• ΑΓΟΡΕΣ

    Εβδομάδα αξιολογήσεων από Moody’s και DBRS, σε ρυθμό αποτελεσμάτων από Alpha, Πειραιώς, ETE και Cenergy

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πίνακας στο Χρηματιστήριο


    Aν τον τόνο στην αγορά στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε έδωσε η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ -1,49% 1,99 που απογειώθηκε στο +9,54%, κάτι ανάλογο θα μπορούσε να πει κανείς και γι’ αυτή (την εβδομάδα) που έρχεται.

    Αν και τα βλέμματα και η προσοχή σύσσωμων των διεθνών αγορών είναι εστιασμένη στις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα από το ουκρανικό μέτωπο με τις συνακόλουθες παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες τον στασιμοπληθωρισμό και τα καμπανάκια της ύφεσης, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά δεν θα μπορέσει εύκολα να παραβλέψει τα αποτελέσματα των υπόλοιπων συστημικών τραπεζών που ανακοινώνονται τις επόμενες ημέρες.

    Η Alpha Bank ΑΛΦΑ 0% 1,63 ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης τη Δευτέρα μετά τη συνεδρίαση, ενώ το απόγευμα θα ακολουθήσει η καθιερωμένη διάσκεψη της διοίκησης της τράπεζας με τους αναλυτές. Την επόμενη μέρα, την Τρίτη, ακολουθεί η Τράπεζα Πειραιώς ΠΕΙΡ -2,00% 3,92, ενώ την Τετάρτη κλείνει ο κύκλος των ανακοινώσεων με την Εθνική Τράπεζα ΕΤΕ -1,31% 7,56.

    Την ίδια μέρα, η αγορά αναμένεται να εστιάσει και στα αποτελέσματα της Cenergy με τους επενδυτές να περιμένουν να ακοaύσουν λεπτομέρειες ως προς το  deal ή τη διεύρυνση της συνεργασίας με την Orsted. Ενδιαφέρουσα δε, αναμένεται και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τιτάν, την προσεχή Πέμπτη, με τη μετοχή να έχει βληθεί ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, καθώς διαπραγματεύεται κάτω από τα 13 ευρώ, χωρίς να συγκεντρώνει ιδιαίτερα το επενδυτικό ενδιαφέρον.

    Ακόμα και η ερχόμενη Παρασκευή θα μονοπωλήσει του ενδιαφέροντος της αγοράς, αφού το βράδυ της ίδιας μέρας αναμένεται η απόφαση των Moody’s και DBRS για το ελληνικό αξιόχρεο.

    Η Moody’s αξιολογεί σήμερα τη χώρα μας με Ba3 και σταθερές προοπτικές – δηλαδή ένα σκαλοπάτι χαμηλότερα σε σχέση με τους υπόλοιπους οίκους. Η αξιολόγηση στηρίζεται σε τέσσερις παράγοντες: ισχύς της οικονομίας, ισχύς των θεσμών και της διακυβέρνησης, δημοσιονομική ισχύς και επίπεδο ρίσκου.

    Οι αναλυτές του οίκου αναγνωρίζουν ότι οι μεταρρυθμίσεις προχωρούν με ικανοποιητικούς ρυθμούς και η χώρα παρουσιάζει καλές επιδόσεις στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    Επιπλέον σημειώνουν ότι παρόλο που το ελληνικό δημόσιο χρέος εξακολουθεί να είναι το υψηλότερο με διαφορά στη ζώνη του ευρώ, είναι διαχειρίσιμο χάρη στο ενοϊκό προφίλ του, το χαμηλό κόστος δανεισμού, αλλά και τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τονίζουν ακόμη ότι η Ελλάδα έχει σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας, ενώ περιμένει την εισροή μεγάλων κοινοτικών κονδυλίων, που θα στηρίξουν την ανάπτυξη.

    Η DBRS τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε αναβαθμίσει την ελληνική οικονομία στη βαθμίδα ΒΒ με θετική τάση από την βαθμίδα ΒΒ με σταθερή τάση κάνοντας λόγο για ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και για σημαντική πρόοδο στη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων των τραπεζών.

    Αναλόγως των αξιολογήσεων, αναμένεται και η όποια προεξόφληση στο χρηματιστηριακό ταμπλό, σημειώνουν οι χρηματιστές.

    Κατά τα άλλα, την Παρασκευή αναμένεται να λάβουν χώρα στο κλείσιμο της συνεδρίασης οι αναδιαρθρώσεις του FTSE Russell με ελληνικό ενδιαφέρον (προσθήκες Autohellas και Quest Holdings στα Small Caps και Τράπεζα Αττικής, Ιντεάλ Συμμετοχών και Space στα Micro Caps) ενώ το μεσημέρι της ίδια ημέρας λήγουν οι σειρές παραγώγων και μετοχών για το μήνα Μάρτιο.

    Διαβάστε επίσης

    Προσγειώνει το ΑΕΠ o πόλεμος – Παζάρι στο Eurogroup για το νέο πακέτο στήριξης

    Πολεμικές απώλειες 2 δισ. για 35 μεγάλους της αγοράς – Τι χάνουν Δαυίδ, Στασινόπουλος, Σπύρος και Μαριάννα Λάτση, Βαρδινογιάννης, Μυτιληναίος, Κόκκαλης – Γιατί ξεχωρίζει ο Μαρινάκης

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με ΔΕΗ, EUROBANK, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ και ΑΔΜΗΕ



    ΣΧΟΛΙΑ