• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Συγχορδία τραπεζών – blue chips επαναφέρουν την αγορά στις 760 μονάδες

    Πάνω από 3,2 δις. ευρώ έχουν σηκώσει οι εισηγμένες από την αγορά σε 9 μήνες


    Καλή μέρα ξημέρωσε για τις ευρωπαϊκές αγορές και βεβαίως το Χρηματιστήριο Αθηνών με τα κέρδη να διαμορφώνονται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα για τις μεγάλες αγορές της Φρανκφούρτης και του Παρισιού και 1,4% για τον γενικό δείκτη του Χ.Α., που «πολύ εύκολα» επανέρχεται στις 760 μονάδες.

    Το «πολύ εύκολα» είναι μάλλον σχετικό, σπεύδουν να σημειώσουν οι χρηματιστές, λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα, όσο υπάρχει η ανησυχία για νέους σκληρότερους περιορισμούς στην οικονομία και την κοινωνία εξαιτίας του αργού ρυθμού των εμβολιασμών αλλά και από την μετάλλαξη της νόσου.

    Εξελίξεις που συνδέονται άρρηκτα με καθυστερήσεις στο άνοιγμα της οικονομίας, με τις νέες προσεγγίσεις των οικονομικών αναλυτών να αναφέρονται για το διάστημα μετά το τέλος του πρώτου 3μήνου. Αυτό που προεξοφλείται σήμερα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είναι ότι τελικά θα αποκατασταθεί ο ρυθμός παράδοσης των εμβολίων στα κράτη μέλη, κάτι που αν έχει βάση θα φέρει την οικονομική ανάπτυξη πιο κοντά.

    Στην Αθήνα, οι ξένοι διαχειριστές περνούν από κρησάρα τις οικονομικές προβλέψεις και δηλώσεις των μελών του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατεθούν επιπλέον κεφάλαια από τα 7,5 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί, ανεβάζοντας το κόστος διαχείρισης της πανδημίας. Κόστος το οποίο εξυπηρετείται από τις δυνάμεις του προϋπολογισμού και τα ταμειακά διαθέσιμα, τα οποία ξεπερνούν τα 37 δισ. ευρώ.

    Και όχι μόνο αυτό, προβληματίζει εντόνως η καθυστέρηση και η γραφειοκρατία των Βρυξελλών ως προς τη διάθεση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς τα πρώτα κεφάλαια πρόκειται να αποσταλούν στην Ελλάδα μετά τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Στα μόνιτορ της αγοράς έχουν τεθεί επίσης, μια σειρά από μετοχές που μπροστά τους έχουν ειδήσεις. Ελλάκτωρ, Aegean και Τράπεζα Πειραιώς θα κληθούν μέσα στο 2021 να πραγματοποιήσουν γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου. Το ερώτημα που τίθεται είναι σε ποια χρονική συγκυρία θα πραγματοποιηθούν. Κλίμα στο ταμπλό είναι τέτοιο, που 45 μετοχές ενισχύονται και μόλις 5 υποχωρούν.

    Κέρδη 1,65% για τον τραπεζικό κλάδο, που επανήλθε πάνω από τις 450 μονάδες, με την ΕΤΕ ΕΤΕ 3,31% 7,81 να ενισχύεται πάνω από 2%, επιστρέφοντας πάνω από τα 2 ευρώ, 2,65% η Πειραιώς ΠΕΙΡ -0,79% 3,75, στα 0,913 ευρώ, 2,26% η Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,59, στα 0,77 ευρώ και λιγότερο στα 0,564 ευρώ και άνοδο 0,8% σημειώνει η μετοχή της Eurobank ΕΥΡΩΒ 0,50% 2,02.

    Ισχυρό ξεκίνημα για την Coca Cola, που σημειώνει πάνω από 3%, στα 25,30 ευρώ, ενώ πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα η αντίδραση για την Aegean, στα 4,06 ευρώ, την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στα 7,28 ευρώ, Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,76% 2,60, στο 1,367 ευρώ, ΕΥΔΑΠ στα 6,58, Jumbo στα 13,05, Μυτιληναίος στα 12,26 ΟΠΑΠ, στα 10,14, ΟΤΕ στα 12,15 και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στα 14,18 ευρώ. Πράξεις στα 7,14 ευρώ για την ΔΕΗ με άνοδο 1,28%.

    Διαβάστε επίσης:

    Βουτιά για το ασήμι και την μετοχή της GameStop: Σημάδια κόπωσης μετά την αγοραστική φρενίτιδα

    Ο νέος χάρτης των μετοχών στη Λεωφόρο Αθηνών: Οι συζητήσεις για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου

    Siemens Energy: Προχωρά σε περικοπή 7.800 θέσεων εργασίας



    ΣΧΟΛΙΑ