• Cryptocurrencies

    Goldman Sachs: Βλέπει το Bitcoin στα 100.000 δολάρια, παίρνοντας μερίδιο από τον χρυσό

    • Bloomberg


    Το Bitcoin θα συνεχίσει να παίρνει μερίδιο αγοράς από τον χρυσό, εξέλιξη που καθιστά πιθανή την αύξηση της τιμής του στα 100.000 δολάρια, σενάριο που υποστηρίζουν με σθένος οι υπέρμαχοι του, αναφέρει η Goldman Sachs.

    Αναλυτές της τράπεζας υπολογίζουν ότι η  προσαρμοσμένη στη διασπορά κεφαλαιοποίηση της αγοράς του bitcoin διαμορφώνεται λίγο κάτω από τα 700 δισ. δολάρια.

    Αυτό αντιπροσωπεύει μερίδιο 20% της αγοράς «αποθήκευσης αξιών», η οποία αποτελείται από Bitcoin και χρυσό. Η αξία του χρυσού που είναι διαθέσιμος για επένδυση εκτιμάται στα 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια.

    Εάν το μερίδιο του bitcoin στην αγορά αποθήκευσης αξιών αυξανόταν “υποθετικά” στο 50% τα επόμενα 5 χρόνια, τότε η τιμή του κρυπτονομίσματος θα ξεπερνούσε τα 100.000 δολάρια, κάτι που σημαίνει μέση ετήσια απόδοση 17% ή 18%, υπογραμμίζει ο Ζαχ Παντλ, συν- επικεφαλής παγκόσμιας στρατηγικής FX και EM της Goldman Sachs, σε σημείωμα του.

     

    Το bitcoin κινήθηκε την Τρίτη γύρω στα 46.000 δολάρια, ενώ κατά το 2021 ενισχύθηκε κατά 60%. Το μεγαλύτερο ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο με βάση την αγοραία αξία του, σημείωσε ρεκόρ όταν έφτασε σχεδόν στα 69.000 δολάρια τον Νοέμβριο. Από το 2016 έχει καταγράψει κέρδη άνω του 4.700%.

    Παρότι η κατανάλωση ενέργειας από το δίκτυο του bitcoin μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την υιοθέτηση του νομίσματος από τους θεσμικούς, εντούτοις αυτό δεν θα σταματήσει τη ζήτηση για το κρυπτονόμισμα, τονίζει η Goldman.

    Πολλοί υποστηρίζουν ότι το bitcoin αποτελεί μία ψηφιακή εκδοχή του χρυσού. Και τα χαρακτηριστικά που αποδίδονται στον χρυσό τείνουν να ισχύουν και για το Bitcoin: Δεν πληρώνει τόκους ή μερίσματα και δεν ακολουθεί την απόδοση πιο παραδοσιακών περιουσιακών στοιχείων.

    Οι υποστηρικτές λένε ότι το Bitcoin, όπως και ο χρυσός, χρησιμεύει ως προστασία ενάντια στη συστημική κατάχρηση των παραστατικών νομισμάτων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Bitcoin: Θα φτάσει στα 100.000 δολάρια; Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2022

    Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα – Προσδοκίες και ανησυχίες



    ΣΧΟΛΙΑ