• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Θα φτάσει στα 100.000 δολάρια; Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2022

    • Bloomberg


    Μετά από μια επιθετική στροφή της αμερικανικής Fed που έπληξε τo Βitcoin και τα άλλα κρυπτονομίσματα στο τέλος του προηγουμένου έτους, η πολιτική της κεντρικής τράπεζας διαδραματίζει βασικό ρόλο στη συζήτηση σχετικά με τις προοπτικές των ψηφιακών νομισμάτων το 2022.

    Σε ποιο βαθμό o Jerome Powell της Fed θα αλλάξει την πολιτική του για να περιορίσει τον πληθωρισμό; Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση θα καθορίσει κατά πόσο το 2022 θα είναι ένα ακόμη καλό έτος για το Bitcoin, μετά τα κέρδη κατά 60% του 2021, λένε ορισμένοι αναλυτές.

    Μια άλλη σχολή σκέψης υποστηρίζει ότι αν οι εταιρείες από τη Meta Platforms (πρώην Facebook) έως την Apple εισχωρήσουν βαθύτερα στο μετασύμπαν και οι καταναλωτές συνεχίσουν να εστιάζουν στα NFT, θα δοθεί μεγαλύτερη ώθηση στα κρυπτονομίσματα ανεξάρτητα από τις μακροοικονομικές δυνάμεις που επικρατούν.

    Ενδεικτική αυτής της άποψης είναι η περυσινή πώληση ενός έργου τέχνης NFT έναντι 69,3 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Christie’s.

    Bitcoin handily outperformed global stocks in 2021

    Το Bitcoin διαπραγματεύονταν νωρίτερα περίπου στα 47.250 δολάρια, με άνοδο 0,5%.

    Τέσσερις παρατηρητές των αγορών παραθέτουν τις εκτιμήσεις τους για τις προοπτικές του token και της ευρύτερης αγοράς crypto κατά το 2022:

    Η θετική τεχνική ανάλυση για το Bitcoin

    «Είμαστε ανοδικοί μακροπρόθεσμα για το Bitcoin, με βάση τους μακροπρόθεσμους δείκτες μας που ακολουθούν τις τάσεις», δήλωσε η Katie Stockton, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Fairlead Strategies LLC, σε ένα email.

    «Υποθέτουμε ότι η μακροπρόθεσμη ανοδική τάση θα διατηρηθεί και μια πιο αποφασιστική άνοδος σε νέα υψηλά θα επιτρέψει την εντυπωσιακή κίνηση προς τα 90.000 δολάρια. Προς το παρόν, μια διορθωτική φάση εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ, αν και υπάρχουν πιθανές ενδείξεις βραχυπρόθεσμης εξάντλησης της».

    Η Fed και το μετασύμπαν

    «Ο Νο. 1 παράγοντας επιρροής για το Bitcoin και τα κρυπτονομίσματα το 2022 είναι η πολιτική της κεντρικής τράπεζας», δήλωσε ο Antoni Trenchev, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κρυπτονομισμάτων Nexo, σε ένα email. «Το φτηνό χρήμα είναι εδώ για να μείνει, κάτι που θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στα crpyto», καθώς «η Fed δεν έχει το στομάχι ή τη ραχοκοκαλιά να αντέξει μια κατάρρευση 10%-20% του χρηματιστηρίου, μαζί με μια αρνητική αντίδραση στην αγορά ομολόγων».

    Ο Trenchev βλέπει ένα ασταθές 2022, ωστόσο προβλέπει ότι το Bitcoin θα φτάσει τα 100.000 δολάρια μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Επίσης, δεν αναμένει ότι τα tokens όπως το Solana και το Avalanche θα προσφέρουν τα ίδια εκρηκτικά κέρδη που κατέγραψαν το 2021, αλλά μάλλον «αυτά το ψηφιακά νομίσματα θα αντιμετωπίσουν τις ίδιες κλιμακούμενες προκλήσεις που αντιμετώπισαν το Ethereum και τα άλλα παλαιότερα νομίσματα».

    «Αυτό το οποίο πραγματικά με ενθουσιάζει το 2022 είναι το μετασύμπαν», έγραψε. «Η «γέννηση» και η χρήση του όρου metaverse είναι ένα όμορφο χάος και έχει πολλές δυνατότητες. Θα είναι ένα από τα πρωταρχικά θέματα του επόμενου έτους: το μετασύμπαν, η οικοδόμηση υποδομών και στη συνέχεια τα NFT που θα αποτελέσουν μέρος της οικονομίας εκεί».

    Ο σκεπτικιστής

    «Αν και περιμένω ότι ο κερδοσκοπικός ζήλος θα συνεχιστεί στον χώρο των κρυπτονομισμάτων, αυτός, όπως και ο κλάδος τεχνολογίας με τις διογκωμένες αποτιμήσεις, θα αντιμετωπίσουν ένα πολύ πιο δύσκολο περιβάλλον το 2022», δήλωσε ο Jeffrey Halley, επικεφαλής ανάλυσης αγορών στην Oanda Asia Pacific, σε ένα email.

    «Ο πρωταρχικός λόγος είναι η έναρξη της ομαλοποίησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αλλά και από άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ενδέχεται να ακολουθήσουν. Αυτό θα αμφισβητήσει το επιχείρημα ότι τα κρυπτονομίσματα αποτελούν μια εναλλακτική λύση έναντι των παραστατικών νομισμάτων».

    «Πάνω από την αγορά crypto κρέμεται η απειλή για περισσότερες ρυθμίσεις, και ειλικρινά, με ένα νέο νόμισμα να βγαίνει κάθε εβδομάδα και να κινείται με βάση την κερδοσκοπία και όχι τα blockchain, παλεύω να δω πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση», επισήμανε ο Halley.

    «Συνεχίζω να πιστεύω ότι τα κρυπτονομίσματα είναι η μεγαλύτερη περίπτωση ομαδικής βλακείας των χρηματοπιστωτικών αγορών στην ιστορία. Η μουσική μπορεί να συνεχίσει να παίζει για ένα μέρος του 2022, αλλά ο αυτοκράτορας εξακολουθεί να μην φοράει ρούχα», δήλωσε.

    Εν αναμονή ενός App Store

    «Ο αγώνας για τη δημιουργία ενός app store για κρυπτονομίσματα είναι σε εξέλιξη», δήλωσε ο Philip Gradwell, επικεφαλής οικονομολόγος της Chainalysis, σε ένα email.

    «Ένα σημαντικό μάθημα του Web 2.0 ήταν ότι οι καταναλωτές αγαπούν τις πλατφόρμες και δεν νομίζω ότι αυτό θα αλλάξει για το Web 3.0. Επί του παρόντος δεν υπάρχει πλατφόρμα κρυπτογράφησης που να ικανοποιεί τη σχέση με τον πελάτη και να συγκεντρώνει τους προμηθευτές. Προβλέπω ότι το 2022, πολλές εταιρείες θα αγωνιστούν για την κατασκευή αυτής της πλατφόρμας, με την Coinbase να πρωτοστατεί καθώς ενσωματώνει DeFi (αποκεντρωμένη χρηματοδότηση) και NFT».

    Διαβάστε ακόμη:

    Γιατί οι δισεκατομμυριούχοι αγκαλιάζουν τα κρυπτονομίσματα – Προσδοκίες και ανησυχίες



    ΣΧΟΛΙΑ