ΑΓΟΡΕΣ

Γερμανικά ομόλογα: Σε νέο ιστορικό χαμηλό η απόδοση

  • NewsRoom


Τα νέα για τις αρνητικές επιπτώσεις του εμπορικού πολέμου στην ανάπτυξη της Γερμανικής οικονομίας έστρεψαν τους επενδυτές ξανά στο ασφαλές καταφύγιο των γερμανικών ομολόγων, με το κόστος δανεισμού στη Γερμανία να υποχώρησε την Τετάρτη σε νέο ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε στο -0,64%, ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο, με την πτώση του από τις αρχές του έτους να φθάνει σχεδόν τις 90 μονάδες βάσης. Η απόδοση του 30ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε επίσης στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του -0,173%.

Η Γερμανία  ανακοίνωσε συρρίκνωση της οικονομίας της το δεύτερο τρίμηνο. Η ανάπτυξη υποχώρησε κατά 0,1% συγκριτικά με τους τρεις προηγούμενους μήνες, όπως προβλεπόταν, καθώς μειώθηκαν οι εξαγωγές. Η γερμανική οικονομία έχει συρρικνωθεί σε δύο από τα τελευταία τέσσερα τρίμηνα.

Την ίδια ώρα που η καμπύλη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων αντιστράφηκε για πρώτη φορά από το 2007, μια ένδειξη για τον κίνδυνο νέας ύφεσης στην αμερικανική οικονομία. Αυτό οδήγησε τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρωζώνη να επεκτείνουν την πτώση τους.

«Αυτό σημαίνει ότι οι αγορές στέλνουν σήμα ότι οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από επιλογές… καταδεικνύει μια μεγαλύτερη, ευρύτερη εικόνα ότι αιμορραγεί η ανάπτυξη σε μεγάλες βιομηχανοποιημένες οικονομίες όπως η Κίνα και η Γερμανία», σχολίασε ο Στίβεν Γκάλο, από την BMO Markets.