• Cryptocurrencies

    Έτοιμη για ένα «Lehman Brothers» σοκ η βιομηχανία των crypto-Οι εταιρείες που κινδυνεύουν με κανόνι

    Sam Bankman-Fried(FTX), Changpeng Zhao(Binance), Michael Novogratz(Galaxy) Kris Marszalek (Crypto .com)


    «H κρίση στην κρυπτογράφηση θα επιδεινωθεί», προειδοποίησε ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής της Galaxy Digital Holdings και διάσημος επενδυτής της Wall Street, Michael Novogratz, μετά την κατάρρευση του ανταλλακτηρίου FTX, του Sam Bankman Fried.

    Εκπρόσωποι της βιομηχανίας των crypto αναμένουν ένα σοκ αντίστοιχο με αυτό που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers στο χρηματοπιστωτικό σύστημα το 2008, χωρίς να γνωρίζουν το ντόμινο επιπτώσεων που θα έχει στο σύνολο της.

    BlockFi, Voyager, Crypto.com, Galois Capital, Genesis, OKX και Deribit είναι μόνο μερικές από τις εταιρείες και τα funds της βιομηχανίας, που είχαν μεγάλη έκθεση στο μέχρι πρότινος τρίτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κόσμου.

    Εν αναμονή για ντόμινο πτωχεύσεων

    Η BlockFi, η τράπεζα κρυπτονομισμάτων ετοιμάζεται να καταθέσει αίτηση πτώχευσης, σύμφωνα με την WSJ. Νωρίτερα είχε ενημερώσει τους πελάτες της ότι είχε μεγάλη έκθεση στην FTX.

    Την ενημέρωση αυτή ακολούθησε μία σειρά αναλήψεων, με αποτέλεσμα η τράπεζα να παγώσει τις δραστηριότητες. Η BlockFi, με έδρα το Τζέρσει Σίτι, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι έχει «σημαντική έκθεση» στο FTX και στην Alameda, συμπεριλαμβανομένων και δανείων προς την Αlameda, ενεργητικού που διακρατείται από το FTX.com και κεφαλαίων από την πιστωτική γραμμή της με την FTX US. Αρνήθηκε ωστόσο ότι η πλειονότητα αυτών των κεφαλαίων της βρίσκονται δεσμευμένα στο FTX.

    Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και η ήδη χρεοκοπημένη τράπεζα κρυπτογράφησης Voyager. Το FTX είχε προσφερθεί το περασμένο καλοκαίρι να αγοράσει τα περιουσιακά της στοιχεία, για να τη σώσει, όμως πλέον βρίσκεται στην αναζήτηση ενός νέου αγοραστή για μία συμφωνία ύψους 1,4 δις δολαρίων.

    «Δεν νομίζω ότι έχουμε δει το τέλος αυτού του ντόμινο ή του φόβου που κυβερνάει αυτή την στιγμή την αγορά», δήλωσε ο δικηγόρος, αρμόδιος για την αίτηση  πτώχευσης της Voyager, Τζόσουα Σάσμπεργκ.

    Σε αναζήτηση κεφαλαίων τα hedge funds

    Το crypto hedge fund Galois Capital έχει, σύμφωνα με το Bloomberg έκθεση 40 με 50 εκατ. δολάρια στην FTX, με κάποια από αυτά τα κεφάλαια να είναι «παγωμένα».

    Το Genesis αναγκάστηκε να ζητήσει 140 εκατ. δολάρια από τη μητρική της εταιρεία για να καλύψει ένα κενό 175 εκατ. δολαρίων, κεφάλαιο που είναι «κλειδωμένο» σε λογαριασμό συναλλαγών FTX.

    Tο μεσημέρι της Τετάρτης ανακοίνωσε ότι αναστέλλει προσωρινά τις εξαγορές και τα νέα δάνεια, φέρνοντας νέους τριγμούς στην βιομηχανία των crypto.

    Με την τιμή των crypto να πέφτει, αγγίζοντας το κόστος εξόρυξης, τα hedge funds δέχονται ισχυρές πιέσεις λόγων των χρημάτων που έχουν δανείσει στον κλάδο της κρυπτοβιομηχανίας», εξηγεί ο Φρανκ Χολμς, πρόεδρος της Hive Blockchain Technologies.

