• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρυσές λίρες:  Αύξηση 15,6% στις αγορές και μείωση 32,9% στις πωλήσεις το πρώτο εφετινό εξάμηνο

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρυσές λίρες


    Ο χρυσός έχει αρχίσει σιγά σιγά να ξαναγίνεται πόλος έλξης για μια μικρή μερίδα Ελλήνων ιδιωτών, που αναζητούν εναλλακτικές και συνάμα «ασφαλέστερες» λύσεις για τις οικονομίες τους.

    Αυτό τουλάχιστον συνάγεται από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η τράπεζα της Ελλάδος. Στοιχεία τα οποία δείχνουν ότι στο πρώτο εξάμηνο της εφετινής χρονιάς, αγοράστηκαν 6.921 χρυσές λίρες από τα γκισέ της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

    Ώς τάξη μεγέθους οι αγορές αυτές δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα σημαντικό. Αφού λαμβάνοντας ώς βάση της μεσοσταθμικές τιμές της χρυσής λίρας, εκτιμάται ότι οι τοποθετήσεις αφορούν ένα συνολικό ποσό της τάξεως των 3,4 εκατ. ευρώ.

    Παρά ταύτα οι χρυσές λίρες που αγοράστηκαν στο πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν κατά 15,6% περισσότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της περσινής χρονιάς. Όταν και είχαν αγοραστεί 5.988 λίρες.

    Μάλιστα οι εφετινές επιδόσεις  ήταν οι καλύτερες της τελευταίας εξαετίας. Αμέσως μετά δηλαδή από το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπου και είχαν αγοραστεί 15.598 χρυσές λίρες.

    Πάντα με βάση τα στοιχεία της τράπεζας της Ελλάδος ( που δεν αποτυπώνουν τα δεδομένα για το σύνολο της αγοράς, αλλά καταδεικνύουν τις επικρατούσες τάσεις) το ενδιαφέρον για λίρες ήταν ζωηρότερο στο πρώτο εφετινό τρίμηνο από ότι στο δεύτερο. Καθώς αγοράστηκαν 3.719 και 3.202 χρυσές λίρες αντίστοιχα.

    Εξηγούνται αυτά σε σημαντικό βαθμό, αφού η κατάρρευση περιφερειακών αμερικανικών τραπεζών και η πτώση της ελβετικής Credit Swisse , πυροδότησαν την έντονη άνοδο του χρυσού στις διεθνείς αγορές. Όμως από τα τέλη του περασμένου Μαρτίου κι έπειτα, οι ανησυχίες κόπασαν και οι τιμές του «βασιλιά»  των μετάλλων οπισθοχώρησαν αισθητά.

    Βέβαια εκτός από τους αγοραστές υπάρχουν και οι πωλητές λιρών, που διαχρονικά κρατάνε τα ηνία των συναλλαγών.

    Στο εφετινό εξάμηνο οι Έλληνες πούλησαν στην Τ.τ.Ε 21.542 χρυσές λίρες. Εκτιμώμενης αξίας 8,7 εκατ. ευρώ.

    Οι πωλήσεις αυτές ήταν κατά…32,9% λιγότερες σε σύγκριση με το πρώτο περσινό εξάμηνο, όταν και είχαν εκποιηθεί 32.086 λίρες. Γεγονός που παραπέμπει σε φαινόμενα κόπωσης και κορεσμού των ρευστοποιήσεων. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι οι εφετινές εκποιήσεις λιρών, είναι οι δεύτερες μικρότερες της τελευταίας επταετίας. Μια θέση πίσω από εκείνες που έγιναν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και ήταν 18.803.

    Αλλαγές από την τράπεζα Ελλάδος

    Μέχρι πρότινος για να πουλήσει κάποιος χρυσές λίρες στην τράπεζα Ελλάδος, μπορούσε να το πράξει ( κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού) μόνο στο κεντρικό της κατάστημα στην Αθήνα. Χρησιμοποιώντας την είσοδο από την οδό Σταδίου 14, απέναντι από την πλατεία Κολοκοτρώνη.

    Από τις αρχές του περασμένου Ιουνίου, πωλήσεις λιρών από ιδιώτες γίνονται και στο υποκατάστημα της Τ.τ.Ε στη Θεσσαλονίκη, επί της οδού Τσιμισκή 4.

