• ΑΓΟΡΕΣ

  Coca Cola Hellenic: Deutsche Bank, Jefferies και Bank of America ποντάρουν στη μετοχή

  WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
  O Zoran Bogdanovic, CEO της Coca-Cola HBC

  O Zoran Bogdanovic, CEO της Coca-Cola HBC


  H μεγαλύτερη σε κεφαλαιοποίηση εταιρεία του ΧΑ, η Coca Cola Hellenic, ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της και ξεπέρασε σημαντικά τις προβλέψεις των αναλυτών. Παρά την υπεραπόδοση των αποτελεσμάτων της, στο ταμπλό του ΧΑ η Coca Cola Hellenic στο χρονικό διάστημα του ενός μήνα και του τριμήνου υποαποδίδει με -6% και -10%, έναντι -2% και +15% για τον Γενικό Δείκτη του ΧΑ.

  Οι αναλυτές των Deutsche BankJefferies και Bank of America παραμένουν αγοραστές για τη μετοχή και προσδοκούν αρκετά υψηλότερα επίπεδα τιμών για τον τίτλο της CCH. Η γερμανική Deutsche Bank ανέβασε την τιμή στόχο στα €36,53 (σ.σ. η τιμή στόχος είναι στις £31,50).

  Ο Mitch Collett της DB εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του α’ εξαμήνου είναι μπροστά, οι πρόσφατα αυξημένες προβλέψεις για το οικονομικό έτος διατηρήθηκαν και οι μετοχές είναι φθηνές. Η αύξηση των οργανικών πωλήσεων του β’ τριμήνου κατά 19% ήταν πάνω από το consensus στο 16,5% (Vuma consensus), με τον όγκο στο 1,5% (cons: 1,8%) και το price/mix +17,2% (14,6%).

  Η υπερκάλυψη των οργανικών πωλήσεων προήλθε κυρίως από τα τμήματα των αναδυόμενων και των αναπτυγμένων αγορών με τις αναπτυσσόμενες αγορές να βρίσκονται σε γενικές γραμμές στο ίδιο επίπεδο. Οι αναφερόμενες πωλήσεις του β’ τριμήνου ήταν 1% κάτω από το consensus. Το προσαρμοσμένο EBIT του α’ εξαμήνου ήταν 7,5% πάνω από το consensus, με οργανική αύξηση του EBIT κατά 17,7% πολύ πάνω από το consensus στο 10,8%.

  Το περιθώριο EBIT του ομίλου ήταν 18 μονάδες βάσης μπροστά από το περασμένο έτος (11,0%) και 84 μονάδες βάσης μπροστά από την εκτίμηση των αναλυτών για 10,3%.

  «Έχοντας αυξήσει τις προβλέψεις στις 7 Ιουλίου, δεν ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η εταιρεία επέλεξε να επαναλάβει τις προβλέψεις για το έτος για οργανική αύξηση του EBIT κατά 9% με 12%. Ωστόσο, θεωρούμε ότι αυτό είναι συντηρητικό guidance, δεδομένου ότι η εξασθένηση των πιέσεων στο κόστος εισροών είναι πιθανή στο β’ εξάμηνο και ότι η εταιρεία θα επωφεληθεί από ένα συμπιεσμένο συγκριτικό δείκτη στη Ρωσία», συμπεραίνει ο Collett της DB.

  Η BofA εκτιμά ότι υπάρχει ισχυρό περιθώριο ανόδου στην τιμή και το discount της μετοχής είναι αδικαιολόγητο και διατηρεί τη σύσταση αγοράς (buy) με τιμή στόχο τα 33,04 ευρώ (σ.σ. η τιμή στόχος είναι τα £28,50) και περιθώριο ανόδου άνω του 25%, καθώς για άλλη μια φορά, η CCH παρουσίασε πολύ ισχυρά αποτελέσματα, πολύ πάνω από τις προσδοκίες, παρά το δύσκολο λειτουργικό περιβάλλον.

  Η μεσοπρόθεσμη αύξηση των εσόδων (top-line) της εταιρείας κατά +6% -7% και η άφθονη δυναμική για διεύρυνση του περιθωρίου κέρδους (+20 μ.β. με +40 μ.β. καθοδήγηση η οποία είναι συντηρητική κατά την άποψή τους) υποστηρίζουν περίπου 10% οργανικό EBIT και περίπου 12% ετήσια αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή (EPS) για την περίοδο 2022-2027, σχεδόν το καλύτερο στην κατηγορία των βασικών προϊόντων της ΕΕ.

  Επιπλέον, η μια φορά καθαρού χρέους προς EBITDA (Net Debt/EBITDA) στο τέλος του 2023 (BofAe) προσφέρει επιλογές στον ισολογισμό. Η CCH διαπραγματεύεται με 32% discount σε σχέση με τα βασικά προϊόντα της ΕΕ (12,8 φορές 12m fwd P/E), το οποίο είναι αδικαιολόγητο, κατά τη BofA.

