• ΑΓΟΡΕΣ

    ΕΚΤ: Το σενάριο για αύξηση 0,50 στα επιτόκια εκτόξευσε το ευρώ

    • Bloomberg

    Christine Lagarde, επικεφαλής ΕΚΤ


    Σε υψηλό δύο εβδομάδων εκτινάχθηκε το ευρώ, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν πλέον σε μία πιο επιθετική πολιτική από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Το κοινό νόμισμα σημείωσε άνοδο 1,2%, αμέσως μετά τις πληροφορίες ότι την Πέμπτη η ΕΚΤ είναι πιθανόν να ανακοινώσει αύξηση της τάξης του 0,50 στα επιτόκια, διπλάσια από αυτή που έχει ήδη ανακοινώσει κατά 0,25.

    Αν και η κεντρική τράπεζα σκέφτεται μια επιθετική κίνηση, όπως πριν λίγες εβδομάδες είχε προτρέψει μία μερίδα ευρωπαίων τραπεζιτών, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν πίσω από μία μεγαλύτερη αύξηση επιτοκίων, ίσως αποτρέψουν την ΕΚΤ από το να προχωρήσει άμεσα σε αυτή», αναφέρει ο Dominic Bunning της HSBC.

    Σε επιφυλακή οι επενδυτές

    Η πορεία του δολαρίου είναι αντιστρόφως ανάλογη, με το νόμισμα να εξασθενεί τις τρεις τελευταίες ημέρες από την ανοδική πορεία που είχε ακολουθήσει την προηγούμενη εβδομάδα.

    Οι αμφιβολίες πάντως συνεχίζουν να υπάρχουν γύρω από τη δυναμική του ευρώ, με την πορεία του να διακινδυνεύει από τον κίνδυνο μιας ύφεσης, λόγω της διακοπής φυσικού αερίου. Παράλληλα, το πολυαναμενόμενο εργαλείο της ΕΚΤ για να αποτρέψει τον κατακερματισμό στην ευρωζώνη, ίσως είναι κατώτερο των προσδοκιών των επενδυτών.

    Ο αντίκτυπος είναι αρκετά σαφής για την ενίσχυση του ευρώ, αλλά αμφιβάλλουμε ότι θα είναι μακροχρόνιος», δήλωσε ο Mikael Olai Milhoj, αναλυτής της Danske A/S.

    «Υπάρχουν άλλοι πιο σημαντικοί παράγοντες για το συνάλλαγμα με την πάροδο του χρόνου από τα επιτόκια. Άλλωστε εξακολουθούμε να προβλέπουμε ένα επενδυτικό περιβάλλον στο μέλλον που είναι πολύ θετικό για το δολάριο».

    Ενδέχεται να υπάρχει ακόμα ευκαιρία για την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει έναν ταχύτερο ρυθμό αυξήσεων μετά τον Ιούλιο, ακόμη και αν ξεκινούν με ένα τέταρτο της μονάδας, σύμφωνα με τον Peter Schaffrik, αναλυτή της RBC Europe Limited. Οι αγορές εκτιμούν στο 1,70% τις συνολικές αυξήσεις μέχρι το τέλος του έτους.

    «Η ΕΚΤ θα έκανε χάρη στον εαυτό της αν αυξήσει κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια δήλωσε ο Christoph Rieger, αναλυτής στην Commerzbank AG. «Τα επιχειρήματα για αύξηση 50 μονάδων βάσης είναι απλώς πολύ επιτακτικά».

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωπαϊκή Ένωση: Ενδεχόμενη διακοπή του αερίου φέρει πλήγμα στο ΑΕΠ

    Το πολιτικό δράμα της Ιταλίας θα ενεργοποιήσει το εργαλείο στήριξης της ΕΚΤ;

     

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