• Cryptocurrencies

    Eric Demuth: Από μηχανικός πλοίων, συνιδρυτής της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Bitpanda αξίας 4,1 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Eric Demuth


    Ο Eric Demuth ήθελε να γίνει καπετάνιος πριν αλλάξει ρότα στη ζωή του και δημιουργήσει την πλατφόρμα συναλλαγών κρυπτονομισμάτων Bitpanda.

    Εργάστηκε ως μηχανικός σε διάφορα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για δυόμισι χρόνια, και βρέθηκε σε λιμάνια στην Κίνα, την Ιαπωνία και σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία.
    Ωστόσο, αυτός ο τρόπος ζωής του φάνηκε βαρετός και τελικά επέστρεψε στη Βιέννη για να σπουδάσει οικονομικά.

    Η συνάντηση του με τον συνιδρυτή της Bitpanda, Paul Klanschek, αποδείχθηκε εντυπωσιακά κερδοφόρα για το μέλλον του.

    Οι δυο τους, μαζί με τον τρίτο συνιδρυτή Christian Trummer, εξακολουθούν να κατέχουν τη μισή εταιρεία, η οποία μετά την ολοκλήρωση της χρηματοδότησης ύψους 263 εκατομμυρίων δολαρίων αυτήν την εβδομάδα, της οποίας ηγήθηκε η Valar Ventures του δισεκατομμυριούχου Peter Thiel, έχει πλέον αποτίμηση 4,1 δισ. δολάρια.

    Ο Demuth και ο Klanschek κατέχουν ο καθένας περίπου το ένα πέμπτο της εταιρείας, μια συμμετοχή αξίας περίπου 820 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.

    Bitpanda Co-Founders
    Christian Trummer, Paul Klanscheck και Eric Demuth πηγή: Bitpanda

    Οι παροχές στους πελάτες

    Παρά την τεράστια ανάπτυξη της εταιρείας, ο Demuth, 34 ετών, που έχει τον ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου, επισημαίνει ότι δεν βιάζεται να την εισάγει στο χρηματιστήριο, παρά την θεαματική αύξηση των δημόσιων προσφορών των fintech επιχειρήσεων.

    «Για εμάς είναι διαφορετικά. Δεν θέλουμε να το κάνουμε αυτό, ακολουθούμε διαφορετικό δρόμο», τόνισε στο bloomberg.

    Η εταιρεία, η οποία ξεκίνησε να προσφέρει λιανικές συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα, επεκτείνεται καθώς τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία αρχίζουν να γίνονται mainstream. Ανεξάρτητα από την πανδημία ή τις φετινές μεταβολές των τιμών των κρυπτονομισμάτων, η Bitpanda προσφέρει συναλλαγές μετοχών, μια κάρτα πληρωμής που σας επιτρέπει να πληρώσετε για τον καφέ σας με Bitcoin ή ακόμη και με μετοχές της Tesla και τώρα κατασκευάζει τα νέα κεντρικά της γραφεία στη Βιέννη.

    Σχολιάζοντας τον πρόσφατο γύρο χρηματοδότησης της εταιρείας, επισήμανε ότι είναι πολύ αποτελεσματικό να έχεις κάποιον που σε υποστηρίζει πραγματικά και που έχει “βαθιές τσέπες” για μελλοντικούς γύρους χρηματοδότησης, αναφερόμενος στην Valar του Αμερικανού μεγαλοεπενδυτή Peter Thiel.

     Η εκκίνηση και ο ανταγωνισμός

    Το εγχείρημα ξεκίνησε όταν οι τρεις συνιδρυτές συγκέντρωσαν τις αποταμιεύσεις τους. Στόχος ήταν να γίνει η εταιρεία τους κερδοφόρα πριν αναζητήσουν τους πρώτους επενδυτές.

    Όσον αφορά τον ανταγωνισμό, ο Eric Demuth δεν θεωρεί την αντίστοιχη γνωστή εταιρεία Revolut ιστότοπο κρυπτονομισμάτων, αν και προσφέρει crypto, όπως και αρκετοί άλλοι. Εκτιμά ότι η Coinbase κάνει εξαιρετική δουλειά, αλλά στο επίκεντρο της παραμένει κατά κύριο λόγο η αγορά των ΗΠΑ.

    Για την Bitpanda, ο κλάδος των κρυπτονομισμάτων θα παραμείνει μία από τις κύριες δραστηριότητες της και θα λανσάρει περισσότερα προϊόντα στον συγκεκριμένο χώρο. Από την άλλη πλευρά, στόχος της είναι να επεκταθεί γενικότερα στο επενδυτικό κλάδο, παρέχοντας πρόσβαση σε όλους στην Ευρώπη.

     Το κίνητρο

    Ερωτηθείς για πιο λόγο έγινε επιχειρηματίας, ο Demuth απάντησε ότι όλα ξεκίνησαν όταν συνειδητοποίησε πώς λειτουργούν οι τράπεζες.

    “Προέρχομαι από μια οικογένεια που ανήκει θα έλεγα, στην μεσαία τάξη. Θυμάμαι όταν ήμουν στο σχολείο και άρχισα να ενδιαφέρομαι για θέματα χρηματοδότησης και ένας σύμβουλος τράπεζας συμβούλεψε τους γονείς μου να αγοράσουν κάποια πράγματα και το κοίταξα και παρά το γεγονός ότι δεν έχασαν χρήματα, ήταν υπερβολικά ακριβό.

    Θύμωσα τόσο πολύ που είπα ότι πρόκειται για απάτη, λέει ότι είναι ο σύμβουλός σας, αλλά στην πραγματικότητα είναι πωλητής. Έτσι ήθελα πάντα να κάνω κάτι για να διορθώσω το σύστημα”, εξηγεί.

    Προσπαθούμε να χτίσουμε τη Bitpanda, ώστε οι άνθρωποι να μην χρειάζονται όλους αυτούς τους μεσάζοντες. Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν πράγματα μόνοι τους, τόνισε.

    Διαβάστε ακόμα:



    ΣΧΟΛΙΑ