• ΑΓΟΡΕΣ

    Ευρώ: Στο κάδρο παραμένει το 1 προς 1 με το δολάριο – Πιθανή η υποχώρηση χαμηλότερα λένε οι αναλυτές

    • Bloomberg


    Μπορεί το ευρώ να απέφυγε προς το παρόν την ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο, ωστόσο αναλυτές θεωρούν αναπόφευκτη την περαιτέρω διολίσθηση που θα οδηγήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ακόμα και πιο κάτω από αυτό το ορόσημο.

    Το ευρώ ανέκαμψε από το χαμηλό των 1,00003 δολαρίων την Τρίτη, το πιο αδύναμο σημείο του από το 2002, και διατηρείται περίπου στα 1,003 δολάρια. Σύμφωνα με το Bloomberg, θα μπορούσε να δεχθεί νέα πίεση σύντομα, ιδιαίτερα εάν τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ τροφοδοτήσουν τις προσδοκίες για πιο επιθετικές κινήσεις από τη Fed.

    Η ζήτηση για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο είναι απίθανο να υποχωρήσει εν μέσω των σκοτεινών προοπτικών για την παγκόσμια ανάπτυξη.

    Η εικόνα στην Ευρώπη είναι ιδιαίτερα ζοφερή, δεδομένων των φόβων ότι η διακοπή των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να πυροδοτήσει την οικονομική κρίση στην περιοχή και να περιορίσει την ικανότητα της ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, υπονομεύοντας σημαντικά το νόμισμα.

    «Δεν θα χρειαστούν πολλά για να υποχωρήσει το ευρώ κάτω από την ισοτιμία», δήλωσε ο David Page, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης στην AXA Investment Managers. «Είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ιστορία επιτοκίων. Είναι πολύ πιο θεμελιώδες. Οι δυσμενείς κίνδυνοι στην παγκόσμια οικονομία στηρίζουν το δολάριο αυτή τη στιγμή», είπε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

    Euro rebounds after testing descending trend channel at parity
    Το ευρώ ανακάμπτει αφού άγγιξε την ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο

    Η Nomura, η UBS και η BCA βλέπουν το ευρώ να υποχωρεί έως και στα 0,90 δολάρια μέχρι το χειμώνα στο δυσμενέστερο σενάριο. Έχει ήδη υποχωρήσει σχεδόν 12% έναντι του αμερικανικού νομίσματος φέτος.

    Τεχνικά, οι πτωτικές ενδείξεις δείχνουν ότι η κίνηση κάτω από την ισοτιμία παραμένει το βασικό σενάριο.

    Κοινά δεινά

    Το ενιαίο νόμισμα αγωνίζεται ακόμη και να διατηρήσει τις δυνάμεις του έναντι της στερλίνας. Αυτό συμβαίνει τη στιγμή που η Βρετανία παλεύει με την πολιτική αβεβαιότητα, τον απόηχο του Brexit και τον ισχυρό πληθωρισμό -μια προοπτική τόσο δυσοίωνη που ώθησε τους αναλυτές της BofA να προειδοποιήσουν για μια υπαρξιακή κρίση στη στερλίνα.

    Το ευρώ σημείωσε την περασμένη εβδομάδα τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του έναντι της στερλίνας από τον Μάρτιο και έκτοτε έχει υποχωρήσει περαιτέρω στις 84,20 πένες περίπου. Έλαβε μια μικρή ώθηση την Τετάρτη μετά από τα σχόλια του διοικητή της BoE, Άντριου Μπέιλι, που υπαινίχθηκε μεγαλύτερες αυξήσεις επιτοκίων, σκαρφαλώνοντας έως και 0,4% στα 1,1936 δολάρια.

    Ο Dominic Bunning, υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος στην HSBC Holdings, βλέπει το ζεύγος να διαπραγματεύεται ξανά προς τις 84/83 πένες, με τη στερλίνα να αποτιμά τώρα πολλές από τις αρνητικές ειδήσεις.

    Δεν συμφωνούν όλοι με αυτή την άποψη. Ο Mathieu Savary, επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης για την Ευρώπη της BCA Research Inc., βλέπει το ενιαίο νόμισμα να αναρριχάται στις 90 πένες, δεδομένων των ισχυρών αντίξοων συνθηκών που αντιμετωπίζει η στερλίνα.

    Διαβάστε ακόμη:

    Nomura: Οι κεντρικές τράπεζες θα ρίξουν τα επιτόκια το 2023- Το ευρώ παίρνει ανάσα

    Στο 1-1 η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο – Σε χαμηλό 20 ετών το ευρωπαϊκό νόμισμα



    ΣΧΟΛΙΑ