• Cryptocurrencies

    Bitcoin: Είναι η σωστή στιγμή να επενδύσει κάποιος στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα;

    • Bloomberg
    Bitcoin

    Bitcoin


    Μετά από τον λεγόμενο «χειμώνα των crypto», με μία σειρά από σκάνδαλα και χρεοκοπίες που οδήγησαν την τιμή του Bitcoin σε πτώση σχεδόν 77%, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου επιστρέφει.

    Στις 5 Μαρτίου κατέγραψε νέο υψηλό αγγίζοντας τα 69.191,95 δολάρια. Εκτινάχθηκε πάνω από τα 71.000 δολάρια για πρώτη φορά την Δευτέρα, ενώ το ανοδικό του ράλι έχει δώσει ώθηση και σε άλλα κρυπτονομίσματα, με το Ether αλλά και το Dogecoin να αυξάνονται σε αξία.

    Το ράλι αποτελεί μία επιβεβαίωση για τους πιστούς οπαδούς των κρυπτονομισμάτων, αλλά για όσους είναι πιο επιφυλακτικοί για την αγορά crypto και έχουν αγνοήσει τις προηγούμενες κορυφές, το ερώτημα είναι αν τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να επενδύσουν.

    Νέες εξελίξεις

    Το Bitcoin έχει «επιστρέψει» ξανά στο παρελθόν. Αφού υποχώρησε στο κατώτατο σημείο το 2019, οι τιμές ανέκαμψαν με ορμή τον πρώτο χρόνο της πανδημίας, για να υποχωρήσουν και πάλι την άνοιξη του 2021. Πέρασε στην αντεπίθεση αργότερα το ίδιο έτος, αλλά οι τιμές μειώθηκαν το 2022 στον απόηχο της κατάρρευσης του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX.

    Μεγάλο μέρος του πρόσφατου άλματος της τιμής του σημειώθηκε από τις 10 Ιανουαρίου και μετά, όταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε την διαπραγμάτευση των ETFs που επενδύουν στην spot τιμή του bitcoin, επιτρέποντας σε κορυφαίες χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως οι BlackRock, Invesco και Fidelity να τα προσφέρουν στους καταναλωτές. Και ορισμένοι σύμβουλοι επενδύσεων μιλούν με ελαφρώς πιο αισιόδοξο τόνο, καθώς οι μικροεπενδυτές προβληματίζονται για το εάν το κρυπτονόμισμα θα πρέπει να περιλαμβάνεται στα χαρτοφυλάκιά τους.

    Ο Douglas Boneparth, πρόεδρος της Bone Fide Wealth στη Νέα Υόρκη, έχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στο ψηφιακό νόμισμα λόγω της θεσμικής εμπλοκής στα νέα ETFs, τα οποία έχουν σχεδιαστεί για να παρακολουθούν την τιμή του Bitcoin, αλλά δεν απαιτεί από μεμονωμένους επενδυτές να το αγοράζουν οι ίδιοι.

    Συνολικά, αυτά τα ETFs έχουν καταγράψει καθαρές εισροές άνω των 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τότε που άρχισαν να διαπραγματεύονται. Και ενώ ο Boneparth, πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός σύμβουλος, δεν θα συνιστούσε στους πελάτες να αναδιαρθρώσουν ολόκληρα τα χαρτοφυλάκια τους για να προσθέσουν το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο, νιώθει άνετα με το 5% ή ίσως και το 10% που διατίθεται.

    «Είναι διαφορετικά αυτή τη φορά», είπε.

    Μεταβαλλόμενο τοπίο

    Δεδομένων των κινδύνων και της αστάθειας της αγορά crypto, πολλοί κύριοι οικονομικοί σύμβουλοι, διαχειριστές χαρτοφυλακίου και αναλυτές επενδύσεων έσπευσαν να την απορρίψουν. Αυτό φαίνεται να αλλάζει, τουλάχιστον ελαφρώς.

    Αν και πολλοί δεν πιστεύουν ότι οι πελάτες πρέπει να ακολουθούν τυφλά μια στρατηγική τοποθέτησης σε κρυπτονομίσματα, μέχρι τώρα οι διαχειριστές κεφαλαίων βλέπουν ότι όλοι, από τους επενδυτές λιανικής έως έως τους πιο «ψαγμένους» traders της Wall Street, κερδίζουν εκατομμύρια από το Bitcoin. Και αρκετοί πιστεύουν ότι – αν το διαχειριστούν σωστά – το Bitcoin θα μπορούσε να έχει μια θέση στο χαρτοφυλάκιο του μέσου επενδυτή.

    «Οι άνθρωποι σε μια ανταγωνιστική αγορά το επιλέγουν και αντιλαμβάνονται αξία σε αυτό για τον έναν ή τον άλλον λόγο, επομένως πρέπει να το σεβαστούμε», δήλωσε ο Peter Mladina, επικεφαλής ανάλυσης χαρτοφυλακίου στη Northern Trust Wealth Management.

