• ΑΓΟΡΕΣ

    Γιατί οι αναλυτές συνεχίζουν να εστιάζουν στον ενεργειακό κλάδο – Οι περιπτώσεις των Mytilineos, ΔΕΗ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ευάγγελος Μυτιλιναίος-Γιώργος Στάσσης-Γιώργος Περιστέρης

    Ευάγγελος Μυτιλιναίος-Γιώργος Στάσσης-Γιώργος Περιστέρης


    Στον ενεργειακό κλάδο του ΧΑ, οι αναλυτές αυξάνουν τα “πονταρίσματα” με τις μετοχές των ΤΕΡΝΑ ΕνεργειακήMytilineos και ΔΕΗ να αποτελούν το ‘βαρύ πυροβολικό’. Οι αποδόσεις των ΔΕΗ και Mytilineos από τις αρχές του έτους είναι θετικές της τάξεως του 61% και 82%, ενώ για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το πρόσημο είναι αρνητικό με -16% περίπου.

    Ο κλάδος βρίσκεται σε μόνιμη βάση στην κορυφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, πρωταγωνιστώντας σε εξαγορές, συνεργασίες, συγχωνεύσεις, αλλά και ανάληψη σημαντικών projects, όπως φάνηκε και με την πρόσφατη συμφωνία της Mytilineos με τη HELLENiQ ENERGY Holdings.

    Morgan Stanley θεωρεί ότι το deal των Mytilineos και HELLENiQ ENERGY Holdings είναι σημαντικό και δίνει τιμή στόχο στα €43 και σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Mytilineos, επισημαίνοντας ότι στο θετικό σενάριο, η τιμή – στόχος μπορεί να ανέβει έως τα €59. Το έργα που πωλήθηκαν αποτελούν μέρος του διεθνούς χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που αναπτύσσεται από τη μονάδα M Renewables της Mytilineos. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εστιάζει στα ακόλουθα σημεία:

    (1) Η ενίσχυση της παραγωγής δευτερογενούς μετάλλου αλουμινίου παραμένει προτεραιότητα, καθώς η οργανική ανάπτυξη της παραγωγής ανακυκλωμένου αλουμινίου αποτελεί τον κύριο πυλώνα της μελλοντικής ανάπτυξης του τομέα των μετάλλων. Η άποψη της MS είναι ότι η είσοδος της Mytilineos στην ανακύκλωση πριν από μερικά χρόνια έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα ενισχυτική. Περαιτέρω, πιστεύει ότι η εταιρεία είναι σε καλή θέση για να κλιμακώσει τις δευτερογενείς δραστηριότητές της στα μέταλλα, και μαζί με τη στροφή προς ένα πιο πράσινο μείγμα ενέργειας στην πρωτογενή παραγωγή του μετάλλου, πρόκειται να ενισχύσει τα διαπιστευτήριά της ως προς την ESG στο ευρωπαϊκό αλουμίνιο.

    (2) Η εταιρεία αναζητά “εντατικά” εναλλακτικές λύσεις για την περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών βωξίτη, καθώς και για την προμήθεια άλλων πρώτων υλών. Η άποψη της MS είναι ότι η Mytilineos έχει καθαρό έλλειμμα βωξίτη, καθώς το δεσμευμένο ορυχείο της (Δελφοί-Δίστομον) έχει ετήσια παραγωγή περίπου 570ktpa έναντι συνολικών αναγκών σε βωξίτη περίπου 1.900ktpa για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων της αλουμίνας. Η εταιρεία προμηθεύεται ποσότητες βωξίτη από τρίτους εγχώριους και διεθνείς παραγωγούς. Η MS θεωρεί την περαιτέρω διαφοροποίηση ευνοϊκή και αναμένει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον βωξίτη και άλλες πρώτες ύλες. Η εταιρεία βρίσκεται σε καλή θέση για να αναπτύξει τις δυνατότητες εξόρυξης γαλλίου, καθώς είναι υποπροϊόν της επεξεργασίας βωξίτη. Κατά την τηλεδιάσκεψη της περασμένης εβδομάδας, η εταιρεία εξετάζει μια επένδυση της τάξης για την παραγωγή του μετάλλου τα επόμενα 2 χρόνια που θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες κατανάλωσης της Ευρώπης.

