• ΑΓΟΡΕΣ

    Goldman Sachs: Τι σημαίνει η επιτάχυνση στο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ

    Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs

    Jari Stehn, οικονομολόγος της Goldman Sachs


    «Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αύξησε τα βασικά επιτόκια πολιτικής κατά 75 μ.β. επειδή ο πληθωρισμός παραμένει “υπερβολικά υψηλός” και είναι πιθανό να παραμείνει πάνω από το στόχο για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», σημειώνει ο κορυφαίος οικονομολόγος Sven Jari Stehn της Goldman Sachs.

    Το Συμβούλιο σημείωσε ότι το βήμα των 75 μ.β. επισπεύδει τη διαδικασία εξομάλυνσης, αλλά η πρόεδρος Λαγκάρντ τόνισε ότι τα επιτόκια πολιτικής παραμένουν πολύ κάτω από τα επίπεδα που εξασφαλίζουν την επιστροφή του πληθωρισμού στο 2% και ότι περαιτέρω αυξήσεις “κατά τις επόμενες συνεδριάσεις” θα είναι πιθανότατα κατάλληλες.

    Οι προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν απότομα, ενώ η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα μέσα στο έτος και το πρώτο τρίμηνο του 2023.

    «Ως εκ τούτου, αναμένουμε τώρα ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα αυξήσει άλλες 75 μ.β. στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου (έναντι 50 μ.β. προηγουμένως), ακολουθούμενη από 50 μ.β. τον Δεκέμβριο (έναντι 25 μ.β. πριν) και 25 μ.β. τον Φεβρουάριο. Αυξάνουμε έτσι το προβλεπόμενο τελικό επιτόκιο στο 2,25%.(έναντι 1,75% προηγουμένως), με την πολιτική να κινείται σαφέστερα σε περιοριστικό έδαφος», εξηγεί ο Stehn.

    Τα κυριότερα σημεία της από την αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ

    Όσον αφορά την οικονομία, το Διοικητικό Συμβούλιο σημείωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της ζώνης του ευρώ, με την οικονομία να αναμένεται να παραμείνει στάσιμη αργότερα μέσα στο έτος και το πρώτο τρίμηνο του 2023. Ως αποτέλεσμα, οι προβολές των εμπειρογνωμόνων μειώθηκαν απότομα σε 3,1%, 0,9% και 1,9% το 2022, 2023 και 2024, αντίστοιχα. Έτσι, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ βλέπουν μικρή έως μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο εξάμηνο και μέχρι το 2023, αλλά όχι τεχνική ύφεση.

    Παράλληλα, οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αυξήθηκαν απότομα για το 2022 και το 2023 σε 8,1% και 5,5% αντίστοιχα. Οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις για τον πληθωρισμό μεταβλήθηκαν λιγότερο, με την πρόβλεψη για τον πυρήνα να παραμένει αμετάβλητη στο 2,3% το 2024 και το συνολικό ποσοστό να αυξάνεται κατά δύο δέκατα στο 2,3%.

    Η πρόεδρος Λαγκάρντ σημείωσε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν διευρυνθεί και οι περισσότερες μετρήσεις του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν αυξηθεί περαιτέρω, στρέφοντας τους κινδύνους για τις προοπτικές του πληθωρισμού προς τα πάνω.

    Όσον αφορά τον ισολογισμό, η ΕΚΤ: 1) παρείχε ελάχιστες πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το μέσο προστασίας της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI), 2) σημείωσε ότι θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί ευέλικτα τις επανεπενδύσεις του PEPP για να αντιμετωπίσει τους κινδύνους για τον μηχανισμό μετάδοσης που σχετίζονται με την πανδημία και 3) επανέλαβε ότι οι τίτλοι που λήγουν από το APP θα επανεπενδύονται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να καταργήσει προσωρινά το ανώτατο όριο επιτοκίου 0% για την αποζημίωση των καταθέσεων. Αντ’ αυτού, το ανώτατο όριο θα παραμείνει στο χαμηλότερο επιτόκιο, είτε του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων του Ευρωσυστήματος (DFR), είτε του βραχυπρόθεσμου επιτοκίου του ευρώ (€STR) έως τις 30 Απριλίου 2023.



    ΣΧΟΛΙΑ