ΑΓΟΡΕΣ

Ebury: Το δολάριο υποχωρεί καθώς η Fed τροποποιεί την ρητορική της

Matthew Ryan – Head of Market Strategy στην Ebury

Matthew Ryan – Head of Market Strategy στην Ebury


Η ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη εξελίχθηκε σε γενικές γραμμές όπως είχαμε προβλέψει αμέσως πριν από τη συνεδρίαση, παρότι μια διόρθωση της Τράπεζας στις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές της πολιτικής της, οδήγησε το δολάριο απότομα χαμηλότερα.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC) της Τράπεζας προχώρησε σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης, παρά την πρόσφατη αβεβαιότητα στον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα που προκλήθηκε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της FED Τζερόμ Πάουελ, η Τράπεζα εξέτασε το ενδεχόμενο μιας παύσης στον κύκλο σύσφιξης στη συνεδρίαση αυτού του μήνα, αν και σημείωσε ότι υπήρξε μία “πολύ ισχυρή συναίνεση” υπέρ μιας ακόμη αύξησης και, εντέλει, στην ψηφοφορία για το ποσοστό υπήρξε ομοφωνία. Όπως είχαμε σημειώσει πριν από τη συνεδρίαση, πιστεύαμε ότι μια απόφαση που θα άφηνε αμετάβλητα τα επιτόκια θα ήταν αντιπαραγωγική, καθώς πιθανότατα θα είχε εντείνει αντί να κατευνάσει τις ανησυχίες για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος. Στη Συνέντευξη Τύπου του, ο Πάουελ προσπάθησε να καθησυχάσει τους επενδυτές λέγοντας ότι το αμερικανικό τραπεζικό σύστημα είναι “ισχυρό και ανθεκτικό”.

Στις ανακοινώσεις της, η Fed ανέφερε ότι η αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης ήταν επαρκής υπό το πρίσμα αφενός των πρόσφατων τραπεζικών εντάσεων και αφετέρου των ισχυρών οικονομικών δεδομένων. Για μια ακόμη φορά, ο Πρόεδρος Πάουελ τόνισε ότι η αγορά εργασίας παρέμεινε εξαιρετικά ισχυρή, κατόπιν της εκτίναξης του αριθμού τών νέων θέσεων εργασίας που προστέθηκαν τόσο τον Ιανουάριο όσο και τον Φεβρουάριο. Η Fed θεωρεί επίσης ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να είναι πολύ υψηλός, παρά την πρόσφατη συγκράτηση των πιέσεων στις τιμές. Οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό πράγματι τον τοποθετούν υψηλότερα σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο, με την Τράπεζα τώρα να αναμένει ότι ο πληθωριστικός δείκτης Προσωπικών Καταναλωτικών Δαπανών (PCE) θα φτάσει στο 3,3% μέχρι το τέλος του έτους (ήταν στο 3,1% στα μέσα Δεκεμβρίου), με την πρόβλεψη για τον δομικό δείκτη PCE να αναθεωρείται υψηλότερα στο 3,6% (από 3,5%).

Ωστόσο, μια αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων της FED για το ΑΕΠ ερμηνεύτηκε ως παράγοντας αποδυνάμωσης για το δολάριο. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εκτιμούν ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ θα είναι κατά 0,4% φέτος (από 0,5% τον Δεκέμβριο) και κατά 1,2% το 2024 (από 1,6%).

