• Οικονομία

    Στα 2 δισ. τα κεφάλαια που αντλήθηκαν με το 7ετές ελληνικό ομόλογο

    • NewsRoom


    Κεφάλαια 2 δισ. αναμένεται να αντληθούν από τη σημερινή έκδοση 7ετούς ελληνικού ομολόγου, για το οποίο το ύψος των προσφορών ξεπέρασε τα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες.

    Το επιτόκιο κινείται οριακά πάνω από το 2%, αν και το ακριβές ύψος του, καθώς επίσης και η ετήσια απόδοση του ομολόγου, δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστά.

    Στο σημερινό άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, η τιμή είχε διαμορφωθεί στις 230 μονάδες βάσης πέραν του επιτοκίου αναφοράς (mid swap). Με την πάροδο του χρόνου όμως και με την ενίσχυση των προσφορών, το επιτόκιο διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα, περί τις 220 μονάδες βάσης, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

    Το συγκεκριμένο ομόλογο εντάσσεται στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης για τους ελληνικούς τίτλους, όπως έχει ανακοινώσει η ΕΚΤ, ενώ και οι ελληνικές τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να το χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο προκειμένου να αντλήσουν ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Η σημερινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές δίνει πρόσθετη «ανάσα» στα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, τα οποία ανέρχονται σε περίπου 37 δισ. ευρώ, εκ των οποίων όμως 15,7 δισ. αποτελούν το μαξιλάρι διαθεσίμων που έχει δημιουργηθεί κυρίως από δόσεις του

    ESM. Κυβερνητικές πηγές έχουν αναφέρει ότι, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο, θα χρησιμοποιηθεί, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, ένα κομμάτι των ταμειακών αποθεμάτων, τα οποία προκύπτουν από κρατικές καταθέσεις, όπως επίσης και από καταθέσεις άλλων φορέων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