• ΑΓΟΡΕΣ

    Ελλάκτωρ: Όλο το παρασκήνιο από την εκρηκτική άνοδο της μετοχής – Τι μήνυμα στέλνουν οι Ολλανδοί

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελλάκτωρ: Πρόγραμμα stock option για 35 στελέχη

    Ευθύμιος Μπουλούτας, CEO Ελλάκτωρ


    Η μετοχή της Ελλάκτωρ έκλεισε χθες με ισχυρά κέρδη 7,78% , στα 1,468 ευρώ και όγκο συναλλαγών τα 3,97 εκατ. μετοχές. Πλέον η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπερβαίνει τα 500 εκατ.

    Όλα τα λεφτά στην Ελλάκτωρ, καθώς λέγεται οτι χθες, πιάστηκαν στον ύπνο όσοι νόμιζαν ότι με την είσοδο των νέων μετοχών η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας θα υποχωρούσε λόγω της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης των νέων χαρτιών.

    Το αντίθετο συνέβη όμως, καθώς βγήκαν ορμητικές αγορές στην μετοχή, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εκείνοι που πήγαν να εκμεταλλευτούν το premium του 60% (90 λεπτά η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το κλείσιμο της Πέμπτης, είδαν να σκουπίζονται τα χαρτιά τους εν ριπή οφθαλμού.

    Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αγόραζαν οι Ολλανδοί της Reggeborgh και συνδεδεμένα με αυτούς funds, περνώντας το μήνυμα της εμπιστοσύνης στον όμιλο για τη συνέχεια, στη μετά αύξηση κεφαλαίου εποχή, που τυπικά ξεκίνησε χθες.

    Χρηματιστές μάλιστα βάζουν και θέμα σύγκρισης αποτιμήσεων.

    Χθες η κεφαλαιοποίηση της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 3,15% 2,62 έφτασε στα 511 εκατ. ευρώ,  γεγονός που την καθιστά πλέον στις top εταιρείες στο ελληνικό χρηματιστήριο.

    Με δεδομένο ότι μετοχή της ΑΒΑΞ ΑΒΑΞ 2,74% 1,50 έχει κάνει μεγάλο ράλι (ξεκίνησε από τα 0,38 ευρώ ως χαμηλή τιμή των  τελευταίων 52 εβδομάδων και χθες έκλεισε στα 1,19 ευρώ) οι επενδυτές στις κατασκευές διαβλέπουν σημαντικά περιθώρια αντίδρασης στη μετοχή της Ελλάκτωρ.

    Η κεφαλαιοποίηση της ΑΒΑΞ χθες άγγιξε τα 172 εκατ. ευρώ (έκλεισε με ισχυρά κέρδη 4,75%).

    Ενθαρρυντικό ότι η Ελλάκτωρ επέστρεψε στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, «χτυπώντας» μέσω της θυγατρικής Άκτωρ έργο της ΕΥΔΑΠ στην Ψυττάλειο, αφήνοντας πίσω τις ημέρες που «έχανε» έργα (όπως η Εγνατία ή ο μεγάλος διαγωνισμός του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την παροχή υπηρεσιών Διαχείρισης Εγκαταστάσεων (Facilities Management) κάθε τύπου Δομών προσωρινής υποδοχής και φιλοξενίας).

    Το σύνθημα του CEO της εταιρείας Ευθύμιου Μπουλούτα είναι τώρα “φυγή προς τα μπρός με κάθε κόστος”. 

    Στο επίκεντρο η μετοχή της Ελλάκτωρ

    Η Ελλάκτωρ βρέθηκε χθες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος καθώς εισήλθαν προς διαπραγμάτευση οι 133,92 εκατ. νέες μετοχές που προέκυψαν από την ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ.

    Αυτή τη στιγμή ο ολλανδικός κολοσσός Reggeborgh εμφανίζεται με 27,9% και, μαζί με το «συνδεδεμένο» fund Atlas που έχει συμμετοχή σχεδόν 10%, το συνολικό ποσοστό πλησιάζει το 38% (στοιχεία 20/7 και 16/6 αντίστοιχα).

    Επίσης, με επιστολή προς τη διοίκηση της Ελλάκτωρ οι Μπάκος – Καϋμενάκης ενημέρωσαν ότι πέραν του μετοχικού κεφαλαίου που ήλεγχαν στον όμιλο, αθροίζουν πλέον και ποσοστό 1,092%, το οποίο κατέχει η εταιρεία Kiloman, ιδίων συμφερόντων.

    Η συμμετοχή των εφοπλιστών Δημήτρη Μπάκου – Γιάννη Καϋμενάκη στον όμιλο Ελλάκτωρ ανέρχεται πλέον στο 29%, μετά την αυξηση μετοχικού κεφαλαίου, όπως ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα.

