• ΑΓΟΡΕΣ

    Επτά δισ. ευρώ σε τρία χρόνια έχουν ρίξει οι ξένοι στο Χρηματιστήριο – Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι αριθμοί που λένε πάντα την αλήθεια

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

    Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης


    Oι αριθμοί λένε πάντα την αλήθεια και προφανώς δεν αρέσουν στην αντιπολίτευση που συνεχίζει να κυνηγάει φαντάσματα.

    Χθες ανακοινώθηκαν δύο κομβικής σημασίας οικονομικά στοιχεία.

    Το πρώτο έχει να κάνει με την ανεργία. Το κρίσιμο αυτό μέγεθος που λίγο έλειψε να αγγίξει το 30% στα πέτρινα χρόνια των μνημονίων, υποχώρησε τον Ιούνιο σε 12,1% από 15% πέρσι! Αυτό σημαίνει ότι 4,1 εκατ. συμπολίτες έχουν δουλειά. Καταναλώνουν, αποταμιεύουν, πληρώνουν φόρους, δεν πληρώνουν φόρους, τρώνε τα λεφτά τους, κάνουν ό,τι θέλουν, βοηθούν την οικογένειά τους, αλλά έχουν δουλειά. Επίσης, 155.318 άτομα περισσότερα από πέρσι εργάζονται. Σε μία εποχή που η οικονομία πέρασε τα πάνδεινα μαζί με τους πολίτες που την υπηρετούν εξαιτίας της πανδημίας, αλλά και την ξαφνική αλλαγή που επέφερε στη ζωή όλων ως συνέπεια ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αύξηση στις τιμές των καυσίμων, ασήκωτοι λογαριασμοί ρεύματος, ακρίβεια στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

    Το δεύτερο κρίσιμο μέγεθος δεν αφορά την εικόνα εντός Ελλάδος, όσο την εικόνα εκτός των συνόρων της χώρας μας. Τα στοιχεία για τη συμμετοχή των ξένων στο Χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στο 64%.

    Ε, και; Θα έλεγε κάποιος.

    Ανατρέχοντας στον Αύγουστο του 2019, ένα μήνα αφότου ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του ανέλαβαν τα ηνία της χώρας οι ξένοι επενδυτές ήλεγχαν 32,6 δισ. ευρώ από την τότε κεφαλαιοποίηση της αγοράς που ήταν περίπου 50 δισ. ευρώ. Σήμερα, με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς πάνω από τα 60 δισ. ευρώ, οι ξένοι ελέγχουν 39,7 δισ. ευρώ. Μέσα σε τρία χρόνια έχουν εισρεύσει κεφάλαια ή έχουν αυγατίσει οι επενδύσεις τους κατά 7,1 δισ. ευρώ!

    Στην περίοδο αυτή, οι επενδυτές τα είδαν όλα: πανδημία, lockdowns, Ουκρανικό, απειλές των Τούρκων, πληθωρισμό, αυξήσεις επιτοκίων, σενάρια ύφεσης και πολλά άλλα. Όμως, είχαμε και σπουδαίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου σε Alpha Bank ΑΛΦΑ -1,21% 1,63, Πειραιώς ΠΕΙΡ 1,31% 3,88 και ΔΕΗ ΔΕΗ 1,48% 11,63, αλλά και μεγάλες εκδόσεις ομολόγων με πρώτες και καλύτερες τις ναυτιλιακές εταιρείες που άκουγαν για Χ.Α. κι άλλαζαν δρόμο…

    Η πολιτική σταθερότητα, σύμφωνα με την αγορά, είναι το σημαντικότερο γεγονός για να πορευτούν οι ξένες επενδύσεις σε μία χώρα.

    Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξέκοψε το θέμα των εκλογών, ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου έφυγε 10% προς τα πάνω με τις τράπεζες να φτάνουν να αποκομίζουν κέρδη πάνω από 25%.

    Σύμφωνα με την αγορά, τα κεφάλαια από το Recovery Fund, πάνω από 32 δισ. ευρώ, σε συνδυασμό με άλλα 30 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, αυτά που θα αναδιατάξουν μία χώρα που μέχρι πριν από δέκα χρόνια είχε μάθει να ζει με δανεικά, είναι εκείνα που προκαλούν πονοκέφαλο στο πολιτικό σύστημα για τη διαχείρισή τους. Και, βεβαίως, για το πώς θα γίνει η μοιρασιά.

    Πάντως, οι αριθμοί είναι αμείλικτοι…

    Διαβάστε επίσης

    Χρηματιστήριο: Εδώ και δύο μήνες η αγορά είχε να δει τις 875 μονάδες – Πάνω από 1 ευρώ η Πειραιώς, σούπερ αντίδραση σε Βιοχάλκο



    ΣΧΟΛΙΑ