    Η Optima Bank, από την πλευρά της αναπροσαρμόζει στα €45,90 (από €30,8 προηγουμένως) την τιμή στόχο επαναλαμβάνοντας τη σύσταση «αγορά» για τη Mytilineos, η οποία φαίνεται ικανή όχι μόνο να διατηρήσει την πρόσφατα αναβαθμισμένη κερδοφορία αλλά και να την οδηγήσει περαιτέρω σε νέα, πρωτόγνωρα επίπεδα στο άμεσο μέλλον. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Optima Bank, η θετική επίδραση από την έκπτωση φόρου 30% είναι 1,85 ευρώ/μετοχή, ενώ το σύνολο του έργου αναμένεται να δημιουργήσει πρόσθετη αξία 4 ευρώ/μετοχή (με βάση συντηρητικές εκτιμήσεις).

    Η Optima Bank εκτιμά ότι τα EBITDA το 2024-2026 θα είναι κατά περίπου 20% υψηλότερα κατά μέσο όρο από την προηγούμενη πρόβλεψη αναμένοντας CAGR για την περίοδο 2022-26 13%. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένει αυξημένο μέρισμα για το 2023 σε 1,41 ευρώ/μετοχή (από 1,24 ευρώ/μετοχή πριν από ένα χρόνο.

    H ΔΕΗ επίσης είναι έτοιμη για σημαντικές επιδόσεις

    Η ΑΧΙΑ εκτιμά ότι τα αποτελέσματα της ΔΕΗ για το β’ τρίμηνο ήταν ισχυρά, γεγονός που θα επιτρέψει στην εταιρεία να επιτύχει – και ενδεχομένως να υπερβεί – το καθοδηγούμενο ποσό των 1,2 δισ. ευρώ για επαναλαμβανόμενα λειτουργικά κέρδη (EBITDA) φέτος. Το ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στην ολοκλήρωση της συμφωνίας μετασχηματισμού με την ENEL στη Ρουμανία, η οποία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο τέλος του γ΄ τριμήνου φέτος και στο επικαιροποιημένο επιχειρηματικό σχέδιο που αναμένεται να ανακοινωθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Η σύσταση για την μετοχή από την ΑΧΙΑ διατηρείται σε buy (αγορά) με τιμή στόχο τα €13,20.

    Στο τέλος του πρώτου εξαμήνου, η συνολική δυναμικότητα των έργων ΑΠΕ σε λειτουργία ή με ολοκληρωμένη κατασκευή ήταν 669MW, που συνεισέφεραν 17 εκατ. ευρώ στο α’ εξάμηνο, ενώ η διοίκηση δήλωσε ότι οι ΑΠΕ αναμένεται να συνεισφέρουν περισσότερα από 40 εκατ. ευρώ στα EBITDA το 2023 από την υφιστάμενη λειτουργική δυναμικότητα και τις εξαγορές. Η διοίκηση επανέλαβε το στόχο για επαναλαμβανόμενα EBITDA περίπου 1,2 δισ. ευρώ το οικονομικό έτος 2023.

    Από το Μάιο του 2023, έχει προστεθεί δυναμικότητα 228MW στις ΑΠΕ και 0,9GW βρίσκονται σε εξέλιξη με αναμενόμενη ολοκλήρωση το 2023-2024, συμπεριλαμβανομένων των Φ/Β 550MW και 159MW στην Πτολεμαΐδα και του Φ/Β 210MW στο Αμύνταιο που βρίσκονται υπό κατασκευή.

    Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσφέρει ορατότητα μεγεθών και ισχυρές ταμειακές ροές

    Τέλος, για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή που υπολείπεται φέτος στις αποδόσεις από τις αρχές του έτους, η Euroxx Χρηματιστηριακή ξεκινά εκ νέου την κάλυψη με σύσταση υπεραπόδοσης και τιμή στόχο τα €22,6. «Παρά το περσινό ράλι, πιστεύουμε ότι το ανώτερο υφιστάμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ μαζί με τους επιθετικούς στόχους και το σταθερό ιστορικό δεν έχουν αποτυπωθεί πλήρως από την αγορά, καθιστώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έναν κατάλληλο υποψήφιο για να παίξει στον κλάδο της πράσινης ενέργειας και της μετάβασης. Θεωρούμε την πρόσφατη διόρθωση της τιμής της μετοχής ως ένα ελκυστικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές που αναζητούν πράσινη έκθεση», επισημαίνει η χρηματιστηριακή.

