• ΑΓΟΡΕΣ

    Δεν μπόρεσε να «σώσει» το ευρώ η ΕΚΤ-Δύσχρηστο το νέο εργαλείο για τα ομόλογα

    Λαγκαρντ Λαγκάρντ EKT Lagarde lagard

    Κριστίν Λαγκάρντ, EKT


    Κατρακυλάει πάλι το ευρώ προς την ισοτιμία, παρά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης. Η παρουσίαση του νέου εργαλείου έχει προκαλέσει αρκετές απορίες στους επενδυτές, που σε πρώτο στάδιο κρίνουν ως «δύσχρηστο» το εργαλείο, επικεντρωμένοι στην πολιτική κατάσταση της Ιταλίας, που κρατάει ψηλά την απόδοση των ομολόγων της.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές, παρά την προσπάθεια της ΕΚΤ δεν πρόκειται να αλλάξει η ασταθής πορεία του ευρώ, καθώς η απειλή της ενεργειακής κρίσης παραμένει το μεγάλο ζήτημα για την Ευρώπη.

    «Η επιστροφή στην ισοτιμία είναι πιο πιθανή από την άνοδο στα 1,04 δολάρια», δήλωσε ο Francesco Pesole, αναλυτής στην ING. «Επιπλέον, η διαφορά στα επιτόκια μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ εξακολουθεί να κρατάει αδύναμο το ευρώ».

    «Είναι τόσο μικρή η κίνηση της ΕΚΤ απέναντι στη Fed», δήλωσε ο Pesole. «Δεν μπορεί να αυτό να ωθήσει το ευρώ, σε ένα περιβάλλον, όπου η ευρωζώνη κινδυνεύει να μην έχει φυσικό αέριο τον χειμώνα».

    «Η απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια περιορίζει την ταχύτητα πτώσης του ευρώ, αλλά είναι απίθανο να αλλάξει την τροχιά του», δήλωσε ο αναλυτής της Wells Fargo, Erik Nelson. «Μέσα στους επόμενους μήνες, βλέπουμε το ευρώ στα 0,95 δολάρια».

    Το νέο εργαλείο της ΕΚΤ στο μικροσκόπιο

    Το βλέμμα των επενδυτών βρίσκεται και στα ομόλογα, καθώς οι πρώτες πληροφορίες που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ, έχουν προκαλέσει αρκετές απορίες. Πάντως η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν «ψύχραιμη» με τις αποδόσεις τους να πέφτουν.

    Δεν ισχύει το ίδιο για τα ιταλικά ομόλογα. Ο επικεφαλής αναλυτής της Danske Bank, Piet Christiansen, δήλωσε ότι το εργαλείο φάνηκε «δύσχρηστο» και «δεν είναι τόσο εύκολο να ενεργοποιηθεί όσο πιθανώς ήλπιζαν οι αγορές».

    «Γι’ αυτό οι αγορές τιμωρούν τα ιταλικά ομόλογα όπως είναι αυτή τη στιγμή, απλώς επειδή δεν είναι σαφές πότε και πώς θα παρέμβει η ΕΚΤ», πρόσθεσε.

    «Περιμένουμε ότι η αγορά θα δοκιμάσει την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ», δήλωσε ο David Zahn, επικεφαλής αναλυτής στη Franklin Templeton. «Η αγορά ενδιαφέρεται για το πότε ή σε ποιο επίπεδο θα παρέμβει η ΕΚΤ για να βοηθήσει στον περιορισμό της διεύρυνσης των κρατικών περιθωρίων».

    Σε ποιο επίπεδο μπορεί να φτάσει το εύρος διαφοράς μεταξύ των ομολόγων, πότε οι υπεύθυνοι χάραξης θα αρχίζουν να υποστηρίζουν τις αγορές ομολόγων και σε ποιο βαθμό το πολιτικό χάος της Ιταλίας εμποδίζει την ΕΚΤ από το να αναλάβει δράση είναι μερικά από τα ερωτήματα που τίθενται.

    Για κάποιους αναλυτές το «έναυσμα» ενεργοποίησης από την ΕΚΤ είναι οι 250 μονάδες βάσης μεταξύ των ιταλικών και γερμανικών ομολόγων. Το ανώτατο όριο διαφοράς στα spreads τον περασμένο Ιούνιο, που οδήγησε την ΕΚΤ να συγκαλέσει έκτακτη συνεδρίαση και να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός νέου εργαλείου για την αποφυγή του κατακερματισμού στην Ευρώπη.

    Πότε ενεργοποιείται

    Οι πολιτικές εξελίξεις όμως που επηρεάζουν το δημόσιο χρέος της Ιταλίας κρίνονται ως «περίπλοκες» για να δικαιολογήσουν, χωρίς περαιτέρω αξιολόγηση την ενεργοποίηση του εργαλείου από την ΕΚΤ, καθώς η πολιτική αναταραχή δεν προβλέπεται ως προϋπόθεση για τη λειτουργία του λεγόμενου TPI.

    «Όλα τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στην ανοχή της ΕΚΤ στη διεύρυνση των spreads», δήλωσε ο Salman Ahmed, αναλυτής στη Fidelity International.

    «Η προοπτική νέων εκλογών στην Ιταλία, με τα ακροδεξιά κόμματα να προηγούνται, σημαίνει ότι η Ιταλία είναι απίθανο να πληροί τις προϋποθέσεις, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, οδηγώντας σε ανησυχίες σχετικά με το εάν η ΕΚΤ θα παρέμβει ή όχι», πρόσθεσε.

    Ο Ahmed είπε ότι τα αυστηρά κριτήρια για το εργαλείο κατά του κατακερματισμού, θα μπορούσαν να περιορίσουν τη χρήση του. Ωστόσο, ορισμένες από τις λεπτομέρειες είναι ανοιχτές σε ερμηνεία.

    Διαβάστε επίσης:

    Goldman, UBS: Η χειρότερη χρονιά από το 2008 για τις ευρωπαϊκές μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