• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Ξεχώρισε η ΕΤΕ, το μέρισμα της Attica ανέβασε την MIG και οι αγοραστές στον ΟΤΕ

    Χρηματιστήριο: Ξεχώρισε η ΕΤΕ, το μέρισμα της Attica ανέβασε την MIG και οι αγοραστές στον ΟΤΕ

    Μιχάλης Τσαμάζ-Παύλος Μυλωνάς-Σπυρίδων Πασχάλης


    Τα στοιχεία για την απασχόληση που ήρθαν από τις ΗΠΑ δεν ήταν ικανά να τροφοδοτήσουν δεύτερο συνεχόμενο ανοδικό σερί στη Wall Street, με αποτέλεσμα ο Dow και οι άλλοι δείκτες να ξεκινήσουν πτωτικά, παρασύροντας και τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης. Dax, Cac και FTSE στο Λονδίνο έμειναν από… καύσιμα μετά το μεσημέρι.

    Στην Αθήνα, η έναρξη των συναλλαγών έδειξε ότι ο δείκτης πάει να κάνει την διαφορά προσεγγίζοντας τις 890 μονάδες. Ευσεβείς πόθοι… Η αγορά πήγε μέχρι τις 886 μονάδες για να γυρίσει προς τα πίσω, κλείνοντας στις 879,23 μονάδες.

    Η μικρή μεταβολή μπορεί να αποδοθεί στο γεγονός ότι ο τζίρος ήταν και σήμερα ιδιαίτερα χαμηλός, κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ και με σχεδόν 4 εκατ. ευρώ πακέτα. Που σημαίνει ότι οι καθαρές συναλλαγές διαμορφώθηκαν περί τα 44 εκατ. ευρώ.

    Οι συναλλασσόμενοι και ειδικά οι ξένοι παραμένουν επιφυλακτικοί. Περισσότερο απ’ όλους όμως, οι Έλληνες διαχειριστές που «κάθονται» στα κέρδη από την ΔΕΗ, τις τράπεζες και ειδικά την Alpha Bank και την Πειραιώς μετά τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

    Στο εβδομαδιαίο σχόλιό της η Beta Χρηματιστηριακή διαπιστώνει ότι, «παραπάνω από το ήμισυ των απωλειών της απότομης πτώσης της προηγούμενης Παρασκευής και βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο θα κρίνει αν θα ξαναμπεί στο κανάλι τάσης που έρχεται από τον Απρίλιο. Οι 880 μονάδες είναι σημείο αναφοράς για το αν η εικόνα θα γίνει περισσότερο αισιόδοξη ή θα έχουμε εκ νέου δοκιμασία της χρονοσειράς των 200 ημερών.

    Ο κινητός μέσος των 200 ημερών διασπάστηκε με κλείσιμο την προηγούμενη Παρασκευή ωστόσο ο Γενικός Δείκτης δεν πλήρωσε χαμηλότερα επίπεδα και επανήλθε σχετικά άμεσα πάνω από τις 865 μονάδες που οριοθετεί το σύνορο της μακροπρόθεσμης τάσης.

    Σε αυτή την διαδρομή δοκιμάστηκαν υποτιμημένες ζώνες τιμών από τις οποίες επιτυχώς ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση η οποία θα αποκτήσει χαρακτηριστικά τάσης αν ο Γενικός Δείκτης ξεπεράσει τις 894 μονάδες.

    Τεχνικά

    Προς το παρόν η ένταση από πλευράς τζίρων είναι περιορισμένη χωρίς να βγαίνει και ισχυρή προσφορά ώστε να αλλάξουν δραματικά τα συναλλακτικά δεδομένα ενώ οι αγοραστές φαίνεται να κινητοποιούνται πιο ζωηρά προς το τέλος της ημέρας έχοντας κερδίσει τις εντυπώσεις στα κλεισίματα των τιμών σε όλη την διάρκεια της εβδομάδας».

    Κίνηση μετοχών

    Στην Εθνική μετατοπίστηκε το ενδιαφέρον από πλευράς τραπεζών στη τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η μετοχή ανέκαμψε με 1,5 εκατ. τεμάχια στα 2,76 ευρώ και με κέρδη 2,71%. Ηπιότερη η αντίδραση που βγήκε και μάλιστα χωρίς σημαντικούς όγκους στην Alpha Bank, στο 1,059 ευρώ, την Eurobank στα 0,91 και την Πειραιώς στο 1,293 ευρώ.

    Κλείσιμο σχεδόν κατά 2% ανοδικά για τον Μυτιληναίο, στα 14,87 ευρώ, αλλά με μικρό όγκο 125 χιλιάδων τεμαχίων. Πάνω από 2% η αντίδραση που βγήκε στον ΟΠΑΠ, με τη μετοχή στα 12,50 ευρώ, ενώ έφτασε μέσα στην εβδομάδα στα όρια των 12 ευρώ.

    Πάνω από 347 χιλιάδες κομμάτια άλλαξαν χέρια. Η αντίδραση που αναμενόταν χθες, βγήκε σήμερα στην ΕΥΔΑΠ, μετά την έγκριση του Δ.Σ. για την εξόφληση του Δημοσίου με 160 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν επηρεάζει τα ισχυρά ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας ύδρευσης.

    Πάνω από 14,14% η αντίδραση στην MIG εξαιτίας της διανομής μερίσματος από την Attica Group. Το μέρισμα θα είναι της τάξης του 0,05 ευρώ. Αντίδραση και στην Ελλάκτωρ, παρά τις μετοχικές κόντρες, με το χαρτί στο 1,39 ευρώ.

    Η εταιρεία επέστρεψε στα θετικά EBITDA. Μέχρι τα 9,76 πέταξε η ΔΕΗ την Παρασκευή την Παρασκευή, αλλά έκλεισε με οριακά κέρδη 0,16%, στα 9,615 ευρώ και 500 χιλιάδες κομμάτια.

    Ο ΟΤΕ πραγματοποίησε ενδοσυνεδριακό υψηλό στα 15,735 ευρώ, αλλά οι εντολές πώλησης πίεσαν την μετοχή μέχρι τα 15,34, για να κλείσει πιο πάνω στα 15,39 ευρώ και 543 χιλιάδες κομμάτια, πραγματοποιώντας τον μεγαλύτερο τζίρο στην αγορά με 8,4 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