• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι ελληνικές τράπεζες ξανακερδίζουν την εμπιστοσύνη των ξένων αναλυτών

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)

    Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς)


    Οι εγχώριες τράπεζες και το σύνολο του εγχώριου τραπεζικού κλάδου παρουσίασε εξαιρετικά αποτελέσματα για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, τα οποία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και της αγοράς.

    Αυτό που μένει να δούμε είναι αν τα αυξημένα guidance για φέτος έχουν ήδη προεξοφληθεί από το real money και τους διαχειριστές και ποια θα είναι η πορεία τους στο ταμπλό του ΧΑ, ειδικά αν ληφθούν υπόψη και οι εξαιρετικές επιδόσεις του Ιουλίου.

    Οι αναλυτές, πάντως, «δίνουν» το πράσινο φως και είναι εξαιρετικά πιθανό στο επόμενο διάστημα να έρθουν και αυξήσεις σε συστάσεις και τιμές-στόχους.

    Οι αναλυτές διατηρούν ως top pick την Εθνική Τράπεζα

    Για ακόμη ένα τρίμηνο, η μετοχή της ΕΤΕ ΕΤΕ 1,85% 7,70 παραμένει η προτιμητέα επιλογή των αναλυτών από τον εγχώριο κλάδο.

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan διατηρεί τη θετική σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) σε σχέση με την αγορά για την Εθνική Τράπεζα με στόχο τιμής στα 4,50 ευρώ και αρκετά υψηλότερα από την τρέχουσα αποτίμηση στο ταμπλό του Χ.Α..

    Ο τίτλος της ΕΤΕ είναι διαπραγματεύσιμος με 5,9 φορές τα κέρδη του 2023 σε όρους P/E και 0,46 φορές την ενσώματη λογιστική αξία P/TBV, premium 25% σε σχέση με τις ελληνικές τράπεζες και με 37% discount έναντι των βασικών ευρωπαϊκών τραπεζών σε P/TBV.

    H Mediobanca, διατηρεί την ΕΤΕ top pick, και εξηγεί ότι η αύξηση των δανείων το 2022 οδηγεί σε σημαντική αναβάθμιση των κερδών ανά μετοχή στην ΕΤΕ και προτείνει τιμή-στόχο στα 3,80 ευρώ από 3,70 ευρώ προγενέστερα. Η ίδια επισημαίνει ότι σε μια πιο φυσιολογική κατάσταση, τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου θα είχαν προκαλέσει μια ισχυρή επαναξιολόγηση των μετοχών των Ελληνικών τραπεζών, εξηγεί ο Alberto Nigro.

    Η Deutsche Bank διατηρεί τη θετική της άποψη για την ΕΤΕ δίνοντας τιμή-στόχο στα 4,40 ευρώ και σύσταση αγοράς και συνολικά πιστεύει ότι αυτό το σύνολο αποτελεσμάτων δείχνει ότι η τράπεζα βρίσκεται σε καλό δρόμο για σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας το 2022 και καλές προοπτικές για το 2023-2424, παρά τη μακροοικονομική αβεβαιότητα, επιστρέφοντας στους μετόχους ισχυρές απολαβές.

    Η Goldman Sachs αξιολογεί την Εθνική Τράπεζα με σύσταση buy, δίνοντας τιμή-στόχο στα 3,95 ευρώ βλέποντας θετικά την πρόοδο που έχει σημειώσει η διοίκηση όσον αφορά την ανάκτηση του ROTE και παρά την αβέβαιη μακροοικονομική συγκυρία η ισχυρή οργανική δημιουργία κεφαλαίων της δίνει το πλεονέκτημα. Η μετοχή διαπραγματεύεται με 0,4 φορές σε όρους P/TBV και η αγορά δεν έχει ακόμη εκτιμήσει πλήρως τις μεσοπρόθεσμες δυνατότητες εσωτερικής δημιουργίας κεφαλαίων της τράπεζας.

