• ΑΓΟΡΕΣ

    Εβδομαδιαία βουτιά άνω του 20% για το ρούβλι

    ρούβλια

    ρούβλια


    Το ρούβλι σημείωσε εβδομαδιαία πτώση άνω του 20% έναντι του δολαρίου και του ευρώ στις συναλλαγές της Μόσχας, καθώς η οικονομία της χώρας δέχεται πλήγματα υπό την πίεση των κυρώσεων που αποσκοπούν στην απομόνωση της Ρωσίας εξαιτίας της εισβολής της στην Ουκρανία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

    Σημειώνεται επίσης ότι το βράδυ ο οίκος αξιολόγησης S&P υποβάθμισε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ρωσίας περαιτέρω βαθιά σε καθεστώς junk, μία εβδομάδα αφότου της αφαίρεσε την επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι διεθνείς κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία αύξησαν τις πιθανότητες χρεοκοπίας. Εν τω μεταξύ, νωρίτερα στην εβδομάδα, Moody’s και Fitch επίσης υποβάθμιση τη Ρωσία σε junk.

     Χιλιάδες άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί και περισσότεροι από 1 εκατ. πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.

    Το ρούβλι έκλεισε την εβδομάδα στα 115 έναντι δολαρίου από 83 την περασμένη Παρασκευή, αν και ενισχύθηκε 1% από το κλείσιμο της Πέμπτης. Έναντι του ευρώ, έκλεισε λίγο κάτω από τα 119 από 93 την περασμένη εβδομάδα. Σημείωσε αρνητικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου την Πέμπτη και του ευρώ την Παρασκευή.

    Ο Dmitry Polevoy, διευθυντής επενδύσεων της Locko Invest, προειδοποίησε ότι οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία – η οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, δεν έχει ως στόχο την κατάληψη εδαφών – θα οδηγήσουν σε οικονομικό σοκ μεγέθους που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και πολύ καιρό.

     “Τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία καταστρέφονται σε αξία”, δήλωσε ο Cristian Maggio, επικεφαλής στρατηγικής χαρτοφυλακίου στην TD Securities.

    Το χρηματιστήριο της Μόσχας παρέμεινε κλειστό για πέμπτη ημέρα.

    Την Παρασκευή η ρωσική κεντρική τράπεζα μείωσε την προμήθεια για τις αγορές συναλλάγματος από ιδιώτες μέσω χρηματιστών στο 12% από 30%. Αναλυτές δήλωσαν ότι μια προηγούμενη κίνηση για την αύξηση της προμήθειας στο 30% για αγορές νομισμάτων όπως το δολάριο, το ευρώ και η βρετανική λίρα είχε οδηγήσει σε στρεβλώσεις όπως η αύξηση της ζήτησης για άλλα νομίσματα όπως το κινεζικό γουάν και το ιαπωνικό γιεν.

    Διαβάστε επίσης

    Ρωσία: Διαλύεται το ρούβλι μετά την υποβάθμιση από Fitch και Moody’s

    Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας απαγόρευσε πληρωμές κουπονιών σε ξένους κατόχους ομολόγων σε ρούβλι



    ΣΧΟΛΙΑ