    «Υπάρχουν ακόμη πολλές άλλες χρεοκοπίες», προέβλεψε, μιλώντας στο Bloomberg.

    Δεν ήταν όμως όλοι τόσο άτυχοι. Η Celsius Network, μία ακόμα χρεοκοπημένη τράπεζα, ύστερα από την κατάρρευση του mega-fund Three Arrows Capital από τον Ιανουάριου, όπου η έκθεσή της στην FTX ήταν 3,6 δις, πλέον την έχει περιορίσει στα 13 εκατ. δολάρια.

    Στον αέρα οι επενδυτές

    Ο φόβος των επενδυτών είναι διάχυτος με πολλές εταιρείες να παλεύουν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους ότι δεν επηρεάζονται από την κατάρρευση της FTX. Άλλες πάλι διακινδυνεύουν τις καταθέσεις των πελατών τους, επιδεινώνοντας την κρίση εμπιστοσύνης στην αγορά.

    To ανταγωνιστικό ανταλλακτήριο crypto.com, το οποίο είναι στη λίστα με τα 15 μεγαλύτερα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων, σύμφωνα με την CoinGecko, βρέθηκε στο στόχαστρο των μικροεπενδυτών που δραστηριοποιούνται σε πλατφόρμες του Twitter.

    Τα tweets έκαναν λόγο για προβλήματα της εταιρείας, ενώ αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία έστειλε καταλάθος το 80% των Ether της σε άλλο χρηματιστήριο. Πρόκειται για 400 εκατ. δολάρια σε κρυπτονομίσματα.

    Ο Changpeng Zhao, Διευθύνων Σύμβουλος του ανταγωνιστικού χρηματιστηρίου και του μεγαλύτερου στο κόσμο,  Binance, έγραψε  στο Twitter την Κυριακή ότι μια ανταλλαγή που μετακινεί ξαφνικά μεγάλες ποσότητες κρυπτογράφησης όπως αυτή, «είναι σαφές σημάδι προβλημάτων», ανάβοντας φωτιές. Και πρόσθεσε: «Μείνετε μακριά».

    Το εγγενές διακριτικό cronos (CRO) του Crypto.com έχει πέσει σχεδόν 40% την τελευταία εβδομάδα. 

    «Θα έπαιρνα τα χρήματά σας από το Crypto.com τώρα», είπε ο Άνταμ Κόχραν, επενδυτής σε έργα blockchain και ιδρυτής της Cinneamhain Ventures, σε ένα tweet του το περασμένο Σάββατο.

    Η Crypto.com πέρασε τις αρχές της εβδομάδας προσπαθώντας να καθησυχάσει τους χρήστες και τις ρυθμιστικές αρχές ότι η επιχείρηση δεν αντιμετωπίζει προβλήματα, αν και παραδέχτηκε το «λάθος της» για μεταφορά των χρημάτων. Τη Δευτέρα, είπε στο YouTube ότι η εταιρεία είχε έναν «εξαιρετικά ισχυρό ισολογισμό».

    Προβλήματα για το Solana

    Το κρυπτονόμισμα Solana, ένα από τα πιο διάσημα για τους λάτρεις των crypto, το οποίο είχε επαινεθεί από τον ιδρυτή της FTX, Sam Bankman-Fried, πλήρωσε τους λάθους χειρισμούς του 30χρονου ιδρυτή της FTX.

    Το διακριτικό Solana, ή SOL , έχει πέσει 53,8% από τότε που άρχισαν οι πληροφορίες ότι το FTX αντιμετωπίσει προβλήματα. Συγκριτικά, ο αιθέρας έχει υποχωρήσει περίπου 20% και το bitcoin 19%.

    «Στην τρέχουσα αναταραχή κρυπτογράφησης, το πιο άτυχο θύμα είναι το οικοσύστημα Solana», δήλωσε ο Stefan Rust, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας πορτοφολιών blockchain Laguna Labs. Σύμφωνα με αυτόν αλλά και άλλους αναλυτές, η FTX και η εταιρεία Alameda Research πιθανότατα πούλησαν μεγάλη ποσότητα του νομίσματος σε μια προσπάθεια να παραμείνουν στη ζωή.

    Διαβάστε επίσης:

    Τσάρλι Μάνγκερ: Ο συνεργάτης του Μπάφετ κατά των crypto-Συνδυασμός απάτης και αυταπάτης



    ΣΧΟΛΙΑ