    H Eurobank παραμένει στο «πάνω ράφι» των επιλογών των αναλυτών από την Ελλάδα

    Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan διατηρεί τη σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) σε σχέση με την αγορά για τη Eurobank ΕΥΡΩΒ 1,51% 2,02 με τιμή-στόχο τα 1,60 ευρώ. Οι μετοχές της Eurobank διαπραγματεύονται 5,5 φορές σε όρους P/E και 0,51 φορές σε όρους P/TBV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023 και βάσει αυτών, η μετοχή της Eurobank διαπραγματεύεται με 27%

    Σε ό,τι αφορά την Eurobank, η Deutsche Bank δίνει τιμή-στόχο το 1,20 ευρώ και σύσταση hold, ενώ επισημαίνει ότι σημείωσε ισχυρά αποτελέσματα στο πρώτο εξάμηνο που οδηγεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις στο guidance και σε στόχο αποδοτικότητας RoTE 11% για το 2022.

    Από την πλευρά της η Citigroup διατηρεί τη σύσταση buy και την τιμή-στόχο για τη Eurobank στα 1,30 ευρώ και εκτιμά πως η μερισματική απόδοση θα διαμορφωθεί στο 2,7%.

    Όπως επισημαίνει, η Eurobank ανακοίνωσε ισχυρά βασικά λειτουργικά κέρδη για το β’ τρίμηνο του 2022, βασισμένα στα καλύτερα από τα αναμενόμενα καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες, οδηγώντας τη διοίκηση να αναβαθμίσει τις προοπτικές της για τα βασικά λειτουργικά κέρδη του 2022 από 610 εκατ. σε 750 εκατ. ευρώ (α’ εξάμηνο: 380 εκατ. ευρώ).

    Σε ό,τι αφορά την αποτίμηση, η Citigroup σημειώνει πως η Eurobank διαπραγματεύεται με δείκτη P/TBV για το 2022 στις 0,52 φορές.

    Πώς είδαν οι αναλυτές τα αποτελέσματα της Alpha Bank

    Η JP Morgan κάνει ειδική μνεία στην ανοδική πορεία του καθαρού εσόδου τόκων. Επίσης, οι αναλυτές του οίκου τονίζουν ότι η επίτευξη μονοψήφιου δείκτη NPEs αποτελεί ορόσημο στη διαδικασία μετασχηματισμού του ομίλου, ενώ σχολιάζουν θετικά την πιθανότητα η απόδοση RoTE να ξεπεράσει τον αρχικό στόχο 6% για το έτος.

    Η Deutsche Bank εξακολουθεί να συστήνει «αγορά», δίνοντας τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας και βλέπει τη θετική έκπληξη κυρίως από τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία ήταν και το highlight του τριμήνου, αλλά η κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά την άποψή τους, είναι χαμηλά και θα μπορούσε να διατηρήσει το κόστος των προβλέψεων (CoR) σε υψηλά επίπεδα (70 μ.β. guidance για το 2022).

    Από την πλευρά της η Citigroup αναφέρει ότι «η πραγματική καθαρή πιστωτική επέκταση της Τράπεζας το β’ τρίμηνο είναι μεγαλύτερη από €0,7 δισ. που καταγράφονται επισήμως και διαμορφώνεται σε €1,3 δισ., καθώς περιλαμβάνει ποσό ύψους €0,6 δισ., το οποίο έχει διατεθεί στις υπόλοιπες τράπεζες με τη μορφή κοινοπρακτικού δανείου».

    Με άλλα λόγια, ο οίκος επιβεβαιώνει ότι η Alpha Bank συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη θέση της αγοράς στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

    Παράλληλα, και οι υπόλοιποι οίκοι στις εκθέσεις τους υπερθεματίζουν τα αποτελέσματα με τίτλους, όπως ενδεικτικά η Wood αναφέρει ότι θετική είναι η εικόνα της Alpha Bank σε όλο το φάσμα της δραστηριότητάς της, ενώ η Μorgan Stanley θεωρεί τα αποτελέσματα πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς.

    Τέλος, η ιταλική Mediobanca για την Alpha Bank ΑΛΦΑ 1,23% 1,65 δίνει ουδέτερη σύσταση και τιμή στόχο 1,10 ευρώ (από 1 ευρώ προγενέστερα).

