• ΑΓΟΡΕΣ

    Fitch, ΔΕΗ, Attica Group και ΕΧΑΕ τα στοιχήματα της αγοράς στις πρώτες μέρες του 2022

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Fitch, ΔΕΗ, Επ. Αττικής και ΕΧΑΕ τα στοιχήματα της αγοράς στις πρώτες μέρες του 2022

    Γιώργιος Στάσης (ΔΕΗ) -Σωκράτης Λαζαρίδης (ΕΧΑΕ)


    Από τις πρώτες μέρες του 2022 μια σειρά από κρίσιμα θέματα που αφορούν στην πορεία της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς τίθενται υπό προεξόφληση.

    Kι αν τις τελευταίες μέρες, αλλά και τις επόμενες, όσο κρατούν οι γιορτές, η χρηματιστηριακή απραξία είναι δεδομένη, δεν σημαίνει ότι η ίδια τακτική θα ακολουθηθεί μετά τις 10 Ιανουαρίου.

    Στα κυριότερα γεγονότα της επόμενης χρονιάς και μάλιστα από τις πρώτες μέρες της, σημαντικό ρόλο θα έχουν οι αξιολογήσεις του ελληνικού χρέους με πρώτη την Fitch στις 14 Ιανουαρίου καθώς η προσπάθεια για την επενδυτική βαθμίδα μπαίνει στην τελική ευθεία.

    Σε κάθε περίπτωση όμως, μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να μιλήσουν όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης, S&P, DBRS, Moody’s με το οικονομικό επιτελείο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το mononews, να υπολογίζει ότι η χώρα θα πάρει μία ακόμα θετική αξιολόγηση, μία ακόμα αναβάθμιση, που θα την φέρει πιο κοντά στην πολυαναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα.

    Το γεγονός ότι η χώρα δεν έχει ακόμα θετική πιστοληπτική αξιολόγηση φάνηκε από την «πατέντα» που εφηύρε πριν από δέκα μέρες η ΕΚΤ. Η Κριστίν Λαγκάρντ θα συνεχίσει να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα καίτοι δεν έχουν επενδυτική βαθμίδα και μετά το πέρας του ερχόμενου Μαρτίου από τις λήξεις των ομολόγων άλλων κρατών μελών, παρατείνοντας τον χρόνο για ένα ακόμα χρόνο από το 2023 στο 2024.

    Επίσης, εγχειρήματα όπως η πώληση των Επιχειρήσεων Αττικής, η μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα, ο διαγωνισμός για την ανανέωση της παραχώρησης της Αττικής οδού και η εκκίνηση του διαγωνισμού για τον ΒΟΑΚ, το κλείσιμο της συναλλαγής της ΔΕΗ ΔΕΗ 1,78% 11,42 για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ (προβληματίζει η προσέγγιση της ζώνης των 9 ευρώ, δηλαδή στα επίπεδα που έγινε η AMK), οι ζυμώσεις σε μετοχικό επίπεδο στον κατασκευαστικό κλάδο (Ελλάκτωρ, δυναμική είσοδος της Ιντρακάτ), αναμένεται να κρατήσουν ψηλά το ενδιαφέρον και να εντείνουν την κινητικότητα σε κλάδους αναφοράς.

    Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου το διοικητικό συμβούλιο της ΕΧΑΕ θα έχει στην κατοχή του τη short list με τα πρόσωπα που θα περάσουν από συνεντεύξεις για να καλύψουν το κενό που αφήνει η αποχώρηση του Σωκράτη Λαζαρίδη από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου. Μία αβεβαιότητα και μάλιστα κρίσιμη για το πρόσωπο που θα ηγείται της αγοράς, αναμένεται να τελειώσει όχι νωρίτερα από τον Μάρτιο, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    Με κεφαλαιοποίηση περί τα 225 εκατ. ευρώ, η μετοχή της ΕΧΑΕ βρίσκεται σε κρίσιμα τεχνικά επίπεδα, στα 3,70 ευρώ πολύ κοντά στα χαμηλά 52 εβδομάδων, τα 3,405 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Ο μισός τζίρος στην Alpha Bank – Tι έγινε με το πακέτο των 25 εκατ. τεμαχίων

    Ευρωαγορές: Αψήφησαν την μετάλλαξη Όμικρον και ξεκίνησαν θετικά την εβδομάδα



    ΣΧΟΛΙΑ