• Μετοχές

    Οι ελληνικές μετοχές που προτείνουν στους επενδυτές επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστηριακές

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) - Ανδρέας Σιάμισιης (HELLENiQ Energy) - Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (Motor Oil) - Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) - Δημήτρης Κυπαρίσσης (Optima Bank) - Γιαν Καρας (ΟΠΑΠ)

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank) – Ανδρέας Σιάμισιης (HELLENiQ Energy) – Γιάννης Β. Βαρδινογιάννης (Motor Oil) – Γιώργος Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ) – Δημήτρης Κυπαρίσσης (Optima Bank) – Γιαν Καρας (ΟΠΑΠ)


    Συνεχίζεται η εναλλαγή θέσεων και προτάσεων από τους «ξένους οίκους» και τις εγχώριες χρηματιστηριακές για τις ελληνικές μετοχές.

    Το τελευταίο διάστημα, ΟΠΑΠ, HELENiQ ENERGY, Alpha Bank, Optima Bank, Motor Oil και ΓΕΚΤΕΡΝΑ είναι οι μετοχές με τις περισσότερες συστάσεις και αναλύσεις.

    Η εβδομάδα που πέρασε ήταν εξαιρετικά θετική για την Alpha Bank, μετά και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον στο Λονδίνο στο συνέδριο που διοργανώθηκε 27-28 Νοεμβρίου από το Χρηματιστήριο Αθηνών και την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley για τις εταιρικές της εξελίξεις.

    Η HSBC και η J.P. Morgan την έθεσαν κορυφαία επιλογή στις αναδυόμενες αγορές. H βρετανική τράπεζα HSBC έχει μια λίστα με τις 24 μετοχές από όλες τις αναδυόμενες χώρες, οι οποίες αποτελούν τις καλύτερες ιδέες των αναλυτών της με βάση τη bottom-up ανάλυσή τους και οι οποίες συνάδουν επίσης με τη συνολική στρατηγική από πάνω προς τα κάτω (top-down).

    Επέλεξε την ελληνική μετοχή της Alpha Bank σε αυτή τη λίστα με σύσταση αγοράς (buy) και τιμή στόχο στα €2,20 ανά μετοχή. Την ίδια τιμή στόχο θέτει και η J.P. Morgan, στη στρατηγική των μετοχών για τις αναδυόμενες αγορές της κεντρικής, ανατολικής Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (CEEMEA).

    H μετοχή που ξεχωρίζει από την περιοχή είναι η Alpha Bank. H τραπεζική μετοχή είναι η κορυφαία επιλογή για την περιοχή και μία από τις 10 καλύτερες μετοχές και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, η Alpha Bank έχει σύσταση overweight, με αποτίμηση 5,5 φορές και 5,1 φορές σε πολλαπλασιαστή κερδοφορίας για τα έτη 2023-2024.

    Η ΗSBC επισημαίνει ότι ο ελληνικός τραπεζικός δείκτης σχεδόν τριπλασιάστηκε τα τελευταία 3 χρόνια, καθώς η ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου βελτιώθηκε σημαντικά και τα υψηλότερα επιτόκια δημιούργησαν σημαντικές ανοδικές τάσεις για τα κέρδη.

    Οι μετοχές της Alpha Bank ανατιμήθηκαν επίσης, αλλά σε μικρότερο βαθμό από τους ανταγωνιστές της για σχετικά μικρότερες ανοδικές τάσεις στα καθαρά έσοδα από τόκους έναντι των ομοειδών τραπεζών.

    Η κορυφαία βρετανική εταιρεία ανεξάρτητης έρευνας Edison με αφορμή το συνέδριο στο Λονδίνο, εξέδωσε δυο reports για ΟΠΑΠ και HELLENiQ ENERGY.

    Για τα κέρδη της HELLENiQ ENERGY, προβλέπει ότι πρόκειται να εξομαλυνθούν μετά την εξαιρετική χρονιά που παρατηρήθηκε το 2022, όταν τα περιθώρια διύλισης εκτοξεύτηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

    Ωστόσο, εκτιμά πως το πιο σημαντικό είναι ότι ο όμιλος συνεχίζει την αναδιάρθρωσή του, η οποία οδήγησε στην απλοποίηση της εταιρικής δομής του.

    Η αποτίμησή του ομίλου με βάση τον πολλαπλασιαστή EV/EBITDA είναι περισσότερο σύμφωνη με την ομάδα ομότιμων εταιρειών. Σε βάση DCF η αποτίμηση είναι της τάξης των 9,7 ευρώ/μετοχή.

    Για τη μετοχή του ΟΠΑΠ, η Edison επισημαίνει ότι τα ακαθάριστα έσοδα του ΟΠΑΠ από τα τυχερά παιχνίδια (GGR) μειώθηκαν κατά περίπου 4% σε ετήσια βάση σε €481 εκατ. στο τρίτο τρίμηνο, στοιχείο το οποίο όμως δεν αλλάζει τις μακροπρόθεσμες προοπτικές.

