• ΑΓΟΡΕΣ

    Επιφυλακτικές κινήσεις στις ευρωαγορές, με το επίκεντρο σε ΗΠΑ-Κίνα


    Με μικτά πρόσημα κινούνται οι ευρωαγορές, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει στις εξελίξεις της σινοαμερικανικής εμπορικής διαμάχης, οι οποίες άσκησαν χθες ισχυρές πιέσεις στα μεγαλύτερα διεθνή χρηματιστήρια.

    Ο Κινέζος αντιπρόεδρος Liu He επιβεβαίωσε τελικά την επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, καταρρίπτοντας την υπόθεση ότι η ασιατική υπερδύναμη θα ανέβαλε τις προγραμματισμένες συνομιλίες λόγω των απειλών του Trump. Ο Liu θα παραβρεθεί στην αμερικανική πρωτεύουσα στις 9 και 10 Μαϊου για τον ενδέκατο γύρο διαπραγματεύσεων, με την Παρασκευή  να αποτελεί την ημερομηνία εφαρμογής της αύξησης των δασμών, σύμφωνα με τα tweets του Trump. Στην Ασία οι αγορές κατέγραψαν μικρά κέρδη κατά τη σημερινή συνεδρίαση, “αναρρώνοντας” από τις χθεσινές απώλειες.

    Βελτιωμένες από την προηγούμενη περίοδο, αλλά χαμηλότερες των προσδοκιών ήταν οι γερμανικές εργοστασιακές παραγγελίες για τον Μάρτιο, με το νούμερο να υποδηλώνει αύξηση +0,6%, έναντι του -4% του Φεβρουαρίου. Στις 12 ώρα Ελλάδος δημοσιεύονται οι οικονομικές προβλέψεις για την ευρωπαϊκή ένωση, με την υγεία της ευρωπαϊκής οικονομίας να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον επενδυτών και αναλυτών, όσο εγείρονται σημαντικά ερωτήματα αναφορικά με το πώς θα έρθει η ανάπτυξη, δεδομένης της στασιμότητας των παγκόσμιων εξαγωγών, λόγω των διεθνών εμπορικών εντάσεων.

    Στη γειτονική Τουρκία, η εκλογική επιτροπή ακύρωσε με απόφασή της τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών της Κωνσταντινούπολης, στα οποία είχε επικρατήσει ο υποψήφιος του κόμματος της αντιπολίτευσης, δίνοντας εντολή για επανάληψη της πρόθεσης ψήφου,εντείνοντας τους φόβους για περαιτέρω πολιτικές αναταραχές. Η τουρκική λίρα διαπραγματεύεται στα 0,1624 usd, σημειώνοντας πτώση -2,58% και καταγράφοντας νέο χαμηλό οκταμήνου.

    Στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται στο +0,09%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 στο -0,26%, στο Παρίσι ο CAC 40 στο +0,01% και στο Μιλάνο ο ΜΙΒ στο +0,52%).



    ΣΧΟΛΙΑ