• ΑΓΟΡΕΣ

    Deutsche Bank: Οι ευρωπαϊκές τράπεζες μετά την Credit Suisse και τη SVB – Οι τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες

    Φωτογραφία-κολάζ των τραπεζιτών: Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

    Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


    Οι τιμές από τις ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν μειωθεί 16% περίπου από τις ανησυχίες της αγοράς γύρω από τις περιφερειακές τράπεζες των ΗΠΑ, καθώς και την Credit Suisse, εξηγεί η Deutsche Bank και η ομάδα των τραπεζικών αναλυτών.

    Η εξαγορά της Credit Suisse από την UBS αφαίρεσε μια πηγή κινδύνου για τον κλάδο, αλλά η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη, μεταξύ άλλων λόγων, λόγω της αντιμετώπισης των πρόσθετων μέσων Tier 1.

    «Κατά την άποψή μας, θεωρούμε ότι η Credit Suisse αντιμετώπισε μια μοναδική κατάσταση, η οποία δεν είναι συγκρίσιμη με τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές που καλύπτουμε. Επιπλέον, η αποτίμηση του κλάδου με δείκτη μελλοντικών κερδών κάτω από 6 φορές είναι πλέον κοντά στα χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν σε προηγούμενες κρίσεις, συμπεριλαμβανομένης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Τώρα, όμως, ο κλάδος είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση όσον αφορά την κερδοφορία, το κεφάλαιο, τη ρευστότητα και την ποιότητα του ενεργητικού. Η βασική μας υπόθεση για τα θεμελιώδη μεγέθη των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων των καθαρών περιθωρίων επιτοκίου, τις ζημιές από δάνεια και την απόδοση κεφαλαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό εποικοδομητική, αν και λιγότερο από ό,τι πριν από δύο εβδομάδες.

    Τι βλέπει για τις ελληνικές τράπεζες

    Η γερμανική Deutsche Bank συστήνει αγορά για τη μετοχή της Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή συστήνει ουδέτερη σύσταση για τις μετοχές της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς.

    Οι τιμές στόχοι είναι 1,6 ευρώ για την Alpha Bank, για την Εθνική Τράπεζα 5,1 ευρώ, για τη μετοχή της Eurobank 1,5 ευρώ και 1,8 ευρώ για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

    Σύμφωνα με τις τιμές στόχους που προτείνει ο γερμανικός οίκος, η Alpha Bank διαθέτει το υψηλότερο περιθώριο μεταβολής με +41%, η μετοχή της Eurobank με +17%, η μετοχή της ΕΤΕ με +13% και τέλος η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς έχει ήδη ξεπεράσει την προτεινόμενη τιμή στόχο και δεν διαθέτει ανοδικό περιθώριο.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Deutsche Bank, ο δείκτης τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία για τη μετοχή της Alpha Bank υπολογίζεται στις 0,43 φορές για το 2023, η Eurobank στις 0,71 φορές, για την Εθνική Τράπεζα στις 0,64 φορές και τέλος στις 0,38 φορές για τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς.

    Οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών της DB σημειώνουν άνοδο περίπου +3% φέτος και διαπραγματεύονται σε 0,78 φορές σε όρους P/TBV και 6,0 φορές σε όρους P/E (περίπου 47% έκπτωση από την ευρωπαϊκή αγορά), με δείκτη αποδοτικότητας RoTE 11,9% περίπου.

    Γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να είναι ανθεκτικές

    Οι ευρωπαϊκές τράπεζες υποχωρούν ακολουθώντας τις επιδόσεις των αμερικανικών τραπεζών.

    «Είναι σημαντικό, σε αυτό το πλαίσιο, να επισημάνουμε ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδίως εκείνες που καλύπτουμε, έχουν καλά διαφοροποιημένες και ρευστές βάσεις χρηματοδότησης με σταθερές καταθέσεις. Αυτές έχουν δει μέχρι στιγμής εισροές καταθέσεων. Η πλειονότητα των χαρτοφυλακίων ομολόγων διακρατείται μέχρι τη λήξη τους και ως εκ τούτου δεν είναι εκτεθειμένες στον επιτοκιακό κίνδυνο. Επιπλέον, θα θέλαμε να επισημάνουμε τις σημαντικές βελτιώσεις στη ρευστότητα, τα κεφάλαια, την ποιότητα του ενεργητικού και την κερδοφορίας των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά την τελευταία δεκαετία. Θεωρούμε ότι η διόρθωση του κλάδου σήμερα είναι πολύ περισσότερο μια αποκόμιση κερδών μετά από ένα ισχυρό ράλι (περίπου 40% τους τελευταίους πέντε μήνες) σε ένα περιβάλλον κινδύνου (risk off)», καταλήγει η γερμανική τράπεζα.

    Διαβάστε επίσης:

    Societe Generale: Μείνετε σε θέσεις άμυνας – Τι αλλάζει στις αγορές η τραπεζική αναταραχή



    ΣΧΟΛΙΑ