• Σχόλιο Αγοράς

    Χρηματιστήριο: Πτώση στο Γενικό Δείκτη – Στα υψηλά έτους η μετοχή της ΔΕΗ

    • NewsRoom


    Τέλος στο μίνι σερί ανόδου μπήκε σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να πέφτει ξανά κάτω από το όριο των 645 μονάδων και με τον τζίρο να παραμένει στο γνώριμο έδαφος, λίγο πάνω από τα 40 εκατομμύρια ευρώ.

    Το αίσθημα της αμφιβολίας, που επικρατεί στις ξένες αγορές, πήρε την θέση της αισιοδοξίας που επικρατούσε μέχρι χθες στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η οποία πήγαζε από το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου την Τετάρτη. Χθες, μετά την ανακοίνωση για την βουτιά του ελληνικού ΑΕΠ κατά 15,2%, το Χρηματιστήριο δέχτηκε πιέσεις αλλά κατάφερε να αντεπεξέλθει κλείνοντας πάνω από τις 645 μονάδες, κάτι το οποίο σήμερα δεν συνέβη. Μετά τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β’ τριμήνου που ανακοινώθηκαν χτες, σήμερα, τόσο η Alpha Bank όσο και η Axia, επιβεβαιώνουν ότι ο υφεσιακός δρόμος της ελληνικής οικονομίας θα συνεχιστεί και το γ’ τρίμηνο. Και ίσως να είναι και χειρότερος, δεδομένης της δυναμικής που έχει αναπτυχθεί πλέον.

    Συγκεκριμένα, η Alpha Bank στο νέο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, ως αποτέλεσμα του lockdown, είναι υψηλότερη ακόμη και σε σχέση με την αντίστοιχη πτώση που κατεγράφη στο τρίτο τρίμηνο του 1974 (-12,9%) και συνδεόταν με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την επιστράτευση τον Ιούλιο του 1974. Όμως, όπως αναφέρει, ιδιαίτερη βάση θα πρέπει να δοθεί το τρίτο τρίμηνο, καθώς τότε θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό, το μέγεθος και το τελικό σχήμα της υφεσιακής διαταραχής, μέσω των επιπτώσεων των έκτακτων, περιοριστικών μέτρων που εφαρμόσθηκαν για να αντιμετωπιστεί η πανδημική κρίση.

    Στα υψηλά έτους, έκλεισε σήμερα η μετοχή ΔΕΗ στον απόηχο των χθεσινών αποτελεσμάτων και της τηλεδιάσκεψης με τους επενδυτές και μάλιστα χωρίς πωλητές, προϊδεάζοντας για συνέχιση της ανοδικής πορείας της μετοχής την επόμενη εβδομάδα. Η κεφαλαιοποίηση πέρασε το 1 δις, δείχνοντας έτσι το μεγάλο ενδιαφέρον των επενδυτών για την επόμενη ημέρα.

    Σε αυτό το κλίμα, ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,05% στις 639,29 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 638,57 μονάδων (-1,16%) και 644,72 μονάδες (-0,21%). Ο τζίρος ανήλθε στα 40,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 22,4 εκατ. τεμάχια.

    H ΔΕΗ ήταν η πρωταγωνίστρια της σημερινής συνεδρίασης κλείνοντας στο +2,66%, με την τιμή της μετοχής να διαμορφώνεται στα 4,33 ευρώ όπως και η ΓΕΚ Τέρνα και η Aegean, οι οποίες έκλεισαν με άνοδο 1,46% και 1,01% αντίστοιχα.

    Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo (0,94%), ΑΔΜΗΕ (0,68%), Ελληνικά Πετρέλαια (0,19%) και ΟΛΠ (0,12%).

    Στον αντίποδα, ισχυρές απώλειες σημείωσε η μετοχή του ΟΤΕ, στο -3,64%, με τις Motor Oil, Πειραιώς και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με την πτώση τους να ξεπερνά το 2%.

    Απώλειες σημείωσαν επίσης οι μετοχές της της Coca Cola ( -1,99%), Μυτιληναίο (-1,86%), Φουρλή (-1,72), ΟΠΑΠ (-1,65), Eurobank (-1,48) και Λάμδα (-1,40), ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ (-0,83), Titan (-0,71), Βιοχάλκο (-0,66), Σαράντης (-0,57), Τέρνα Ενεργειακή (-0,50) και Ελλάκτωρ (-0,36).

    Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank έκλεισαν τελικά χωρίς μεταβολή.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