• ΑΓΟΡΕΣ

    Ebury: Ράλι για το δολάριο και τα νομίσματα των εμπορευμάτων στον απόηχο της άτολμης αύξησης επιτοκίων της ΕΚΤ

    • NewsRoom
    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury

    Enrique Diaz – Alvarez, Chief Risk Officer στην εταιρία διεθνών πληρωμών Ebury


    Του Enrique Diaz-Alvarez, Chief Risk Officer της Ebury

    Το κύριο γεγονός την περασμένη εβδομάδα ήταν η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων, αλλά υποδηλώνεται ότι μπορεί να είναι η τελευταία προς το παρόν, σε έναν προφανή συμβιβασμό μεταξύ «γερακιών» και «περιστεριών».

    Οι τιμές των εμπορευμάτων και οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν να τιμολογούν έναν κόσμο επίμονων ελλειμματικών δαπανών και πληθωριστικών πιέσεων.

    Η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου φλέρταρε με νέα υψηλά 18 ετών στο εβδομαδιαίο κλείσιμο την Παρασκευή. Το δολάριο και τα νομίσματα των αναδυομένων αγορών που είναι συνδεδεμένα με τις εξαγωγές εμπορευμάτων, επωφελήθηκαν από αυτό το πλαίσιο.

    Τα νομίσματα της Λατινικής Αμερικής συνεχίζουν να λάμπουν το 2023, με τα πέσο της Κολομβίας, του Μεξικό και της Χιλής μαζί με το Ρεάλ Βραζιλίας να βρίσκονται στην κορυφή της κατάταξης της εβδομάδας.

    Τα μεγάλα γεγονότα αυτή την εβδομάδα θα είναι οι συνεδριάσεις του Σεπτεμβρίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ την Τετάρτη και της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη. Σε αντίθεση με την ΕΚΤ, η αγορά προεξοφλεί ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια.

    Η Τράπεζα της Αγγλίας πιθανότατα θα προχωρήσει σε αύξηση και είναι ίσως η κεντρική τράπεζα που απέχει περισσότερο από το τέλος του κύκλου αυξήσεων μεταξύ των G10.

    Η έκθεση πληθωρισμού του Αυγούστου στο Ηνωμένο Βασίλειο που θα ανακοινωθεί την Τετάρτη και οι σημαντικοί δείκτες PMI της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλους τους κύριους οικονομικούς τομείς που θα δημοσιευτούν την Παρασκευή θα ολοκληρώσουν μια ασυνήθιστα γεμάτη με ανακοινώσεις εβδομάδα.

    Στερλίνα

    Η έκθεση για την εργασία για τον Ιούλιο έδειξε ότι οι μισθοί στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνονται με εκπληκτικό ετήσιο ρυθμό 8,5%, και κατά την άποψή μας, αυτό προϊονίζει μια ακόμη αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα.

    Οι προσδοκίες για την πολιτική της τράπεζας θα είναι το κλειδί, φυσικά, αλλά αναμένουμε να δούμε μια Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής που θα ανησυχεί όλο και περισσότερο από τα σημάδια δευτερογενών επιδράσεων που οδηγούν τις πληθωριστικές πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Πιστεύουμε ότι οι τρέχουσες προσδοκίες για τερματικό επιτόκιο στο Ηνωμένο Βασίλειο περίπου στο 5,5% που ακολουθείται από περικοπές στις αρχές του 2024 δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και αναμένουμε ότι την Πέμπτη αυτό το σενάριο θα αποτελεί παρελθόν.

    Ευρώ

    Η ΕΚΤ επέλεξε έναν συμβιβασμό μεταξύ των «αισιόδοξων» και των «απαισιόδοξων» στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Οι πρώτοι, πήραν μία αύξηση επιτοκίων και οι δεύτεροι μια δήλωση ότι η ΕΚΤ πιστεύει πως έχει αυξήσει σε αρκετά υψηλό επίπεδο τα επιτόκια προς το παρόν.

    Θεωρούμε ότι η ΕΚΤ μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξη καθώς συσσωρεύονται τα σημάδια στασιμοπληθωρισμού, όπως η αύξηση του κόστους εργασίας από τη μια πλευρά και η πτώση των δεικτών PMI από την άλλη. Αυτή την εβδομάδα θα έχουμε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τους δείκτες PMI.

    Οι προσδοκίες για τους δείκτες αυτούς είναι ήδη αρκετά δυσοίωνες, γεγονός που μας κάνει να πιστεύουμε ότι το κοινό νόμισμα μπορεί  σε αυτά τα επίπεδα να έχει ήδη προεξοφλήσει αυτά τα δυσάρεστα νέα, ιδιαίτερα καθώς τα πρώτα θετικά σημάδια, μετά από καιρό, αρχίζουν να εμφανίζονται από την Κίνα.

    Δολάριο ΗΠΑ

    Η έκθεση για τον πληθωρισμό του Ιουλίου προκάλεσε ορισμένες συγκρατημένα αρνητικές εκπλήξεις την περασμένη εβδομάδα.

    Η ανάκαμψη του ονομαστικού πληθωρισμού, λόγω των αυξημένων τιμών ενέργειας, ήταν αναμενόμενη, ωστόσο ο σημαντικότερος δείκτης δομικού πληθωρισμού εξέπληξε με μηνιαία αύξηση 0,3%, που ισοδυναμεί με επίπεδο μεταξύ 3,5% και 4% σε ετήσια βάση. Αυτό το τελευταίο στοιχείο είναι η πρώτη διάσπαση της αποπληθωριστικής τάσης στις ΗΠΑ εδώ και έξι μήνες.

    Ωστόσο, μάλλον δεν αρκεί για να αλλάξει την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Έτσι, αναμένουμε τα επιτόκια να διατηρηθούν αμετάβλητα αυτή την εβδομάδα, κάτι που προεξοφλεί τόσο η αγορά όσο και οι οικονομολόγοι.

    Το κλειδί για τη συνεδρίαση της Fed θα είναι το εάν η Τράπεζα θα αντιδράσει στις προσδοκίες της αγοράς ότι ο κύκλος περικοπών των επιτοκίων θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου έτους.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman Sachs: Τι εκτιμά για την ελληνική αγορά ακινήτων και τις εκδόσεις MREL των ελληνικών τραπεζών

    Τα hedge funds στοιχηματίζουν στο δολάριο εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Fed

    Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με Alpha Bank, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, Fourlis, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Development, Motor Oil, Mytilineos, Τέρνα Ενεργειακή



    ΣΧΟΛΙΑ