• Cryptocurrencies

    BlockFi: Ο δρόμος προς την πτώχευση και το ντόμινο στην βιομηχανία των crypto

    Zac Prince, CEO Binance. Πηγή: Coindesk


    Η βιομηχανία των crypto στέκεται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες μπροστά στο ενδεχόμενο μίας ακόμα χιονοστιβάδας εξελίξεων, που θα οδηγήσει πολλές εταιρείες στα πρόθυρα χρεοκοπίας. Η αρχή έγινε με το BlockFi, όμως πολλές ακόμα εταιρείες είναι εξαρτώμενες από την χρηματοδότηση του FTX και δυσκολεύονται πλέον να βρουν πρόθυμους επενδυτές.

    Η κατάρρευση του FTX προκάλεσε τριγμούς στην ήδη ταλαιπωρημένη αγορά και κλόνισε ακόμα και τη Wall Street, καθώς πλέον και οι φερόμενοι ως «σοβαροί παίκτες» της crypto βιομηχανίας, έπεσαν στην παγίδα των ριψοκίνδυνων κανόνων που έφτιαξαν.

    Η πτώση του Sam Bankman-Fried του FTX οδήγησε σε βουτιά των κρυπτονομισμάτων και των δεικτών της Wall Street, ενώ ζημίωσε πολλούς παίκτες της Silicon Valley που εμπιστεύτηκαν τις επενδύσεις τους στον νεαρό πρώην δισεκατομμυριούχο.

    Το BlockFi το πρώτο θύμα της FTX

    To γνωστό ανταλλακτήριο δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού. Το καλοκαίρι, συνεργάστηκε με την FTX US αφού πρώτα δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα απώλειας 80 εκατομμυρίων δολαρίων από το επισφαλές χρέος του mega fund Three Arrows Capital, το οποίο κατέρρευσε μετά την εξάλειψη του TerraUSD stablecoin τον Μάιο.

    Τότε γλύτωσε από την χρεοκοπία, η κατάρρευση της FTX όμως αλλά και οι δεκάδες πιστωτές της, την άφησε και πάλι με ακάλυπτες απαιτήσεις πολλών εκατομμυρίων.

    Το BlockFi ανέστειλε τις αναλήψεις και προειδοποίησε τους πελάτες της να μην προχωρούν σε καταθέσεις.

    Ο μεγαλύτερος ακάλυπτος πιστωτής της εταιρείας, η Ankura Trust Company, οφείλει περίπου 729 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την αίτηση.

    To ανταλλακτήριο κατέθεσε αίτηση πτώχευσης το απόγευμα της Δευτέρας το οποίο επιτρέπει σε μια εταιρεία να συνεχίσει την λειτουργία της, ενώ επεξεργάζεται παράλληλα σχέδιο για την αποπληρωμή των πιστωτών.

    Η εταιρεία ανέφερε στη δήλωση ότι είχε περίπου 257 εκατομμύρια δολάρια μετρητά στα χέρια της και ξεκινά ένα «εσωτερικό σχέδιο για να μειώσει σημαντικά τα έξοδα, συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εργασίας».

    Η άνοδος και η πτώση

    Το BlockFi ιδρύθηκε το 2017 από τους Zac Prince και Flori Marquez και στις πρώτες μέρες του είχε υποστήριξη από σημαντικούς επενδυτές της Wall Street, όπως ο Mike Novogratz και, αργότερα, η Valar Ventures, ένα venture fund που υποστηρίζεται από τον Peter Thiel καθώς και η Winklevoss Capital, μεταξύ άλλων.

    Έγινε δημοφιλές το 2019 όταν άρχισε να παρέχει έντοκους λογαριασμούς με επιστροφές που πληρώθηκαν σε Bitcoin και Ether, με το πρόγραμμά της να προσελκύει εκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις.

    Tο 2021, το BlockFi είχε μεταξύ 14 και 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε καταθέσεις πελατών και είχε δανείσει 7,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ύστερα από την πτώση των τιμών στο cryptocurrency, πλέον αυτές οι καταθέσεις αποτιμώνται πολύ χαμηλότερα.

    Το 2022, όπως στο σύνολό της η βιομηχανία των crypto, ξεκίνησε να αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας.

    Φόβοι για νέο κανόνι

    To ντόμινο των επιπτώσεων της κατάρρευσης της FTX δεν σταματάει στη BlockFi.

    Πολύ κοντά σε αυτό το σενάριο βρίσκεται η χρηματιστηριακή Genesis, η οποία αγωνίζεται να βρει νέα κεφάλαια και επενδυτές, προειδοποιώντας ότι αν δεν τα καταφέρει, θα κηρύξει πτώχευση.

    Σύμφωνα με το Bloomberg ψάχνει τουλάχιστον 1 δις δολαρίων σε επενδύσεις, ενώ παράλληλα σταμάτησε τις εξαργυρώσεις.

    Ωστόσο, η Genesis φέρεται να έχει προειδοποιήσει τους πιθανούς επενδυτές ότι μπορεί να χρειαστεί να κηρύξει πτώχευση εάν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει γρήγορα ένα σημαντικό κομμάτι μετρητών – 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg News.

    Όταν ρωτήθηκε εάν βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, η δημοσιογραφική ομάδα της εταιρείας είπε στο NPR ότι «υπάρχει μια σειρά από σενάρια» που μπορεί να ακολουθήσει και ότι εργάζεται «για να καθορίσει την καλύτερη πορεία προς τα εμπρός για τους πελάτες μας».

    Η Genesis χρηματοδοτεί τη Gemini, με αποτέλεσμα οι επενδυτές μέσα σε ένα 24ωρο να έχουν αποσύρει πάνω από 400 εκατομμύρια δολάρια από το χρηματιστήριο φοβούμενοι ότι θα αναστείλει προγράμματα απόδοσης τα οποία υποστηρίζονταν από τη Genesis.  ανέστειλε για λίγο το πρόγραμμα απόδοσης που υποστηρίχθηκε από τη Genesis, ανέφερε η Coindesk.

    Διαβάστε επίσης:

    Ζοφερή πρόβλεψη από τον Mark Mobius: Βλέπει το Bitcoin στα 10.000 δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