• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Καλύτερες οι μακροοικονομικές προοπτικές το 2024 – Τα δύσκολα έχουν τελειώσει

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs

    Ντέιβιντ Σόλομον-CEO της Goldman Sachs


    Η παγκόσμια οικονομία ξεπέρασε ακόμη και τις αισιόδοξες προσδοκίες το 2023, επισημαίνει η Goldman Sachs και εξηγεί ότι η αύξηση του ΑΕΠ είναι σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τις προβλέψεις του consensus των αναλυτών κατά 1 ποσοστιαία μονάδα παγκοσμίως και κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στις ΗΠΑ, ενώ ο βασικός πληθωρισμός έχει μειωθεί από 6% το 2022 σε 3% διαδοχικά σε όλες τις οικονομίες που είδαν ένα κύμα τιμών μετά την πανδημία.

    Γενικότερα, η τράπεζα αναμένει άλλη μια χρονιά υπεραπόδοσης της ανάπτυξης στις περισσότερες από τις οικονομίες που καλύπτει. «Προβλέπουμε παγκόσμια ανάπτυξη 2,6% το 2024 σε μέση ετήσια βάση, λίγο πάνω από την εκτίμησή μας για την παγκόσμια δυνητική ανάπτυξη. Πιο συγκεκριμένα, οι προβλέψεις μας προβλέπουν ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα ξεπεράσει και πάλι τους ομολόγους της στις ανεπτυγμένες χώρες. Οι προβλέψεις μας σε επίπεδο χώρας υποδηλώνουν υπεραπόδοση 1,1% (έναντι του consensus) στις ΗΠΑ, 0,5% στην Ιαπωνία, 0,5% στον Καναδά, 0,3% στην Κίνα, 0,3% στην Αυστραλία και 0,2% στην Ευρωζώνη», αναφέρει ο Jan Hatzius, Chief Economist και Head of Research στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs.

    Η τράπεζα προβλέπει περισσότερο αποπληθωρισμό κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους. Αν και η ομαλοποίηση στις αγορές προϊόντων και εργασίας έχει πλέον προχωρήσει αρκετά, η πλήρης αποπληθωριστική της επίδραση εξακολουθεί να αναπτύσσεται και ο πυρήνας του πληθωρισμού θα πρέπει να υποχωρήσει στο 2-2,5% έως το τέλος του 2024.

    «Συνεχίζουμε να βλέπουμε μόνο περιορισμένο κίνδυνο ύφεσης και επιβεβαιώνουμε την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ κατά 15%. Αναμένουμε αρκετούς ευνοϊκούς ανέμους για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2024, συμπεριλαμβανομένης της ισχυρής αύξησης του πραγματικού εισοδήματος των νοικοκυριών, της μικρότερης επιβάρυνσης από τη νομισματική και δημοσιονομική σύσφιξη, της ανάκαμψης της μεταποιητικής δραστηριότητας και της αυξημένης προθυμίας των κεντρικών τραπεζών να προβούν σε ασφαλιστικές περικοπές σε περίπτωση επιβράδυνσης της ανάπτυξης», επισημαίνει η ομάδα του Jan Hatzius.

    «Οι περισσότερες μεγάλες κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας έχουν πιθανότατα ολοκληρώσει τις αυξήσεις, αλλά σύμφωνα με τη βασική μας πρόβλεψη για μια ισχυρή παγκόσμια οικονομία, οι μειώσεις των επιτοκίων πιθανώς δεν θα έρθουν πριν από το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Όταν τα επιτόκια τελικά διευθετηθούν, αναμένουμε ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αφήσουν τα επιτόκια πολιτικής πάνω από τις τρέχουσες εκτιμήσεις τους για τα μακροπρόθεσμα βιώσιμα επίπεδα», συνεχίζει ο οικονομολόγος της τράπεζας.

    «Αναμένουμε ότι οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, των εταιρικών ομολόγων, των μετοχών και των εμπορευμάτων θα ξεπεράσουν τα μετρητά το 2024, σύμφωνα με τη βασική μας πρόβλεψη. Καθένα προσφέρει προστασία έναντι διαφορετικού κινδύνου, οπότε ένα ισορροπημένο μείγμα περιουσιακών στοιχείων θα πρέπει να αντικαταστήσει την εστίαση του 2023 στα μετρητά, με μεγαλύτερο ρόλο για τη διάρκεια στα χαρτοφυλάκια», προτείνει η επενδυτική τράπεζα.

    Η μετάβαση σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων υπήρξε ανώμαλη, αλλά οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τώρα την προοπτική πολύ καλύτερων μελλοντικών αποδόσεων στα περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος. Το μεγάλο ερώτημα είναι κατά πόσον η επιστροφή στο σκηνικό επιτοκίων που επικρατούσε πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) αποτελεί ισορροπία. Η απάντηση είναι πιο πιθανό να είναι ναι στις ΗΠΑ από ότι αλλού, ιδίως στην Ευρώπη, όπου μπορεί να επανεμφανιστεί το κρατικό στρες. Χωρίς ένα σαφή ανταγωνιστή, το δολάριο είναι πιθανό να παραμείνει ισχυρό, καταλήγει η Goldman Sachs.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Τράπεζα: Αυτές είναι οι ημερομηνίες για το book building – Όλο το παρασκήνιο

    Ο Σωκράτης Κόκκαλης, το success story της Intralot και τα ονόματα όλων των επιχειρηματιών που πήραν μετοχές

    Bitcoin: Άλμα πάνω από τα 36.800 δολάρια, σε υψηλό 18 μηνών



    ΣΧΟΛΙΑ