    Η εγκατεστημένη δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 1,8GW έως το 2026 και με 905MW εγκατεστημένη ισχύ, οι αναλυτές της Euroxx αναμένουν ότι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα αυξήσει σημαντικά την εγκατεστημένη δυναμικότητα ΑΠΕ σε MW με διαφορετικές τεχνολογίες. Υποθέτουν ότι οι προσθήκες ισχύος MW ανέρχονται σε 1,8GW μέχρι το τέλος του 2026, με 330MW να είναι ήδη πλήρως λειτουργικά μέχρι το τέλος του τρίτου τριμήνου πέρυσι λόγω της πλήρους ηλεκτροδότησης του αιολικού έργου του Καφηρέα. Αναμένουν επίσης ότι η εταιρεία θα αποκτήσει σημαντική έκθεση στην υδροηλεκτρική ενέργεια αντλησιοταμίευσης (PSH) με την προσθήκη 730MW και έκθεση στην ηλιακή ενέργεια ύψους 510MW, με τις δύο τεχνολογίες να λειτουργούν μέχρι το τέλος του 2026.

    Με οριακή έκθεση στις διακυμάνσεις της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και εξασφαλισμένη τιμή αγοράς (ΡΡΑ) σε ισχύ, η εταιρεία προσφέρει σαφή ορατότητα για τις επαναλαμβανόμενες λειτουργικές ταμειακές ροές, οι οποίες εκτιμάται ότι θα είναι κατά μέσο όρο 195 εκατ. ευρώ ετησίως την περίοδο 2023-2025. Η συνεχής απομόχλευση ανοίγει το δρόμο για τη χρηματοδότηση των μελλοντικών έργων, ενώ η ταμειακή επιχορήγηση της ΕΕ ύψους 250 εκατ. ευρώ για την υδροηλεκτρική ενέργεια αντλησιοταμίευσης (PSH) και η επιλεξιμότητα του προγράμματος του RRF μετριάζουν την πίεση από τα υψηλότερα επιτόκια στις επερχόμενες επενδύσεις.

    Η Euroxx Χρηματιστηριακή εκτιμά ετησιοποιημένο ρυθμό αύξησης (CAGR) των κερδών ανά μετοχή 17,2% για την τριετία, με την ηλεκτροδότηση του αιολικού πάρκου Καφηρέα 330MW και άλλων 310MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα, ενώ σε 5ετή βάση (2022-2027) ο ρυθμός CAGR θα πρέπει να διαμορφωθεί στο +29% με την ολοκλήρωση των δύο έργων PSH και την περαιτέρω εκτέλεση των αιολικών/ηλιακών έργων.

    Με βάση τις εκτιμήσεις της Euroxx Χρηματιστηριακής, η αποτίμηση της μετοχής της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι διαπραγματεύσιμη με 16,2 φορές σε όρους EV/EBITDA και 28,1 φορές τα καθαρά κέρδη της για τη φετινή χρήση. Η μερισματική απόδοση προβλέπεται σε 1,4% και ο δείκτης αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (RoE) θα είναι της τάξεως του 14,55. Για το 2024, ωστόσο, οι δείκτες αποτίμησης μειώνονται σημαντικά με τον δείκτη EV/EBITDA να ‘πέφτει’ στις 14,2 φορές και ο δείκτης Ρ/Ε στις 20,3 φορές.

    Διαβάστε επίσης

    Morgan Stanley για Mytilineos: Σύσταση overweight και στόχος τα €43

    ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Με υπεραπόδοση και τιμή στόχο τα €22,6 ξεκινά την κάλυψή της η Euroxx Χρηματιστηριακή

    AXIA για ΔΕΗ: Ισχυρά τα αποτελέσματα β’ τριμήνου – Σύσταση αγοράς και τιμή στόχος τα €13,20



    ΣΧΟΛΙΑ