• ΑΓΟΡΕΣ

    Εβδομάδα αποτελεσμάτων και επιτοκίων για τις αγορές – Σε στάση αναμονής οι επενδυτές

    Γράφημα με τις σκιές αρκούδας και ταύρου για το χρηματιστήριο


    Με τις αγορές να κλείνουν την προηγούμενη εβδομάδα σε αρνητικό έδαφος και τις εξελίξεις σε Μέση Ανατολή να βράζουν, οι επενδυτές περιμένουν μία ακόμα εβδομάδα αστάθειας.

    Στο πεδίο της σύγκρουσης Ισραήλ-Χαμάς υπάρχει πυρετός διπλωματικών εργασιών, ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω συγκρούσεις, με το πετρέλαιο αν και στο επίκεντρο της προσοχής, να μην έχει επηρεαστεί ακόμα από τις εντάσεις.

    Σε ευρωαγορές και Wall Street η εβδομάδα αναμένεται ενδιαφέρουσα με  τις αποφάσεις για τα επιτόκια στην ευρωζώνη αλλά και τα αποτελέσματα των Big Tech στις ΗΠΑ να δοκιμάζουν τις αντοχές των επενδυτών.

    Παύση για την ΕΚΤ

    Ύστερα από 15 μήνες η ΕΚΤ από την Αθήνα αναμένεται να βάλει τέλος στην διαδοχική αύξηση των επιτοκίων, την οποία ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2022. Ή τουλάχιστον προσωρινή παύση, καθώς οι φωνές εντός του Διοικητικού Συμβουλίου που επιμένουν σε μία ακόμα αύξηση δεν έχουν σιγήσει.

    Την άποψη αυτή συμμερίζονται και αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι traders είναι πολύ αισιόδοξοι και κήρυξαν νωρίς το τέλος της νομισματικής σύσφιξης.

    Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ με μία ακόμα κίνηση κατά 25 μονάδες βάσης εκτόξευσε το επιτόκιο αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.

    Σε δημοσκοπήσεις του Reuters και του Bloomberg, η πλειοψηφία των οικονομολόγων κρίνει ότι η ΕΚΤ έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, όμως το τρέχον επίπεδο θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, με κάποιους να βλέπουν την πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο του 2024.

    Τα αυξημένα επιτόκια, οι πιέσεις από τη γεωπολιτική κρίση αλλά και τα αδύναμα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εταιρειών έχουν κάνει πολλούς αναλυτές απαισιόδοξους σχετικά με την πορεία των ευρωαγορών τους επόμενους μήνες.

    Οι προβλέψεις τους κάνουν λόγο για τέλος του ράλι και τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κλείνουν γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ η ψαλίδα στις αποδόσεις των ομολόγων με την Ιταλία στο επίκεντρο αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο για ανάκαμψη.

    Τα αποτελέσματα των Big Tech

    Και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η εβδομάδα θα είναι ενδιαφέρουσα με μία σειρά από τεχνολογικούς κολοσσούς, γνωστούς ως «Magnificent Seven» να παρουσιάζουν αποτελέσματα.

    Meta, Google, Microsoft, Apple είναι μερικές από αυτές, τεχνολογικές μετοχές στις οποίες ο S&P οφείλει σε μεγάλο βαθμό το ράλι της χρόνιας.

    Την προηγούμενη εβδομάδα, τα αποτελέσματα της Tesla απογοήτευσαν με τη μετοχή της να χάνει πάνω από το 15% της αξίας της μέσα σε 3 ημέρες.

    Υψηλές προσδοκίες έχουν οι επενδυτές και για τους τεχνολογικούς κολοσσούς, περιμένοντας ότι θα μετατρέψουν τον ενθουσιασμό για την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος εκτόξευσε φέτος τις αποδόσεις, σε κέρδη.

    Αν και οι προβλέψεις των αναλυτών για τις παραπάνω εταιρείες εκτιμούν ότι θα παρουσιάσουν θετικά αποτελέσματα, η γενική εικόνα για τα κέρδη των εταιρειών του S&P είναι ελαφρώς καθοδική και σε μία περίοδο έντονης ανησυχίας για τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή.

    Ένας ακόμα ανασταλτικός παράγοντας είναι οι αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες έχουν εκτοξευτεί σε επίπεδα-ρεκόρ (το 10ετές των ΗΠΑ έφτασε το 5% την περασμένη Πέμπτη, το υψηλότερο επίπεδο από το 2007), την ίδια ώρα που η αξία των μετοχών χαρακτηρίζεται ακριβή.

    Τα αποτελέσματα των εταιρειών έρχονται μία εβδομάδα πριν τις αποφάσεις της Fed, με τους Αμερικανούς τραπεζίτες να μην εγκαταλείπουν την επιθετική ρητορική τους για τη νομισματική σύσφιξη.

    Διαβάστε επίσης:

    O νέος «μαύρος κύκνος» για τις αγορές, τα ασφαλή καταφύγια και ο κίνδυνος ενός διεθνούς risk-off

    Tι συνέβη σε Κύπρο και Πορτογαλία μετά την αναβάθμισή τους

    Tι σημαίνει η αναβάθμιση της S&P για οικονομία – αγορές – Ερωτήσεις και απαντήσεις για την επόμενη ημέρα



    ΣΧΟΛΙΑ