ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στη «ζυγαριά» βάζει το οικονομικό επιτελείο την ιστορική πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου στην «απόλυτη ισοτιμία» του 1 προς 1, σε μια χρονική στιγμή ιδιαίτερη κρίσιμη για την ελληνική, αλλά και την ευρωπαϊκή οικονομία.
Αυτή η εξέλιξη αναμένεται να δημιουργήσει ένα «ντόμινο» εξελίξεων, καθώς η ενεργειακή κρίση έχει οδηγήσει σε έντονες πληθωριστικές πιέσεις, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πιέζεται για νέες αυξήσεις επιτοκίων, ώστε να «φτάσει» τις παρεμβάσεις των υπόλοιπων κεντρικών τραπεζών και κυρίως της Fed. Όλα αυτά, υπό το φόβο ύφεσης στην Γηραιά Ήπειρο, ενώ προκαλείται και νέα ανάφλεξη της ακρίβειας.
Οι αρνητικές επιπτώσεις
Η πρώτη άμεση παρενέργεια της «απόλυτης ισοτιμίας» ευρώ – δολαρίου είναι οι τιμές στα καύσιμα, καθώς η χώρα μας εισάγει πετρέλαιο σε δολάρια. Αυτό θα σημάνει και νέα άνοδο των τιμών στη βενζίνη, ενώ εφόσον η ισοτιμία διατηρηθεί στα σημερινά επίπεδα θα εκτοξευθούν και οι τιμές στο πετρέλαιο θέρμανσης τον ερχόμενο χειμώνα.
Πόσο μάλιστα, αν επιβεβαιωθούν και οι προβλέψεις της Goldman Sachs για νέα άνοδο στη διεθνή τιμή του πετρελαίου Brent στα 140 δολάρια το βαρέλι εντός του επόμενου τριμήνου. Άλλωστε, παράγοντες της αγοράς δεν αποκλείουν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να ξεκινήσει τον Οκτώβριο στα…. 1,60 ευρώ το λίτρο!
Την ίδια ώρα, όσες πρώτες ύλες εισάγονται στην Ελλάδα και πληρώνονται σε δολάρια, θα πάρουν άμεσα νέα αύξηση, πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο τις πληθωριστικές πιέσεις. Έτσι, εκτιμάται ότι θα έρθει και νέο μαζικό κύμα ανατιμήσεων σε εισαγόμενα προϊόντα από τις χώρες που πουλάνε σε δολάρια, όπως τρόφιμα και καταναλωτικά αγαθά.
Οι θετικές επιπτώσεις
Η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου στο 1 προς 1 όμως, έχει θετικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία. Πρώτη και… καλύτερη την αύξηση του τουρισμού, καθώς η χώρα μας γίνεται πιο φθηνή για τουρίστες με δολάρια, δηλαδή για επισκέπτες κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το τουριστικό «ρεύμα» εξ Αμερικής να ενισχύεται φέτος με ραγδαίους ρυθμούς.
Την ίδια ώρα, η πτώση του ευρώ ευνοεί τις ελληνικές εξαγωγές προς τις χώρες που χρησιμοποιούν το δολάριο ή νομίσματα συνδεδεμένα με το αμερικανικό νόμισμα. Κι αυτό γιατί η ισοτιμία καθιστά φθηνότερα τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά προϊόντα, κάτι που αναμένεται να ενισχύσει τη ζήτηση.
Θεωρητικά, θα μπορούσε να δημιουργηθεί και ένα όφελος στο ελληνικό real estate, καθώς όσοι έχουν στα χέρια τους δολάρια, θα μπορούσαν να εκμεταλλευθούν τη συγκυρία και να αγοράσουν ελληνικά assets σε καλύτερες τιμές, λόγω της ισοτιμίας.
Όλα τα παραπάνω θα ωφελήσουν και το εμπορικό ισοζύγιο, καθώς η άνοδος των εξαγωγών, αλλά και η σημαντική αύξηση που αναμένεται από τον τουρισμό, θα αλλάξουν τις… ισορροπίες στο εμπορικό έλλειμμα της χώρας και θα μειώσει τις επιπτώσεις από την αύξηση των εισαγωγών κυρίως στα πετρελαιοειδή.
Διαβάστε επίσης
UBS: Πώς θα μοιάζει η επόμενη ύφεση σε ΗΠΑ και Ευρώπη – Τα τέσσερα σενάρια
Σενάριο για «διπλή δόση» στις φορολογικές δηλώσεις – Γιατί σκέφτονται νέα παράταση
Ενέργεια και πληθωρισμός στο τελευταίο Eurogroup του καλοκαιριού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Δωρεά για τους γιατρούς στα νησιά από τον Στ. Χατζηιωάννου: Το παρασκήνιο, πώς ο Ά. Γεωργιάδης «κλείδωσε» τη συμφωνία
- Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Επιπτώσεις και Στρατηγικές Επιλογές για την Ελλάδα
- Η… μίρλα για την Κύπρο, οι πύραυλοι AMRAAM για τις «Οχιές», τα ραντεβού του Πιέρ, η μάζωξη στο Αρσάκειο και τα γενέθλια του ΚΜ
- Τράπεζα Κύπρου: Εξαγορές σε 3 κλάδους, προανήγγειλε ο Πανίκος Νικολάου
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.