• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Πρωταγωνιστής το ΧΑ σε αποδόσεις φέτος– Η εικόνα των μετοχών και ομολόγων τον Νοέμβριο

    Henry Allen και Jim Reid, αναλυτές της Deutsche Bank.

    Henry Allen και Jim Reid, αναλυτές της Deutsche Bank.


    Λίγο πριν από το τέλος του έτους, ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης του ΧΑ, ο Γενικός Δείκτης, παραμένει ο πρωταγωνιστής στις μετοχικές αγορές, σημειώνοντας τη δεύτερη επίδοση μεταξύ των αγορών που εξετάζει η Deutsche Βank και την πρώτη θέση σε όρους δολαρίου.

    Με επίδοση 41% φέτος, υπολείπεται μόνο του μετοχικού δείκτη της Moex της Ρωσίας με απόδοση 54,3%.

    «Μετά από αρκετούς αδύναμους μήνες για τις αγορές, το Νοέμβριο σημειώθηκε ένα σημαντικό ράλι, καθώς οι ελπίδες για μια ήπια προσγείωση και μια χαλαρή στροφή της κεντρικής τράπεζας συνέβαλαν σε αυτό. Στην πραγματικότητα, ήταν ο καλύτερος μήνας για ένα παγκόσμιο χαρτοφυλάκιο μετοχών και ομολόγων σε αναλογία 60:40 από το Νοέμβριο του 2020 που είχε ανακοινωθεί το εμβόλιο για την Covid-19», επισημαίνει η τράπεζα.

    «Ο συνολικός δείκτης ομολόγων του Bloomberg στις ΗΠΑ πέτυχε τον καλύτερο μήνα του από το Μάιο του 1985 και ο S&P 500 διέσπασε το τριμηνιαίο σερί απωλειών για να καταγράψει τον καλύτερο μήνα του 2023 μέχρι στιγμής. «Συνολικά, ήταν ένας απίστευτα ισχυρός μήνας σε όλους τους τομείς, με 33 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία στο δείγμα μας στο πράσινο», συνεχίζει ο οίκος.

    Επισκόπηση του μήνα – Η μακροοικονομική επισκόπηση υψηλού επιπέδου

    Το στόρι του Νοεμβρίου ήταν η αναζωπύρωση των εικασιών για μια ήπια στροφή από τη Fed, καθώς οι επενδυτές γίνονταν όλο και πιο σίγουροι ότι οι κεντρικές τράπεζες βρίσκονταν στο τέλος του κύκλου των αυξήσεων. Το ράλι μπορεί να θεωρηθεί ότι ξεκίνησε στην τελευταία συνεδρίαση της FOMC την 1η Νοεμβρίου, όπου επαναλήφθηκε ότι οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είχαν περιοριστεί “σημαντικά”. Το ράλι στη συνέχεια έλαβε περαιτέρω στήριξη μετά από μια πτωτική έκπληξη στις ΗΠΑ στην έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή για τον Οκτώβριο.

    «Η ομιλία της Fed πρόσθεσε περαιτέρω ενθάρρυνση που εδραιώθηκε από μια ανοδική αναθεώρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ για το γ΄ τρίμηνο που έδειξε ετήσια αύξηση +5,2%. Αυτό σήμαινε ότι κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου, οι αγορές αύξησαν τις προσδοκίες τους για τη Fed για μειώσεις των επιτοκίων, ώστε να εκτιμήσουν πλήρως μια μείωση μέχρι τη συνεδρίαση του Μαΐου 2024, αφού θεωρούσαν ότι η μείωση αυτή θα ήταν μόλις 8% στις αρχές του μήνα», εξηγούν οι Cassidy Ainsworth-Grace, Jim Reid και ο Henry Allen.

    «Η αφήγηση των καλών ειδήσεων σήμαινε ότι ο συνολικός δείκτης ομολόγων Bloomberg US πέτυχε τον καλύτερο μήνα του από το Μάιο του 1985, με κέρδη +4,53%. Για παράδειγμα, στο αμερικανικό δεκαετές, η απόδοση μειώθηκε από 4,93% σε 4,33%, σπάζοντας ένα σερί έξι μηνών συνεχών απωλειών. Αυτή ήταν επίσης η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για την απόδοση του δεκαετούς από τον Ιούλιο του 2021.

    Η ιστορία ήταν παρόμοια και στην ΕΚΤ, με μια μείωση να έχει πλέον πλήρως τιμολογηθεί από τον Απρίλιο, και τα καλά νέα συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος του μήνα, αφού στην Ευρωζώνη ο πληθωρισμός για τον Νοέμβριο μειώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο στο 2,4%. Αυτό με τη σειρά του στήριξε το ευρωπαϊκό σταθερό εισόδημα, καθώς τα γερμανικά ομόλογα (bunds) σημείωσαν άνοδο +2,6%.

    Η αισιοδοξία ήταν εμφανής σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο παγκόσμιος συνολικός δείκτης ομολόγων του Bloomberg πέτυχε τον καλύτερο μήνα του από την κορύφωση της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης (Global Financial Crisis) τον Δεκέμβριο του 2008, σημειώνοντας άνοδο +5,04%», εξηγούν οι αναλυτές του οίκου.

    «Αναφορικά με τις μετοχές, ο S&P 500 “έσπασε” τρεις μήνες συνεχών απωλειών και σημείωσε άνοδο +9,1% σε όρους συνολικής απόδοσης.

    Ο ΝASDAQ υπεραπέδωσε σε σχέση με τον δείκτη S&P 500, σημειώνοντας άνοδο +10,8%, καθώς μεγάλο μέρος του ράλι παρέμεινε συγκεντρωμένο στον τομέα της τεχνολογίας. Εν τω μεταξύ, ο δείκτης VIX υποχώρησε – 5,22 μονάδες στις 12,92 μονάδες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση για το μέτρο μεταβλητότητας από τον περασμένο Νοέμβριο.

    Οι ευρωπαϊκές μετοχές ήταν επίσης ισχυρές σε όλους τους τομείς, καθώς ο STOXX 600 ολοκλήρωσε το μήνα με άνοδο +6,7%.

    Αυτή η ζήτηση για ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία και το ράλι των αμερικανικών κρατικών ομολόγων στήριξαν επίσης το εταιρικό χρέος το Νοέμβριο και τα spreads των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας (IG) περιορίστηκαν 25 μ.β. στις 104 μ.β.», καταλήγουν οι Ainsworth-Grace, Reid και Allen. 

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Διέθεσε μετοχές αξίας 4,26 εκ. ευρώ σε 137 στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας

    Στη Vivartia περνά το σύνολο των μετοχών της Δωδώνη

    Société Générale: Η Fitch αναβαθμίζει σήμερα την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα



    ΣΧΟΛΙΑ