• Cryptocurrencies

    Ποια είναι η επόμενη μέρα για την κρυπτογράφηση μετά το ιστορικό υψηλό του Bitcoin

    Bitcoin


    To 1,3 τρισ. άγγιξε η κεφαλαιοποίηση του Bitcoin την Τρίτη με το κρυπτονόμισμα να ξεπερνάει τα 69.000 δολάρια, το ιστορικό υψηλό που έπιασε τον Νοέμβριο του 2021. 

    Αν και το νόμισμα μετά κατέγραψε μια πτώση περίπου 3%, η βιομηχανία της κρυπτογράφησης κάνει πάρτι. 

    Μερικά από δεκάδες χιλιάδες altcoins που λειτουργούν ως «ουρά» του Bitcoin εκτοξεύτηκαν, ενώ αντίστοιχα και τα χρηματιστήρια κρυπτογράφησης έζησαν μετά από έναν δύσκολο χειμώνα για τα crypto  μία εντυπωσιακή ανάκαμψη. 

    Ο καταλύτης

    Οι αναλυτές της κρυπτογράφησης χαιρέτισαν την δυναμική επιστροφή του πιο δημοφιλούς κρυπτονομίσματος, κάνοντας λόγο για εδραίωση της κρυπτογράφησης στον επενδυτικό κόσμο. Λιγότερο από δύο χρόνια πριν οι τιμές του Bitcoin κατέρρευσαν, όταν το hedge fund Three Arrows Capital, η τράπεζα  Celsius και το χρηματιστήριο FTX κατέρρευσαν το ένα μετά το άλλο σε διάστημα λίγων μηνών. Μέχρι τη στιγμή που η FTX υπέβαλε αίτηση πτώχευσης τον Νοέμβριο του 2022, το bitcoin διαπραγματευόταν μόλις στα 16.000 δολάρια. 

    Αναλυτές και επενδυτές εξέφρασαν την έκπληξή τους για τη δυναμική του κρυπτονομίσματος, το οποίο μόλις πριν ένα χρόνο κινούνταν στα 23.000 δολάρια, ενώ έκλεισε το 2023 κοντά στα 40.000 δολάρια.

    Καταλύτης σε αυτό το ράλι ήταν η ίδρυση των πρώτων spot Bitcoin ETFs, τα οποία εγκρίθηκαν από τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ τον Ιανουάριο, επιτρέπουν στους καθημερινούς επενδυτές να αγοράζουν το ψηφιακό περιουσιακό στοιχείο μέσω των χρηματιστηριακών τους λογαριασμών, χωρίς να χρειάζεται να απευθυνθούν σε ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης.

    Κάποιοι ταύροι της κρυπτογράφησης υποστηρίζουν ότι το λεγόμενο halving,  η περικοπή στο μισό της παραγωγής του Bitcoin, η οποία γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια για ενεργειακούς λόγους είναι ένας ακόμη λόγος που προσθέτει αξία, στο μέχρι πρότινος απαξιωμένο κρυπτονόμισμα.

    Οι κερδισμένοι

     Τα spot Bitcoin ETFs, αν και ιδρύθηκαν μόλις τον Ιανουάριο, μετράνε εντυπωσιακές εισροές που αγγίζουν τα 50 δισ. δολάρια. Το ETF της Blackrock ξεπέρασε τα 10 δισ. δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία, ενώ ακολουθεί το Fidelity με 6 δισ. δολάρια, κόντρα στις προβλέψεις των αναλυτών, που έβλεπαν σταδιακή επιβράδυνση στις εισροές. 

    Τα altcoins έχουν εκτοξευτεί με τη σειρά τους, προσθέτοντας περίπου 800 εκατ. δολάρια στη συνολική κεφαλαιοποίηση της κρυπτογράφησης, εκτοξεύοντας το σύνολο στα 2 δισ. δολάρια. 

    To Ether έχει κερδίσει μόνο μέσα στο 2024 πάνω από 53% στην αξία του και πλέον κινείται πάνω από 3.600 δολάρια. 

    Εν μέσω αυτού του κλίματος αισιοδοξίας, τα ανταλλακτήρια βλέπουν τις μετοχές τους να εκτοξεύονται. Οι μετοχές του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Coinbase έχουν σχεδόν διπλασιαστεί τον τελευταίο μήνα, καθώς οι επενδυτές ποντάρουν σε μεγαλύτερους όγκους συναλλαγών και σε αύξηση του ρυθμού κερδών εν μέσω ενός ξέφρενου ράλι στο Bitcoin. 

    Η επόμενη μέρα

    Οι εκπρόσωποι της κρυπτογράφησης έχουν κάνει κατά καιρούς υπεραισιόδοξες αναλύσεις σχετικά με την πορεία του Bitcoin, με τις προβλέψεις να αναφέρουν ότι μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 250.000 δολάρια. 

    Η ιστορία του έχει δείξει ότι όταν το κρυπτονόμισμα σπάει ένα ρεκόρ, μετά ακολουθούν μόνο μέρες ανάκαμψης. 

    Το 2020, ανήλθε στα 24.200 δολάρια από τα 20.000 δολάρια σε διάστημα 48 ωρών. Δεν έπεσε ξανά κάτω από τα 20.000 δολάρια μέχρι τον Ιούνιο του 2022, εν μέσω μιας πτωτικής αγοράς. Τον Μάρτιο του 2017, το bitcoin έφτασε στο υψηλό των 1.350 δολαρίων πριν πέσει στα 897 δολάρια τις επόμενες δύο εβδομάδες. Στη συνέχεια ξεκίνησε μια πορεία προς το τελικό υψηλό των 20.000 δολαρίων.

    Δεν είναι όμως όλοι τόσο αισιόδοξοι. Μία ανάλυση στον ιστότοπο Coindesk, αναφέρει ότι η δυναμική του δεν θυμίζει αυτή του 2020. Κάτι που επιβεβαιώνεται, όπως επισημαίνει, από το γεγονός ότι μετά το νέο ρεκόρ της Τρίτης, ακολούθησε βουτιά. 

    «Η άμεση αντίδραση των επενδυτών δείχνει ότι το bitcoin δεν έχει τη δυναμική που απαιτείται για να μιμηθεί την άνοδο του 2020. Σημαντικές εντολές πώλησης έχουν προστεθεί στα 70.000 και 71.000 δολάρια στο Binance, συμβάλλοντας στο αδιέξοδο.

    Οι επενδυτές απέρριψαν το επίπεδο των 69.000 δολαρίων, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό να στραφεί πίσω σε ένα προηγούμενο επίπεδο στήριξης, όπως τα 64.000 ή ακόμη και τα 61.000 δολάρια, προτού κάνει μια νέα προσπάθεια να ξεφύγει από το «ταβάνι« των 69.000 δολαρίων», αναφέρει η ανάλυση.

    Διαβάστε επίσης:

    Bitcoin: Σε ιστορικό υψηλό η κεφαλαιοποίηση του – Στα 1,35 τρισ. δολάρια

    Πάρτι για τους «ταύρους» του Bitcoin – Μία ανάσα από το ιστορικό υψηλό του 2021 (upd)

    Ειδική ομάδα για τον έλεγχο και τη φορολόγηση κρυπτονομισμάτων



    ΣΧΟΛΙΑ