    Το μετοχικό ξεκαθάρισμα μπορεί να έχει λήξει προσωρινά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ένας επιχειρηματίας σταματάει να βλέπει το κέρδος, ειδικά όταν η μετοχή στην οποία έχει επενδύσει, ανεβαίνει.

    Με την έλευση 32,5 δισ. ευρώ από το ευρωπαϊκό ταμείο Ανάκαμψης, + 50 δισ. ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ, η Ελλάκτωρ φιλοδοξεί να διεκδικήσει στο κομμάτι των νέων έργων και στην ενέργεια, το μερίδιο που τής αναλογεί.

    Στο πλαίσιο αυτό, ψηλά στις προτεραιότητες της Ελλάκτωρ βρίσκεται η ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα και οι επενδύσεις στον τομέα ενέργειας.

    Στο πλαίσιο του επενδυτικού προγράμματος, περί τα 98,6 εκατ. ευρώ προβλέπεται ότι θα δαπανηθούν για τη συμμετοχή της Ελλάκτωρ στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της 100% θυγατρική της Άκτωρ ΑΤΕ, εντός 3 μηνών από την ολοκλήρωση της αύξησης.

    Αναλυτικά δε, το ποσό των 50 εκατ. ευρώ χρησιμοποιήθηκε για να αποπληρωθεί το  ομολογιακό δάνειο, το οποίο αντλήθηκε στις 17.05.2021 για να καλυφθούν βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις και έξοδα δραστηριοτήτων στο εξωτερικό.

    Ήδη, τα 31,8 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 50 εκατ., έχουν χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση φωτοβολταϊκών πάρκων στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα 21,4 εκατ. ευρώ για αποπληρωμή βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων προς προμηθευτές και υπεργολάβους της ελληνικής αγοράς.

    Το υπολειπόμενο ποσό, ήτοι το 48,6 εκατ. ευρώ, σε συνδυασμό με τα 18,2 εκατ. ευρώ που παραμένουν αχρησιμοποίητα από το προαναφερθέν ομολογιακό δάνειο, θα διατεθούν για την κάλυψη υποχρεώσεων που απορρέουν από την έξοδό της Άκτωρ ΑΤΕ και των θυγατρικών της (Biosar Australia PTY Ltd, Biosar Energy (UK) Ltd και Biosar Brazil – Energia Renovavel) από δραστηριότητες φωτοβολταϊκών εξωτερικού, καθώς και για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων της Άκτωρ ΑΤΕ προς προμηθευτές και υπεργολάβους της ελληνικής αγοράς.

    Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

    Η χρηματοδότηση επενδύσεων στον Τομέα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες της νέας στρατηγικής της Ελλάκτωρ.

    Έτσι, περί τα 20,3 εκατ. ευρώ των κεφαλαίων που θα αντληθούν από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντός 12-18 μηνών.

    Το σύνολο των κεφαλαίων που θα επενδυθούν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα διατεθεί, αναλόγως των ευκαιριών και των αναγκών που θα προκύψουν σε αυτήν την αγορά, η οποία αναμένεται να προσελκύσει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια τα επόμενα χρόνια.

    Στα σχέδια περιλαμβάνεται, τόσο η εξαγορά «ώριμων» αδειών για έργα σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες, όσο και η απόκτηση έτοιμων ή ενεργειακών πάρκων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.

    Το ποσοστό των εφοπλιστών

    Αργά χθες το απόγευμα ανακοινώθηκε οτι το ποσοστό των εφοπλιστών Μπάκου και Καυμενάκη, στην Ελλάκτωρ,  άγγιξε πλέον το 29%.

    Το εφοπλιστικό δίδυμο αύξησε τη συμμετοχή του στην εισηγμένη με αγορές τόσο στο πλαίσιο της αύξησης κεφαλαίου όσο και από τη δευτερογενή αγορά, σύμφωνα με ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε στην Ελλάκτωρ.

    Η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΑΕ γνωστοποιεί ενημέρωση που έλαβε, στις 13 Αυγούστου 2021, από μετόχους της και υπόχρεα πρόσωπα, σε συμμόρφωση με την Οδηγία περί Διαφάνειας, σχετικά με μεταβολή στη συμμετοχή και τα δικαιώματα ψήφου, ως ακολούθως:

    «1. Οι κ.κ. Δημήτριος Μπάκος και ο Ιωάννης Καϋμενάκης (από κοινού ως “Απώτατα Ελέγχοντα Πρόσωπα”) και η ICEBERG CAPITAL LIMITED (εφεξής “Iceberg”) αναφέρονται σε:

    α. τις γνωστοποιήσεις από 4 Ιουνίου 2021 από τα Απώτατα Ελέγχοντα Πρόσωπα,

    β. τις γνωστοποιήσεις από 3 Ιουνίου 2021 από την GREENHILL INVESTMENT LIMITED (εφεξής “Greenhill”) και Iceberg και

    γ. την γνωστοποίηση από 3 Αυγούστου 2021 από την KILOMAN HOLDINGS LIMITED (εφεξής “Kiloman” και από κοινού με την Iceberg και Greenhill και Kiloman, οι “ Ελεγχόμενες Εταιρείες”),

    σε σχέση με τις σημαντικές μεταβολές στα δικαιώματα ψήφου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ που ελέγχουν τα Απώτατα Ελέγχοντα Πρόσωπα και έκαστη Ελεγχόμενη Εταιρεία, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του ν.3556/2007.

