ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο χρυσός ενισχύεται — έπειτα από την πτώση 2% της περασμένης εβδομάδας — καθώς η αύξηση των γεωπολιτικών και εμπορικών εντάσεων αναζωπύρωσε τη ζήτηση για επενδυτικά καταφύγια.
Το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο έως και 0,8% στην Ασία, μετά από μια δραματική σειρά επιθέσεων με drones που εξαπέλυσε η Ουκρανία σε όλη τη Ρωσία την Κυριακή, πλήττοντας αεροδρόμια ακόμα και στην ανατολική Σιβηρία. Την ίδια ώρα, η Μόσχα εξαπέλυσε μία από τις μεγαλύτερες επιθέσεις της εναντίον του Κιέβου, λίγο πριν από κρίσιμες ειρηνευτικές συνομιλίες αυτήν την εβδομάδα.
Στο μεταξύ, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε επίσης τις ανησυχίες για το παγκόσμιο εμπόριο το Σαββατοκύριακο, υποσχόμενος να διπλασιάσει τους δασμούς εισαγωγής στον ξένο χάλυβα και στο αλουμίνιο στο 50%, με τον υπουργό Βιομηχανίας του Καναδά να προειδοποιεί για αντίποινα.
Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εκεχειρία ΗΠΑ-Κίνας κινδυνεύει, μετά την κατηγορία του Τραμπ ότι το Πεκίνο υπαναχώρησε από συμφωνία που επιτεύχθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Όλα αυτά αποκαθιστούν εν μέρει τη φήμη του χρυσού ως ασφαλές καταφύγιο. Η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε σημειώσει πτώση μετά την καταγραφή ιστορικού υψηλού άνω των 3.500 δολαρίων ανά ουγγιά τον Απρίλιο.
Ωστόσο, παραμένει σε υψηλά επίπεδα καταγράφοντας κέρδη άνω του 25% από την αρχή του έτους, με την Goldman Sachs να δηλώνει την περασμένη εβδομάδα ότι παραμένει μέσο αντιστάθμισης του πληθωρισμού σε μακροπρόθεσμα χαρτοφυλάκια, μαζί με το πετρέλαιο.
Η spot τιμή του χρυσού ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,8%, στα 3.314,36 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι βρίσκεται επίσης σερ ανοδική τροχιά, ενώ η πλατίνα και το παλλάδιο υποχωρούν οριακά.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν μια σειρά δείκτες της αγοράς εργασίας — συμπεριλαμβανομένης της έκθεσης απασχόλησης του Μαΐου — οι οποίοι θα επηρεάσουν την χάραξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ.
Διαβάστε επίσης:
Πολωνικές εκλογές: Ο συντηρητικός εθνικιστής υποψήφιος Ναβρότσκι αναδεικνύεται νικητής
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ανακοινώνει τα μέλη της αντιπροσωπείας που θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κρίσεις πανικού: Πώς εκδηλώνονται, ο κρυφός κίνδυνος – Εξηγεί ο αν. καθ. Ψυχιατρικής Β. Μασδράκης
- Μαρίνα Εφραίμογλου: Πώς η επένδυσή της στον Μυστρά φέρνει την Ελλάδα στο επίκεντρο του παγκόσμιου wellness
- Η Αττική Οδός πυροδοτεί τα κέρδη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Άλμα στα μεγέθη του α’ τριμήνου 2025
- Όλη η αλήθεια για το μπάσκετ και το ΜΜ, τι συμβαίνει σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και AKTOR, o γιαπωνέζος (wanna be) πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού, τα 4 νέα πλοία του Πολέμη, και ένα quiz με την άφιξη του Τράμπ στην Ελλάδα