    Τόσο στο κεντρικό της Αθήνας, όσο και στο υποκατάστημα της Θεσσαλονίκης, γίνονται επίσης και αγορές λιρών από ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

     Με βάση τα όσα είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Τ.τ.Ε,  η δυνατότητα αγοράς χρυσών λιρών (και όχι πωλήσεων)  παρέχεται στο κοινό, μέσα στο γενικό πλαίσιο των εργασιών που ασκούνται σε άλλα 12 υποκαταστήματα. Τα οποία λειτουργούν σε Ηράκλειο (Κρήτης), Γιάννενα, Καβάλα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Λάρισα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ρόδο, Σάμο, Σέρρες και Χανιά.

    Μειώνεται η εμβέλεια των πωλητών

    Ανεξαρτήτως όλων αυτών και αναφορικά με τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών που έγιναν στο πρώτο εφετινό εξάμηνο, το σκέλος των πωλήσεων αντιπροσωπεύει το 75,7% του συνόλου. Με τις αγορές να έχουν το υπόλοιπο κομμάτι του 24,3%.

    Στο 12μηνο του 2022 οι πωλήσεις είχαν ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο, καθώς έφταναν να «εκφράζουν» το 82,3% του συνόλου των αγοραπωλησιών.

    Το αν κατά πόσο η τώρα παρατηρούμενη ενίσχυση της θέσης των αγοραστών θα έχει συνέχεια, παραμένει ανοικτό ερώτημα. Η απάντηση στο οποία θα εξαρτηθεί και τις εξελίξεις που μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της τιμής του χρυσού.

    Αργά χθές το βράδι το πολύτιμο μέταλλο έκανε πράξεις στα 1.926,40 δολάρια ανά ουγγιά των 31,1 γραμμαρίων. Δηλαδή 1.757,17 ευρώ ανά ουγγιά, βάσει της τρέχουσας συναλλαγματικής ισοτιμίας.

    Σε ορίζοντα 6μηνου ο χρυσός με όρους δολαρίου ενισχύεται κατά 2,42%, ενώ με όρους ευρώ είναι 0,23% ψηλότερα.

    Σε ετήσια βάση( τελευταίο 12μηνο)  η spot τιμή του χρυσού είναι 9,83% ψηλότερα με όρους δολαρίου και 2,51% με όρους ευρώ. Διαφορές που απορρέουν από τη «μάχη» στο πεδίο των συναλλαγματικών ισοτιμιών των δύο νομισμάτων.

    Χθες η τράπεζα Ελλάδος πουλούσε τη χρυσή λίρα στο κοινό έναντι 480,61 ευρώ και την αγόραζε στα 398,80 ευρώ. Με τη διαφορά των τιμών να παραμένει στα τοκογλυφικά επίπεδα του 20,5%. Επαχθέστατη για τους αγοραστές καθώς θα πρέπει πρώτα οι τιμές να ανέβουν 20,5% κι έπειτα να αρχίσουν να καταγράφουν κέρδη…

    Με την έννοια αυτή η ενεργοποίηση των αγοραστών αποκτά πιο ουσιαστικό νόημα. Ειδικά μάλιστα αν ληφθεί υπόψη ότι η άνοδος των επιτοκίων έχει ενισχύσει τις αποδόσεις των ομολόγων, ενώ από την άλλη πλευρά και το ελληνικό χρηματιστήριο έχει αρχίσει να προσφέρει σημαντικότατες υπεραξίες.

    Στις 20 του μηνός του περασμένου Μαρτίου η χρυσή λίρα ατένισε το ιστορικό της υψηλό, όταν για λίγη ώρα το πρωί εκείνης της ημέρας, οι τιμές πώλησης και αγοράς από την τράπεζας είχαν διαμορφωθεί στα 514,64 και 427,09 ευρώ αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης

    Χρυσές λίρες αξίας 20,3 εκατ. ευρώ πούλησαν οι Έλληνες το 2022 – Στα 5,2 εκατ. υπολογίζονται οι αγορές

    Στουρνάρας: Θα ήταν έκπληξη αύξηση επιτοκίων πέραν του Σεπτεμβρίου

    Wall Street: Με συνολικές απώλειες 1,5% έκλεισε την εβδομάδα ο Dow Jones



    ΣΧΟΛΙΑ