    Για την ακρίβεια, η αποτίμηση της Edison για τον ΟΠΑΠ έχει αυξηθεί από τα €17,9 ανά μετοχή σε €18,5 ανά μετοχή, με την επίδραση των χαμηλότερων εκτιμήσεων για τα κέρδη να αντισταθμίζεται από τη βελτιωμένη χρηματοοικονομική θέση του ΟΠΑΠ.

    Για τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, η οποία επίσης τράβηξε τα βλέμματα των funds στο συνέδριο στο Λονδίνο, η Pantelakis Securities στη νέα έκθεσή της αναφέρει ότι το γ’ τρίμηνο αναμένεται σταθερό, αν και χαμηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο έτος λόγω των δύσκολων συγκρίσεων και συνοψίζει τα βασικά σημεία αναφέροντας ότι:

    i) τα κέρδη του γ΄ τριμήνου 2023 είναι σταθερά, αν και χαμηλότερα σε ετήσια βάση, όπως αναμενόταν, ii) oι ΑΠΕ και οι παραχωρήσεις αντιπροσωπεύουν το 82% του καθαρού χρέους του ομίλου ύψους €1,7 δισ. (2,6 φορές τα EBITDA) στο τέλος του γ΄ τριμήνου του 2023 και iii) κοιτάζοντας μπροστά, οι ΑΠΕ και οι κατασκευές είναι έτοιμες για ισχυρή ανάπτυξη, ενώ οι παραχωρήσεις παραμένουν ένα μακροπρόθεσμο στήριγμα. Η χρηματιστηριακή δίνει σύσταση υπεραπόδοσης (overweight) και τιμή στόχο στα €14,50.

    Η Alpha Finance ξεκινάει την κάλυψη της Optima Bank με αξιολόγηση αγοράς (buy) και τιμή στόχο στα €9,10 ανά μετοχή, αντανακλώντας 1,2 φορές τον δείκτη P/TBV και 5,6 φορές τον δείκτη P/E στις εκτιμήσεις της για το 2024.

    H AF αναμένει ότι η Optima Bank θα ξεκινήσει πληρωμές μερισμάτων κατά τη διάρκεια του 2024 (από τα κέρδη του 2023) με μερισματική απόδοση περίπου 6% σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, υποδηλώνοντας συνολική απόδοση περίπου 33%.

    Η χρηματιστηριακή είναι της άποψης ότι ο όμιλος είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από την τρέχουσες ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική αγορά και να επιτύχει υψηλή κερδοφορία κατά τα επόμενα χρόνια.

    Η Pantelakis Securities χαρακτηρίζει την περίπτωση της Optima Bank «μια σπάνια, ελκυστικά κοστολογημένη ιστορία τραπεζικής ανάπτυξης» και ξεκινά την κάλυψη της μετοχής της με τιμή στόχο τα €10 και overweight.

    Η Optima Bank είναι ένας ευέλικτος νεοεισερχόμενος όμιλος στον πολλά υποσχόμενο εγχώριο τραπεζικό τομέα, με σαφή εστίαση σε εταιρικούς/πλούσιους πελάτες. Η χρηματιστηριακή προβλέπει 42% ετήσια αύξηση στα καθαρά έσοδα την περίοδο 2022-2025 λόγω της αύξησης των χορηγήσεων, με 20-29% αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων.

    Τέλος, η ελβετική τράπεζα UBS εξηγεί ότι τα αποτελέσματα του γ’ τριμήνου της Motor Oil εξέπληξαν θετικά και έκλεισαν την περίοδο υποβολής εκθέσεων για τα διυλιστήρια με τον καλύτερο τρόπο.

    Η Motor Oil κατέγραψε EBITDA 538 εκατ. ευρώ, 23% πάνω από το consensus για 436 εκατ. ευρώ (εκτίμηση της UBS στα 470 εκατ. ευρώ).

    Η ελβετική τράπεζα ενσωματώνει τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα, αλλά επαναλαμβάνει τις συντηρητικές προβλέψεις της για τα περιθώρια διύλισης μετά τα μέσα του 2024. Κατόπιν τούτου η εκτίμησή της για τα EBITDA του 2024 για τον όμιλο είναι 12% κάτω από το τρέχον consensus με μεγαλύτερη διαφορά στα επόμενα έτη.

    Υπολογίζει, ωστόσο, ότι ακόμη και με κανονικοποιημένο περιβάλλον περιθωρίων, η Motor Oil θα πρέπει να παράγει πάνω από 10% απόδοση ταμειακών ροών (FCF) κατά μέσο όρο την περίοδο 2024-2027 και να παρέχει μερισματική απόδοση περίπου 7%.

    Το πρόσφατα παρατεταμένο πρόγραμμα επαναγοράς θα πρέπει επίσης να στηρίξει τη μετοχή. Ως εκ τούτου, επαναλαμβάνει την ουδέτερη αξιολόγησή της και διατηρεί την τιμή στόχο στα 26 ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Διέθεσε μετοχές αξίας 4,26 εκ. ευρώ σε 137 στελέχη και υπαλλήλους της εταιρείας

    Eurobank: Τα 3 θετικά μηνύματα για την πορεία της ανάπτυξης

    Alpha Finance: Τι συζήτησαν στο Λονδίνο οι επενδυτές με τις εισηγμένες εταιρείες και την κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