  Τα βασικά συμπεράσματα της BofA είναι:

  • Οργανικές πωλήσεις β’ τριμήνου +19,1% (εκτίμηση +16,7%) με όλες τις περιοχές να προηγούνται ελαφρώς. EBIT α’ εξαμήνου 7,5% και EPS 10% πάνω από το consensus.
  • +9% με 12% οργανικά EBIT που επιβεβαίωσαν τη συντηρητική πρόβλεψη. Η μη λειτουργική καθοδήγηση υποδηλώνει ότι το consensus κινείται ελαφρώς προς τα πάνω.
  • +10% στα EBIT, +12% EPS αύξηση για την περίοδο 2022-2027.

  Το α’ εξάμηνο φέτος το EBIT αυξήθηκε οργανικά κατά 18% (έναντι cons. +11%) σε €561 εκατ. (7,5% πάνω από το cons.). Τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν 10% πάνω από το consensus, σημειώνοντας αύξηση 22% σε ετήσια βάση. Οι οργανικές πωλήσεις του β’ τριμήνου αυξήθηκαν κατά 19,1% (cons. +16,7%), με όλες τις περιοχές να προηγούνται ελαφρώς. Ο όγκος αυξήθηκε κατά +1,5% (cons. +1,8%), συγκρατούμενος από την Ιταλία (χαμηλό διψήφιο ποσοστό, επηρεασμένο από τις κακές καιρικές συνθήκες).

  Επιβεβαιώθηκε η (συντηρητική) πρόβλεψη για αύξηση τα EBIT στο 9% με 12%.

  Η διοίκηση επιβεβαίωσε την πρόβλεψη της για +9% – 12% οργανικό EBIT το 2023 που είχε παράσχει σε προδημοσίευση στις 7 Ιουλίου. Κατά την άποψη της BofA, η καθοδήγηση είναι συντηρητική, καθώς συνεπάγεται σημαντική επιβράδυνση της οργανικής αύξησης του EBIT κατά το β’ εξάμηνο (από 0% έως +5%) και ακόμη πιο σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης της 4ετίας, καθώς και ηπιότερα περιθώρια κέρδους. Το consensus είναι στο +11,2% για το οργανικό κέρδος της φετινής χρήσης..

  Άλλες προβλέψεις αναφέρουν για το κόστος πωληθέντων υψηλό μονοψήφιο νούμερο (έναντι προηγούμενου +χαμηλού διψήφιου), χρηματοοικονομικά έξοδα €65-75 εκατ. (προηγ. €83 εκατ.), φορολογικός συντελεστής στο ανώτατο όριο του 25% – 27% (προηγ. 25% – 27%), συναλλαγματικό ισοζύγιο επί του EBIT αμετάβλητο (αρνητικά €50 με 60 εκατ. έναντι του consensus για -77 εκατ. ευρώ). Συνολικά, η BofA αναμένει ότι το consensus θα κινηθεί ελαφρώς σε υψηλότερα επίπεδα για τις επιδόσεις της Coca Cola HBC.

  Η Jefferies και οι Edward Mundy και Andrei Andon-Ionita επίσης χαρακτήρισαν ισχυρές επιδόσεις της Coca Cola Hellenic και να έχουν κανένα νέο σχετικά με το αν επιδεινώνεται το εξωτερικό περιβάλλον στη Ρωσία, αλλάζουν τη μεθοδολογία αποτίμησης για να περιορίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Αυτό οδηγεί σε μείωση της τιμής στόχου στις €31,28 (σ.σ. η τιμής στόχος είναι £27) από €34,75 προγενέστερα (σ.σ. £30) ή 10% χαμηλότερα. Οι μετοχές εξακολουθούν να έχουν σύσταση αγοράς (buy) με δείκτη αποτίμησης για το 2024 σε όρους P/E 12,6 φορές και εκτός Ρωσίας, οι μετοχές είναι διαπραγματεύσιμες με δείκτη Ρ/Ε στις 15,8 φορές, εξηγεί η Jefferies.

  Ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος αλλάζει τη μεθοδολογία αποτίμησης για να αποκλείσει τη Ρωσία, μιας και το λειτουργικό περιβάλλον για την CCH θα μπορούσε να επιδεινωθεί στη Ρωσία, ιδίως με τον κίνδυνο η επιχείρηση να περιέλθει υπό την προσωρινή διαχείριση του κράτους. Ο εμπειρογνώμονας της Jefferies για τη Ρωσία υποστηρίζει ότι είναι απίθανη μια γενική εθνικοποίηση των δυτικών περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, παρά την εσωτερική αξία στη ρωσική επιχείρηση, δεν μπορεί ο οίκος να αποκλείσει το ενδεχόμενο αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος στη Ρωσία.

