• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Στους χαμένους των αγορών το Χ.Α. τον Μάιο

    • Γεωργία Καλλιέρη
    Deutsche Bank: Νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες- Συστάσεις αγοράς σε ΕΤΕ και Alpha Bank


    Μετά από ένα πολύ κακό ξεκίνημα του έτους, ο Μάιος σηματοδότησε για πρώτη φορά μέχρι στιγμής μέσα στο 2022 το ότι η πλειοψηφία των μη νομισματικών περιουσιακών στοιχείων του κύριου δείγματός μας ήταν σε θετικό έδαφος.

    Στον αντίποδα η εγχώρια αγορά το μήνα Μάιο σημείωσε πτώση 3,4%, φέρνοντας την ετήσια απόδοση στο -4,3%.

    Αξίζει να τονιστεί ότι η εγχώρια αγορά συνεχίζει την υπεραπόδοσή της σε ετήσια βάση σε σχέση με τον ευρωπαϊκό δείκτη DJ Stoxx 600. Τα 29 από τα 38 μη νομισματικά περιουσιακά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο δείγμα της DB εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδά τους στην αρχή του έτους, και αν παραμείνει έτσι στο τέλος του έτους, αυτή θα είναι η δεύτερη χειρότερη ετήσια επίδοση από το 2008.

    Η μεγαλύτερη μετατόπιση της αγοράς τον Μάιο ήταν η αλλαγή του αφηγήματος από τους κινδύνους του πληθωρισμού σε κινδύνους ανάπτυξης, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη, τη συνεχιζόμενη στρατηγική μηδενικού σοβιέτ στην Κίνα, καθώς και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

    Ενώ οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη βρίσκονταν όλο και περισσότερο στο επίκεντρο τον Μάιο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό απέχουν πολύ από το να εξαφανιστούν. Πράγματι, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν την κορυφαία μηνιαία απόδοση στο δείγμα των περιουσιακών στοιχείων για άλλη μια φορά μετά την κίνηση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς για την Covid και οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία που θα απαγόρευε την πλειονότητα των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία. Αυτό σήμαινε ότι το αργό πετρέλαιο τύπου Brent (+12,3%) προχώρησε για 6ο συνεχή μήνα, που είναι η μεγαλύτερη σειρά κερδών του από το 2011, με την άνοδο αυτή να το φέρνει πίσω σε τιμή πάνω από τα 120 δολάρια/βαρέλι και πάλι.

    Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τα μεγαλύτερα κέρδη το Μάιο

    Το πετρέλαιο: Το Brent (+12,3%) και το WTI (+9,5%) ήταν στην κορυφή του μηνιαίου πίνακα κατάταξης και πάλι, με τα κέρδη αυτού του μήνα να σημαίνουν ότι το Brent έχει αυξηθεί για 6 συνεχόμενους μήνες για πρώτη φορά από το 2011. Η χαλάρωση των περιορισμών της Covid στην Κίνα συνέβαλε στην άνοδο, όπως και η κίνηση των ηγετών της ΕΕ προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης των περισσότερων εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου.

    Σταθερό εισόδημα ΗΠΑ: Η προοπτική ενός λιγότερο επιθετικού κύκλου αυξήσεων από τη Fed αποδείχθηκε υποστηρικτική για το αμερικανικό σταθερό εισόδημα. Τα κρατικά ομόλογα (+0,03%) σημείωσαν την πρώτη μηνιαία άνοδο από τον Νοέμβριο, όταν οι ανησυχίες σχετικά με την παραλλαγή Omicron εμφανίστηκαν για πρώτη φορά Η αμερικανική πιστωτική αγορά σημείωσε επίσης αξιοπρεπείς επιδόσεις, καθώς τόσο το αμερικανικό IG μη χρηματοπιστωτικό (+0,9%) όσο και οι αμερικανικές HY (+1,0%) σημείωσαν τα πρώτα μηνιαία κέρδη τους μέχρι στιγμής φέτος.

    Ποια περιουσιακά στοιχεία σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες το Μάιο

    Ευρωπαϊκό σταθερό εισόδημα: Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, οι επενδυτές συνέχισαν να έχουν προσδοκίες για έναν πιο επιθετικό κύκλο αυξήσεων από την ΕΚΤ εν μέσω υψηλότερου από το αναμενόμενο πληθωρισμού. Αυτό έβλαψε τα κρατικά ομόλογα, με τα bunds (-1,8%), τα OATs (-1,9%) και τα BTPs (-2,1%) να συνεχίζουν το σερί των απωλειών τους σε κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος. Τα ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα επίσης πιέστηκαν, με το EUR IG non-fin (-1,4%) και το EUR HY (-1,2%) να χάνουν έδαφος επίσης.

    Δολάριο ΗΠΑ: Έχοντας βιώσει μια ισχυρή σειρά κερδών μέχρι στιγμής φέτος, το δολάριο ΗΠΑ άρχισε να αντιστρέφεται τον Μάιο, με τον δείκτη δολαρίου να υποχωρεί κατά -1,2%. Αυτό ωστόσο, παραμένει το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις σε επίπεδο G10 σε ετήσια βάση.

    Μέταλλα (πολύτιμα και βιομηχανικά): Ενώ ορισμένα εμπορεύματα, όπως το πετρέλαιο, είδαν ισχυρά κέρδη, δεν ήταν τόσο καλή η επίδοση των μετάλλων τον Μάιο. Ο χρυσός (-3,1%) και το ασήμι (-5,4%) έχασαν έδαφος και τα δύο τον Μάιο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Τα βιομηχανικά μέταλλα συμπεριλαμβανομένου του χαλκού (-2,3%) πιέστηκαν επίσης, και στο χρηματιστήριο μετάλλων του Λονδίνου το αλουμίνιο (-8,7%), ο κασσίτερος (-13,9%), το νικέλιο (-10,6%), ο ψευδάργυρος (-4,7%) και ο μόλυβδος (-3,5%) ήταν όλα σε αρνητικό έδαφος για το μήνα.

    Διαβάστε επίσης:

    UBS: Έρχεται περισσότερος πόνος από τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη



    ΣΧΟΛΙΑ