Το διάγραμμα κατανομής των προβλέψεων των μελών της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής Αγοράς(FOMC) για τα μελλοντικά επιτόκια, το λεγόμενο “dot plot”, άλλαξε ελάχιστα από τον Δεκέμβριο. Η διάμεση πρόβλεψη για το 2023 στην πραγματικότητα διατηρήθηκε αμετάβλητη στο 5,1%, με όλους πλην ενός από τους συμμετέχοντες στην FOMC να αναμένουν τα επιτόκια να κλείσουν το έτος υψηλότερα του 5%, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα futures, τα οποία επί του παρόντος προεξοφλούν τα επιτόκια της FED στο 4,2% τον Δεκέμβριο. Τέσσερα μέλη της επιτροπής βλέπουν πλέον τα επιτόκια πάνω από 5,5% φέτος, έναντι μόλις δύο στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. Είναι ενδιαφέρον ότι η διάμεση πρόβλεψη του 2024 αναθεωρήθηκε ανοδικά στην πραγματικότητα στο 4,3% από 4,1%, υποδηλώνοντας ότι ορισμένα μέλη έχουν τοποθετήσει αργότερο το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα μειώσεων επιτοκίων, ακόμη και μετά την πρόσφατη αβεβαιότητα στον τραπεζικό τομέα και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Ενώ αντιλαμβανόμαστε τη σχεδόν αμετάβλητη πρόβλεψη του 2023 ως έναν ενισχυτικό παράγοντα  για το δολάριο, η διόρθωση στις κατευθυντήριες γραμμές για την μελλοντική πολιτική που θα ακολουθήσει η Τράπεζα ερμηνεύτηκε ξεκάθαρα ως ένας επιβαρυντικός παράγοντας για τους συμμετέχοντες στην αγορά. Στην ανακοίνωσή της, η FED αφαίρεσε την αναφορά ότι “συνεχείς αυξήσεις στο εύρος του στόχου θα είναι οι κατάλληλες”, αντικαθιστώντας το με τη φράση “ενδέχεται να απαιτηθεί κάποια πρόσθετη πολιτική σύσφιξης”. Δεν είναι επαρκώς ξεκάθαρο τι σημαίνει για τα επιτόκια στις ΗΠΑ αυτή η στροφή σε μια πολύ λιγότερο δεσμευτική προσέγγιση. Ορισμένοι παράγοντες της αγοράς ίσως να το ερμηνεύσουν ως ένα μήνυμα ότι η FED μπορεί να έχει ήδη τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων, αν και εμείς πιστεύουμε ότι αυτό είναι απλά μια ένδειξη ότι το τέλος του κύκλου ανόδου είναι καθ’ οδόν, και ενδεχομένως να επέλθει στη συνεδρίαση του Μαΐου. Οι αγορές αντέδρασαν μάλλον πιο επιθετικά από ό,τι θα ήταν αναμενόμενο σε αυτήν την αλλαγή ρητορικής από πλευράς της Fed,. Η απόδοση του διετούς ομολόγου των ΗΠΑ μειώθηκε κατά περίπου 20 μονάδες βάσης, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε έναντι των περισσοτέρων νομισμάτων. Η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ανέβηκε πάνω από το επίπεδο του 1,09 το πρωί της Πέμπτης, με το δείκτη του Δολαρίου να διαπραγματεύεται σχεδόν 1% χαμηλότερα από την στιγμή της ανακοίνωσης. Αυτό θα μπορούσε επίσης να είναι συνέπεια του σχολίου του Προέδρου Πάουελ ότι η σύσφιξη των πιστωτικών συνθηκών, θα μπορούσε να λειτουργήσει ως ισοδύναμο, ή υποκατάστατο, για περαιτέρω αυξήσεις.

Πιστεύουμε ότι τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν μετά την προηγούμενη συνεδρίαση της FOMC θα δικαιολογούσαν μία επιστροφή σε αύξηση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης αυτή την εβδομάδα, αν και η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή έθεσε ξεκάθαρα εκτός συζήτησης αυτή την επιλογή. Η αμετάβλητη για το 2023 πορεία που περιγράφεται στο “dot plot” υποδηλώνει ότι οι δύο εξελίξεις είναι πιθανό απλώς να αλληλοαναιρεθούν, και ότι επιστρέφουμε ουσιαστικά εκεί που βρισκόμασταν στις αρχές Φεβρουαρίου. Όπως έχουν τα πράγματα, πιστεύουμε ότι έρχεται μια ακόμη αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Μάιο, υποθέτοντας ότι η επίπτωση στον τραπεζικό τομέα παραμένει ελεγχόμενη, κι ότι μετά από αυτή την αύξηση πιθανόν να ακολουθήσει μια παύση. Η ισχύς της αγοράς εργασίας των ΗΠΑ, η φθίνουσα πιθανότητα ύφεσης και ο αδιάκοπα επίμονος δομικός πληθωρισμός μας υποδηλώνουν ότι η FED δεν θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια σύντομα. Με βάση την παρούσα κατάσταση, τα futures τιμολογούν περικοπές στα επιτόκια της τάξης των περίπου 70 μονάδων βάσης μέχρι το τέλος του έτους. Η άποψή μας είναι ότι αυτό είναι εξαιρετικά επιθετικό και ότι η παύση θα διατηρηθεί περισσότερο, πιθανώς για τον υπόλοιπο χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Πάουελ: Η FED θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία για να προστατεύσει τo τραπεζικό σύστημα – Γιατί δεν προχώρησε σε παύση των αυξήσεωνΣΧΟΛΙΑ