  H επενδυτική θέση της Jefferies στηρίζεται στο γεγονός ότι εξακολουθεί να διατηρεί τις ευνοϊκές προοπτικές για την Coca-Cola Hellenic. Η ισχυρή αύξηση των εσόδων από την καινοτομία, η διαχείριση της αύξησης των εσόδων και οι πρωτοβουλίες και η εστίαση στο κανάλι της Horeca είναι τα θετικά στοιχεία.

  Τι έχει αλλάξει στις εκτιμήσεις για την Coca-Cola Hellenic

  Αύξηση των κερδών ανά μετοχή +2% για να αντικατοπτρίζει την ισχυρότερη αύξηση του EBIT και τα χαμηλότερα χρηματοοικονομικά στοιχεία. Αν το εξωτερικό περιβάλλον παραμείνει ευνοϊκό, δεν αποκλείει περαιτέρω άνοδο των κερδών.

  Για το επόμενο έτος, τοποθετεί την αύξηση των οργανικών πωλήσεων σε 6,4% (έναντι προηγουμένως 5,8%) και τώρα ενσωματώνει 31 μ.β. διεύρυνση περιθωρίου κέρδους (έναντι μεσοπρόθεσμου πλαισίου 20 μ.β. με 40 μ.β.).

  Αυτό οδηγεί σε αύξηση της τιμής στόχου κανονικά σε €37,07 (σ.σ. £32) αλλά λόγω της Ρωσίας ο στόχος τίθεται στις £27.

  Η μεσοπρόθεσμη αύξηση του συνολικού κύκλου εργασιών κατά 6% με 7%, σύμφωνα με το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, υποστηρίζεται από ένα ευνοϊκό πλαίσιο κατηγοριών και ισχυρότερη εκτέλεση.

  Η εξέλιξη του χαρτοφυλακίου επιτρέπει την κάλυψη περισσότερων περιστάσεων, με τα αφρώδη, τα ενεργειακά και τον καφέ να παρουσιάζουν καλή δυναμική.

  Η εργαλειοθήκη διαχείρισης της αύξησης των εσόδων είναι πιο εξελιγμένη και βασισμένη σε δεδομένα σε σχέση με το παρελθόν. Οι βασικοί παράγοντες επέκτασης του περιθωρίου κέρδους από εδώ και πέρα περιλαμβάνουν:

  (1) Τιμή σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ),

  (2) Θετικό μείγμα κατηγορίας με ανάπτυξη στα αφρώδη και τα ενεργειακά ποτά,

  (3) Μείγμα συσκευασίας με εστίαση στη βελτίωση του ενιαίου σερβιρίσματος,

  (4) Λειτουργική μόχλευση με σταθερό κόστος ως προς το ποσοστό των πωλήσεων το οποίο θα μειωθεί, καθώς η επιχείρηση αναπτύσσεται,

  (5) Αποδοτικότητα κόστους. Αν και το κόστος βάσης επαναπροσδιορίστηκε κατά τη διάρκεια της COVID, δεν υπάρχει ημερομηνία λήξης για τη συνέχιση της βελτιστοποίησης του κόστους,

  (6) Το κόστος πωληθέντων είναι σε ευνοϊκότερο περιβάλλον.

  Αποτίμηση – συμπεριλαμβανομένης και εξαιρουμένης της Ρωσίας

  «Συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και με βάση τις εκτιμήσεις μας, οι οποίες περιλαμβάνουν τη συμβολή της Ρωσίας, εκτιμούμε ότι η CCH διαπραγματεύεται με δείκτη P/E 12,6 φορές για το επόμενο έτος.

  Η τιμή στόχος μας των £27 τοποθετεί τις μετοχές σε δείκτη P/E 15,1 φορές συμπεριλαμβανομένης της συνεισφοράς της Ρωσίας. Εξαιρουμένης της Ρωσίας, αν αφαιρέσουμε τα εκτιμώμενα ρωσικά EBIT των €210 εκατ. το 2024, εκτιμούμε ότι η CCH διαπραγματεύεται με δείκτη για το 2024 σε δείκτη P/E 15,8 φορές.

  Η τιμή στόχος των £27 τοποθετεί τις μετοχές σε όρους αποτίμησης P/E 19 φορές, εξαιρουμένης της συμβολής της Ρωσίας στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας», καταλήγει η Jefferies.

  Διαβάστε επίσης

  Optima Bank: Το ισχυρό τρίμηνο των τραπεζών οδηγεί σε νέες αναβαθμίσεις

  Barclays: Κοντά, αλλά όχι δεδομένη η επενδυτική βαθμίδα

  Morgan Stanley: Φρέσκα κεφάλαια 168 εκατ. δολάρια στην Τράπεζα Πειραιώς  ΣΧΟΛΙΑ