• ESG Today

    Amundi: Καμπανάκι για τα ESG funds-Δεν έχει τελειώσει το sell-off

    • ESG Team
    Χρηματιστήριο


    Για κίνδυνο νέων ζημιών κάνει λόγο η Amundi, μία εταιρεία που διαχειρίζεται 2 τρις. ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία, για τους επενδυτές των ESG funds.

    Ο Kasper Elmgreen, επικεφαλής της Amundi για τις μετοχές προειδοποιεί ότι τα εν λόγω funds είναι τόσο αφοσιωμένα στην τεχνολογία, που αγνοούν βασικές αρχές διαχείρισης χαρτοφυλακίου.

    Τα ESG funds εκτοξεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, επενδύοντας στην τεχνολογία, θέτοντας τους επενδυτές τους σε μεγάλη έκθεση.

    Κι ενώ τα κέρδη συσσωρεύονταν παράλληλα με την απογείωση των μετοχών τεχνολογίας, η αύξηση των επιτοκίων ανέκοψε βίαια την ανοδική πορεία.

    «Αγνόησαν τη βαρύτητα, δηλαδή τα θεμελιώδη στοιχεία αυτών των αγορών και διαπραγματεύονταν μετοχές σε ύψη που δεν ήταν βιώσιμα», σημειώνει ο Elmgreen, ο οποίος προειδοποιεί ότι ακόμα έχουν να γίνουν πολλές διορθώσεις σε αυτές τις μετοχές.

    Κίνδυνος για νέο sell-off

    «Αν και έχουμε δει κάποια αποσυμπίεση στις μετοχές τεχνολογίας, είναι πολύ πιθανόν να μην έχει τελειώσει το sell-off. Υπάρχουν ακόμα κάποιες υπερβολές», αναφέρει ο Elmgreen.

    Ο δείκτης MSCI World Information Technology Index έχασε περίπου 18% φέτος, παρασύροντας τις αποδόσεις σε ορισμένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά κεφάλαια ESG.

    Το iShares ESG Aware MSCI USA ETF (ESGU) της BlackRock Inc., το μεγαλύτερο χρηματιστήριο ESG στον κόσμο, αναφέρει τις Apple Inc., Microsoft και Amazon.com ως τις τρεις κορυφαίες συμμετοχές του.  Έχει πέσει περίπου 12% φέτος.

    Οι παραπάνω μειώσεις δεν αντικατοπτρίζουν το σύνολο των ζημιών σε επενδυτές, καθώς περιλαμβάνουν και την ανάκαμψη που προέκυψε από το ράλι των μετοχών μέσα στο καλοκαίρι.

    Για την Amundi όμως τα περισσότερα funds που επιβλέπει κρίνονται underweight.

    «Υπάρχουν ορισμένες εταιρείες που θεωρούμε ότι προσφέρουν ευκαιρίες», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Αλλά κατά μέσο όρο είναι ένας τομέας όπου απλά δεν μπορεί να δουλέψει».

    Το αγκάθι για τις ESG εταιρείες

    Μία ακόμη πρόκληση για τον Elmgreen είναι η «ευαισθησία» των επενδυτών σε κοινωνικά ζητήματα. Πολλές εταιρείες ESG αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα  λόγω σχετικών καταγγελιών, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η απόδοσή τους και να ζημιώνονται παράλληλα και οι επενδυτές.

    Η πιο διάσημη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η Tesla τον περασμένο Μάιο έχασε τη θέση της στον δείκτη S&P 500 ESG, εξαιτίας καταγγελιών  για φυλετικές διακρίσεις και κακές συνθήκες εργασίας στο εργοστάσιο Fremont της Tesla στην Καλιφόρνια, καθώς και σε έρευνα που αφορούσε θανάτους και τραυματισμούς από την οδήγηση αυτόματων οχημάτων.

    Παράλληλα, η Amazon.com Inc. συγκαταλέγεται μεταξύ των τεχνολογικών κολοσσών που έχει αντιμετωπίσει έναν αυξανόμενο αριθμό καταγγελιών από εργαζομένους στις ΗΠΑ για αθέμιτες  εργασιακές πρακτικές, ενώ ομοσπονδιακοί ερευνητές επιθεώρησαν πρόσφατα αρκετές από τις αποθήκες της εταιρείας ως μέρος μιας έρευνας για πιθανούς κινδύνους για την ασφάλεια των εργαζομένων.

    Διαβάστε επίσης:

    H Amundi προειδοποιεί για το private equity-Μπορεί να είναι πυραμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