    2. Στις 6 Αυγούστου 2021, ο Εκδότης ανακοίνωσε, κατόπιν ολοκλήρωσης της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου (η “ΑΜΚ”), το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο, το οποίο ανέρχεται σε €13.927.680,20 διαιρούμενο σε 348.192.005 κοινές ονομαστικές μετά ψήφου μετοχές (“Υφιστάμενες Μετοχές”) με αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου. Από τις Υφιστάμενες Μετοχές οι 133.920.002 είναι οι Νέες Μετοχές της Εκδότριας που προέκυψαν από την ΑΜΚ. Η διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών στο ΧΑ ξεκίνησε την 13.08.2021, όπως ανακοινώθηκε από την Εκδότρια την 11.08.2021.

    3. Η Kiloman συμμετείχε στην ΑΜΚ και έλαβε 42.929.126 Νέες Μετοχές από την Εκδότρια , που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 12.3292% των δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας. Επιπρόσθετα απέκτησε 916.200 από τις Υφιστάμενες Μετοχές, μέσω συναλλαγών του ΧΑ, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 0.2632 των δικαιωμάτων ψήφου της Εκδότριας. Ως αποτέλεσμα αυτών, στις 13 Αυγούστου 2021:

    α. το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που τα Απώτατα Ελέγχοντα Πρόσωπα κατέχουν έμμεσα στην Εκδότρια, μέσω των Ελεγχομένων Εταιρειών, μεταβλήθηκε από 25,5824%, όπως διατυπώθηκε στη γνωστοποίηση της 4ης .06.2021, σε περίπου 29,0078%,

    β. το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που η Iceberg κατέχει έμμεσα στην Εκδότρια, μέσω της Greenhill (και της συνεργασίας της Greenhill με την Kiloman) μεταβλήθηκε από 25,5824%, όπως διατυπώθηκε στη γνωστοποίηση της 3ης .06.2021, σε περίπου 29,0078%,

    γ. το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου που η Greenhill κατέχει άμεσα και έμμεσα στην Εκδότρια (μέσω της συνεργασίας της με την Kiloman), μεταβλήθηκε από 25,5824%, όπως διατυπώθηκε στη γνωστοποίηση της 3ης .06.2021, σε περίπου 29,0078% και

    δ. το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της Kiloman άμεσα και έμμεσα (μέσω της συνεργασίας της με την Greenhill), μεταβλήθηκε από 26,6751%, όπως διατυπώθηκε στη γνωστοποίηση της 3ης .08.2021, σε περίπου 29,0078%.

    4. Τέλος για λόγους πληρότητας, σημειώνεται ότι, σε σχέση με τη γνωστοποίησή της που αναφέρθηκε στην παράγραφο 1(δ) του παρόντος, ουδεμία αλλαγή πάνω από 3% επήλθε στα δικαιώματα ψήφου της Kiloman στον Εκδότη, η οποία να επιβάλει γνωστοποίηση δυνάμει του ν. 3556/2007.

    Συνημμένα επισυνάπτονται οι γνωστοποιήσεις των TR1 (i) των Απώτατων Ελεγχόντων Προσώπων, και (ii) της Iceberg για λογαριασμό της καθώς και εκ μέρους της εξ ολοκλήρου θυγατρικής της, Greenhill, οι οποίες συμπληρώθηκαν σύμφωνα με τα άρθρα 9, 10 και 13 του ν. 3556/2007 και τις παραγράφους 1.1.3 κα 1.2.2 της εγκυκλίου 33/03.07.2007 της Επιτροπής κεφαλαιαγοράς, όπως ισχύουν.»

    Η εν λόγω ανακοίνωση είναι πιστή μετάφραση της επιστολής που έλαβε η Εταιρεία στην αγγλική γλώσσα, επισημαίνει η εισηγμένη.

    Διαβάστε ακόμη:

    Ελλάκτωρ: Στο ταμπλό οι νέες μετοχές μετά την ΑΜΚ

    Η Βασιλική Λαζαράκου (Επ. Κεφαλαιαγοράς) εκπαιδεύει τους επενδυτές: Αναλυτικός οδηγός για τις εκδόσεις εταιρικών ομολογιακών δανείων

    Τράπεζες: Ετοιμάζουν νέα πλατφόρμα ρυθμίσεων – Εισοδήματα και περιουσία τα κριτήρια

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