• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Στο «κόκκινο» περνούν τα blue chips, ζητούνται αγοραστές


    Άνοιγμα και πορεία της αγοράς με μία από τα ίδια. Έλλειψη κατεύθυνσης, αναποφασιστικότητα και καμία διάθεση ρίσκου, σε μία μέρα, που οι αγορές, είναι η αλήθεια, κινούνται οριακά με την όπισθεν.

    Μία μέρα μετά τα υψηλά στις 11.100 μονάδες του Nasdaq, οι αγορές παραμένουν ευάλωτες σε ότι έχει να κάνει με την εξάπλωση της πανδημίας, τις αμερικανοσινικές σχέσεις και βεβαίως τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα.

    Κάτι που δεν ισχύει προς το παρόν στην Ελλάδα. Κι αυτό, διότι τόσο τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού δεν έχουν υποστεί καθίζηση, όπως και τα αποτελέσματα του δευτέρου τριμήνου blue chips και τραπεζών. Μάλιστα, μερικές εξ αυτών, όπως ο ΟΤΕ ή η Εθνική ανακοίνωσαν αύξηση στα καθαρά τους μεγέθη.

    Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. υποχωρεί οριακά και σήμερα στις 637 μονάδες με απώλειες 0,37%, όταν το ελληνικό 10ετές βρίσκεται λίγο πριν διασπάσει πτωτικά το 1%, αφού υποχωρεί στο 1,01%. Ο πλανήτης πάντως, φλέγεται και οι επενδυτές προτιμούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια, όπως ο χρυσός που έσπασε το φράγμα των 2.000 δολαρίων.

    Η δε οικονομία της γείτονος, της Τουρκίας, ωστόσο, βυθίζεται καθημερινά, όπου το 10ετές της ομόλογο σκαρφαλώνει πάνω από 14,3% και η λίρα σε σχέση με το δολάριο στοιχίζει όσο 7,3 δολάρια.

    Ο τζίρος στο Χ.Α. είναι υποτονικός, λίγο πάνω από 1 εκατ. ευρώ, με τις τραπεζικές μετοχές, όπως αυτές αποτυπώνονται από τον δείκτη τους, υποχωρεί στις 317 μονάδες.

    Οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών βρίσκονται στο κόκκινο, με την Alpha να σημειώνει τις περισσότερες απώλειες πάνω από 1%.

    Λιγότερο υποχωρούν Eurobank, ETE και Πειραιώς. Πιέσεις πάνω από 1,9% για την Coca Cola, στα 23,60 ευρώ, στα 6 ευρώ υποχωρεί η ΓΕΚ/ΤΕΡΝΑ, με απώλειες 0,8%, ενώ στο «κόκκινο» πέρασε και η μετοχή του ΟΤΕ.

    Απώλειες, οριακές όμως, για την Μυτιληναίος, ενώ προς το παρόν θετικό πρόσημο φέρουν μόνο ΕΧΑΕ και Ελλάκτωρ.

    Από τις μετοχές που διακινούνται πάντως, 22 υποχωρούν και 18 ενισχύονται.



    ΣΧΟΛΙΑ