• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έρχεται sell-off στα ομόλογα;

    • Bloomberg


    Δεν είναι ώρα για να επενδύσει κανείς σε ομόλογα, προειδοποιεί ο μεγαλύτερος διαχειριστής κεφαλαίων στην Ευρώπη, τη στιγμή που η αγορά ομολόγων έχει σταθεροποιηθεί.

    Ο Πασκάλ Μπλαν, chief investment officer στην Amundi Asset Management, υποστηρίζει ότι οι αγορές προεξοφλούν σε υπερβολικά μεγάλο βαθμό την προοπτική νομισματικής χαλάρωσης. Μάλιστα, η ίδια η Amundi, η οποία επιβλέπει κεφάλαια 1,5 τρισ. ευρώ, μείωσε την έκθεση που είχε σε μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, τα οποία κινήθηκαν σε τροχιά ανόδου από τον Μάιο μέχρι τον Αύγουστο.

    «Μετά το θηριώδες ράλι των ομολόγων που είδαμε πάνω-κάτω τους τελευταίους τρεις μήνες, είμαστε πλέον της άποψης ότι οι προσδοκίες της αγοράς από τις κεντρικές τράπεζες ήταν πάρα πολύ υψηλές», ανέφερε ο Μπλανκ σε συνέντευξή του στη Σιγκαπούρη.

    «Αυτό θα φέρει λογικά βραχυπρόθεσμα, μέχρι το τέλος της χρονιάς, μεγαλύτερη μεταβλητότητα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων και λιγότερη στήριξη για τα επισφαλή assets», πρόσθεσε.

    Ο δείκτης Bloomberg Barclays Global Aggregate Bond Index, ο οποίος παρακολουθεί τις κινήσεις των επενδυτικής κατηγορίας ομολόγων σε όλο τον κόσμο, έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 1% από το τέλος του Αυγούστου και μετά και ετοιμάζεται να κλείσει τον χειρότερο μήνα του από τον Οκτώβριο του 2018.

    Επίσης, τυχόν επιτάχυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης στο τέταρτο τρίμηνο, με τη βοήθεια της πιο χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολουθείται τους τελευταίους 12 μήνες, θα είναι κίνδυνος για τα ομόλογα, λέει ο Μπλανκ.

    Ωστόσο, με πολλά ομόλογα να δίνουν πλέον αρνητικές αποδόσεις, οι αναδυόμενες αγορές μπορεί να είναι πηγή ελπίδας για τους επενδυτές, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Μάλιστα, στα «top picks» του είναι τα ομόλογα σε δολάριο της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Ουκρανίας, της Ρωσίας, του Μπαχρέιν, της Σερβίας και της Ινδονησίας.

    Οι χώρες αυτές, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πιθανό να είναι πιο μονωμένες απέναντι στον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας και σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ελκυστικά χάρη στη δημοσιονομική αξιοπιστία του εκδότη τους.



    ΣΧΟΛΙΑ