• ΑΓΟΡΕΣ

    ΔΑΑ: Πάνω από 8% μερισματική απόδοση με τιμή εισαγωγής άνω των €7,60

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Πάνω δεξιά: Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ - Κάτω αριστερά, Δημήτρης Κοπελούζος, μέτοχος ΔΔΑ

    Πάνω δεξιά: Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος ΤΑΙΠΕΔ – Κάτω αριστερά, Δημήτρης Κοπελούζος, μέτοχος ΔΔΑ


    Δέλεαρ η υψηλή μερισματική απόδοση, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, αποτελεί η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

    Οι εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, αλλά και των χρηματιστών που παρακολουθούν από πολύ κοντά την πορεία της δημόσιας εγγραφής, αναφέρουν ότι η τιμή που θα κλείσει για την εισαγωγή του «Αεροδρομίου» στο Χρηματιστήριο, θα πρέπει να εκτιμάται μεταξύ 7,95 και 8 ευρώ.

    Το αν η έκδοση κλείσει με τιμή στο «7» θα γίνει για ψυχολογικούς λόγους και για να μπορέσουν να μπουν στο σχήμα όσο γίνεται περισσότεροι ξένοι θεσμικοί επενδυτές.

    Σε κάθε περίπτωση, η μερισματική απόδοση που βγαίνει για τον ΔΑΑ ανέρχεται πάνω από… 8% και με την τιμή της μετοχής πάνω από τα 7,60 ευρώ!

    Για να αντιληφθούμε την μερισματική απόδοση του Ελ. Βενιζέλος, θα πρέπει να δει κανείς την απόδοση του ελληνικού MSCI, που διαμορφώνεται σε 2,84%, ή σε σχέση με τις αποδόσεις ταμιευτηρίου που είναι σχεδόν… μηδενικές.

    Σημειωτέον, ότι το σφοδρό ενδιαφέρον του επενδυτικού κοινού έχει να κάνει και με το γεγονός ότι η εταιρεία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο γράφει ρητά στο ενημερωτικό δελτίο, ότι τα μερίσματα θα είναι εξασφαλισμένα, όχι μόνο για τη χρήση του 2023, αλλά και για τα επόμενα χρόνια.

    Κάτι τέτοιο, λίγες εταιρείες από τα blue chips έχουν ανακοινώσει στο Χρηματιστήριο, όπως ο ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ -3,47% 15,85 ο Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ 0,16% 38,06 η Jumbo ΜΠΕΛΑ 1,81% 29,22 η ΜΟΗ ΜΟΗ 2,18% 27,20 τα ΕΛΠΕ.

    Η ζήτηση για τις μετοχές του αεροδρομίου είναι τεράστια, σχολίαζαν χθες το απόγευμα πηγές της αγοράς, προβλέποντας ότι η υπερκάλυψη θα είναι εντυπωσιακή και στην Ελλάδα, τουλάχιστον κατά πέντε φορές, αλλά και στο εξωτερικό, τουλάχιστον κατά 10.

    Η εισαγωγή αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές και έχει δοθεί εύρος τιμής διάθεσης μεταξύ 7 ευρώ και 8,20 ευρώ που δίνει αποτίμηση από 2,1 δισ. ευρώ έως 2,46 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που ήθελαν την αποτίμηση πάνω από το όριο των 2,1 δισ. ευρώ.

    Σημειώνεται πως η ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου και η έναρξη διαπραγμάτευσης στις 7/2.

    Το ΤΑΙΠΕΔ θα πουλήσει 90 εκατ. μετοχές, εκ των οποίων 13,5 εκατ. μετοχές στην Ελλάδα σε ιδιώτες και ειδικούς επενδυτικές και 76,5 εκατ. μετοχές εκτός Ελλάδος μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

    Σημειώνεται πως στην Ελλάδα οι επενδυτές θα γράφονται στην υψηλότερη τιμή και στη συνέχεια θα πάρουν τις μετοχές στην τιμή που θα οριστεί.

    Στο πλαίσιο της Συνδυασμένης Προσφοράς, σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, ο Πωλητής Μέτοχος μπορεί να πωλήσει έως και 5.181.818 μετοχές επιπρόσθετης κατανομής.

    Υπάρχει ήδη συμφωνία με τους μετόχους AviAlliance και οικογένεια Κοπελούζου για αγορά επιπλέον μετοχών με υπερτίμημα έναντι της τιμής διάθεσης.

    Μετά τη διάθεση των μετοχών του ΤΑΙΠΕΔ και στην περίπτωση που δεν διατεθούν οι επιπλέον μετοχές, η AviAlliance θα αυξήσει το ποσοστό της από 40% σε 50%, το ΤΑΙΠΕΔ από 30% θα υποχωρήσει στο 1,72%, η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας θα μείνει με 25% και η οικογένεια Κοπελούζου από 5% θα πάει στο 6%.

    Η ελεύθερη διασπορά θα είναι 17,27%.

    Αν διατεθούν και οι επιπλέον μετοχές το ΤΑΙΠΕΔ θα πάει στο μηδέν και η διασπορά στο 19%.

    Τα υπόλοιπα ποσοστά παραμένουν όπως στο σενάριο της πρώτης κατανομής.

    δημόσια προσφορά ολοκληρώνεται την Πέμπτη, ½ και την επόμενη μέρα, ανακοινώνεται η τιμή εισαγωγής.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΑΑmania: Πάνω από τα 8 ευρώ η ζήτηση για το Ελ. Βενιζέλος, εγγραφές και για 100 εκατ. ευρώ από τους ξένους!

    Ελ. Βενιζέλος: Εγγύηση για μέρισμα κάθε χρονιά

    Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Μεταξύ 7-8,20 ευρώ η τιμή διάθεσης – Την Πέμπτη ανοίγει το βιβλίο προσφορών (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