    Το Bitcoin δεν αποτελεί μέρος του προτεινόμενου χαρτοφυλακίου της Northern Trust. Και ο Mladina είναι αντίθετος στα συνήθη επιχειρήματα των οπαδών του κρυπτονομίσματος.

    Δεν πληροί πλήρως τα κριτήρια ώστε να θεωρηθεί νόμισμα, υποστηρίζει, και η αστάθειά του το καθιστά φτωχό απόθεμα αξίας. Δεν συνιστά να επενδύσει κάποιος μεγάλο μέρος ενός χαρτοφυλακίου στο Bitcoin, αλλά πρόσθεσε ότι «ίσως μερικοί επενδυτές να προχωρήσουν σε μια μικρή τοποθέτηση».

    Οι μέγιστες τοποθετήσεις

    Ο Joseph Boughan, οικονομικός σύμβουλος στην Parkmount Financial Partners στο Scituate της Μασαχουσέτης, επισήμανε ότι συνήθως επιτρέπει το Bitcoin να καταλαμβάνει έως και το 5% των χαρτοφυλακίων των πελατών του.

    Ανησυχεί για την άνοδο του FOMO -fear of missing out- (φόβος της απώλειας) στη σημερινή αγορά που θα μπορούσε να ωθήσει τους επενδυτές να αγοράσουν απλώς επειδή οι τιμές είναι υψηλές και όχι στο πλαίσιο μιας προμελετημένης στρατηγικής.

    Έχει δει πελάτες να τα πηγαίνουν πολύ καλά όταν επενδύουν έως και 5% του χαρτοφυλακίου τους, αλλά τους έχει δει επίσης να τα πηγαίνουν άσχημα. Ο στόχος για αυτόν είναι να συνειδητοποιεί κάποιος την αστάθεια του Bitcoin πριν προχωρήσει σε τοποθετήσεις.

    Μια τέτοια αστάθεια μπορεί να αυξηθεί. Έρευνα της Morningstar διαπίστωσε ότι η προσθήκη 2% σε Bitcoin σε ένα υποθετικό χαρτοφυλάκιο 60/40 χωρίς κόστος, άλλαξε το προφίλ της απόδοσης σχεδόν τόσο πολύ όσο η προσθήκη μεριδίου 10% σε μετοχές. Η προσθήκη 5% οδήγησε σε ένα προφίλ κινδύνου που μοιάζει περισσότερο με ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από 90% μετοχές και 10% ομόλογα.

    Αυτό έχει σημασία γιατί οι επενδυτές που «απλώς παίζουν με λίγο Bitcoin» μπορεί να καταλήξουν να προσθέτουν μεγαλύτερη αστάθεια από την αναμενόμενη στα χαρτοφυλάκιά τους, δήλωσε ο Bryan Armour, επικεφαλής ανάλυσης παθητικών στρατηγικών για τη Βόρεια Αμερική στη Morningstar. Η θετική πλευρά αυτής της αστάθειας μπορεί να είναι μεγάλη, αλλά μπορεί να είναι επώδυνη για εκείνους που πρέπει να αποσύρουν την επένδυση τους σε περίοδο πτώσης.

    Προειδοποιήσεις για τα meme

    Η σημερινή κορύφωση της τιμής του bitcoin, έφερε επίσης στο προσκήνιο γνωστά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν στα προηγούμενα ράλι: meme coins και NFT.

    Μερικά από τα πιο κερδοσκοπικά κρυπτονομίσματα, όπως το Dogecoin, ξεπέρασε σε απόδοση το Bitcoin. Ταυτόχρονα, η βιομηχανία των NFT, η οποία έχει καταρρεύσει, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τελευταία αναζωπύρωση της αγοράς crypto για να επανακάμψει. Οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Πολλά από τα τρέχοντα περιουσιακά στοιχεία, λένε, είναι καθαρά κερδοσκοπικά.

    «Το έχουμε ξαναπεράσει αυτό», είπε ο Armour. «Θα υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι αν θέλουν να παίξουν, αυτό εξαρτάται από αυτούς. Αλλά αν κοιτάξετε πίσω στο 2022, η απώλεια είναι μια πολύ μεγάλη πιθανότητα».

    Διαβάστε ακόμη:

    Ether: Έπιασε για πρώτη φορά από το 2021 τα 4.000 δολάρια – Τα 70.000 ξεπέρασε νωρίτερα το bitcoin

    Bitcoin και χρυσός: Πώς σημείωσαν ταυτόχρονα ιστορικό υψηλό – Τα κοινά και οι διαφορές

    Ποια είναι η επόμενη μέρα για την κρυπτογράφηση μετά το ιστορικό υψηλό του Bitcoin



    ΣΧΟΛΙΑ