    Γιατί ενθουσίασαν τους αναλυτές τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου της Τράπεζας Πειραιώς

    Οι επενδυτικοί οίκοι Citigroup, JP Morgan, Goldman Sachs, Mediobanca και Deutsche Bank χαρακτηρίζουν πολύ ικανοποιητικά τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου για την Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,53% 3,98 και συστήνουν σημαντικά υψηλότερες τιμές-στόχους για τον τίτλο της τράπεζας από τα τρέχοντα επίπεδα, με εξαίρεση την Goldman Sachs.

    Οι ξένοι αναλυτές επισημαίνουν τη σημαντική βελτίωση στα εποπτικά κεφάλαια αλλά και τη βελτίωση στο guidance από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Η Citigroup προτείνει για τη μετοχή σύσταση buy / high risk με στόχο τα 2 ευρώ ανά μετοχή και περιθώριο ανόδου άνω του 100%, η JPM ουδέτερη σύσταση και τιμή-στόχο τα 1,80 ευρώ και τέλος η γερμανική Deutsche Bank σύσταση διακράτησης με τιμή-στόχο τα 1,35 ευρώ ανά μετοχή.

    H Mediobanca ουδέτερη σύσταση και τιμή-στόχο 1,20 ευρώ από 1,10 ευρώ πριν και τέλος η Goldman Sachs 0,84 ευρώ και σύσταση ουδέτερη.

    Η Citigroup τονίζει ότι η Πειραιώς διαπραγματεύεται με 0,23 φορές σε όρους δείκτη P/TBV το 2022 και το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί το επόμενο διάστημα: 1) στους παράγοντες αναβάθμισης στα καθαρά έσοδα από τόκους (NII), στις αμοιβές και τα λοιπά έσοδα, 2) στην ευαισθησία του NII σε υψηλότερα επιτόκια και 3) στις εκτιμήσεις για το κόστος κινδύνου του 2023 με δεδομένες τις τρέχουσες αβέβαιες συνθήκες που δημιουργεί ο αντίκτυπος του υψηλού πληθωρισμού και της μακροοικονομικής αβεβαιότητας στα νοικοκυριά και την ποιότητα του ενεργητικού των επιχειρήσεων.

    Η JP Morgan, με ουδέτερη σύσταση είναι επίσης πολύ θετική για τα αποτελέσματα της τράπεζας και για τις αναβαθμίσεις του guidance.

    Η άποψη του αναλυτή της JPM Mehmet Sevim είναι ότι τα καθαρά κέρδη του β’ τριμήνου στα €92 εκατ. ήταν σχεδόν διπλάσια από τα €47 εκατ. που προέβλεπε το consensus και οφείλεται στο 5% υψηλότερο NII και στη χαμηλότερη φορολογική δαπάνη.

    Η πιο σημαντική εξέλιξη, σύμφωνα με τη JPM, είναι ο νέος στόχος εποπτικών κεφαλαίων CET1 σε περίπου 11% (από περίπου 10% προηγουμένως), τον οποίο η αγορά θα καλωσορίσει.

    Η Deutsche Bank χαρακτήρισε «στιβαρό» το δεύτερο τρίμηνο της Πειραιώς και συνολικά πιστεύει ότι πρόκειται για μία από τις ισχυρότερες τριμηνιαίες επιδόσεις μεταξύ των εγχώριων τραπεζών, με τα ‘σύννεφα’ γύρω από το κεφάλαιο να είναι λίγο λιγότερο ανησυχητικά.

    Ο δείκτης CET1 FL του 9,5% είναι σύμφωνος με το στόχο του 10% περίπου για το 2022, ωστόσο, σε pro-forma βάση, ο δείκτης CET1 FL του 10,2% υπερβαίνει ήδη το στόχο του επιχειρηματικού σχεδίου, οδηγώντας σε αναθεώρηση για το έτος το guidance στο 11%.

    Διαβάστε επίσης:

    Euroxx: «Ταύρος» για όλες τις τράπεζες – Υψηλά περιθώρια ανόδου για τις μετοχές στο ταμπλό



    ΣΧΟΛΙΑ