά της Ιταλίας (FTSE MIB) έναντι των μετοχών του Ηνωμένου Βασιλείου (FTSE100).

    Εξαίρεση αποτελεί η UBS, η οποία αναφέρει ότι με τις πιθανότητες ύφεσης στην ευρωζώνη να είναι 80%, υπάρχουν σημαντικές πιέσεις στα έσοδα και τα περιθώρια. «ο Eurostoxx είναι πιθανό να τα πάει χειρότερα, φτάνοντας στο κατώτατο σημείο του κατά το δεύτερο τρίμηνο στις 330 μονάδες και να κλείσει το 2023 στις 385 μονάδες», αναφέρει.

    Διαβάστε επίσης:

    Όλα τα σενάρια για τον S&P 500 το 2023 από τους κορυφαίους της Wall Street



    ΣΧΟΛΙΑ