• ΑΓΟΡΕΣ

    Χρηματιστήριο: Πώς ένα tweet του Αλέξη Πατέλη απογειώνει την αγορά

    Χρηματιστήριο: Πως “χάθηκε” εντολή πώλησης 350 χιλ. τεμαχίων στην Eurobank, focus σε ΟΠΑΠ και ΜΟΗ

    Χρηματιστήριο


    Καλπάζει η αγορά μετά τις ανακοινώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού για μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις στο 22%, κάτι που αφορά και στις εισηγμένες, αλλά και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με επιπλέον 3%, μέτρο που μειώνει το λειτουργικό κόστος.

    Τη σχετική ενημέρωση του πρωθυπουργού μπορεί να ακολούθησε η λεπτομερής ανάλυση των μέτρων από τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, αλλά καταλυτικά στην κίνηση της αγοράς στις 895 μονάδες και με κέρδη 2,30% επέδρασε το tweet του οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Πατέλη, ο οποίος, ως γνωστόν, απευθύνεται σε ισχυρούς ξένους θεσμικούς επενδυτές. Αυτό που έκανε ο Αλέξης Πατέλης ήταν ότι «τουίταρε» στα Αγγλικά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 22% από 24%, αναφέροντας συγκεκριμένα: «Greece announces reduction in corporate income tax rate to 22% from 24%».

    Γενικότερα, το κλίμα στην αγορά την Πέμπτη είναι ενθουσιώδες. Η μία αβεβαιότητα μετά την άλλη φαίνεται να τακτοποιούνται. Κατ’ αρχήν η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ 0% 4,00 εξελίσσεται πέραν πάσης προσδοκίας.

    Πληροφορίες από τραπεζικές χρηματιστηριακές αναφέρουν ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από Έλληνες ιδιώτες επενδυτές οι οποίοι μπορούν να αποκτήσουν με δύο τρόπους μετοχές της «νέας Πειραιώς»:

    • Πρώτον, να εγγραφούν αυτοβούλως μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας συναλλαγών που έχει η κάθε χρηματιστηριακή, και
    • δεύτερον, να δηλώσουν στη χρηματιστηριακή ότι ενδιαφέρονται να αποκτήσουν μετοχές της τράπεζας και η ΑΧΕ θα είναι αυτή που θα κάνει στη συνέχεια την κατανομή. Υπάρχουν δε περιπτώσεις επενδυτών που εγγράφονται και με τους δύο τρόπους.

    Επίσης, γίνεται σύγκριση των κεφαλαιοποιήσεων μεταξύ των άλλων συστημικών τραπεζικών μετοχών με αυτή που θα έχει η νέα Πειραιώς, αφήνοντας αιχμή από την αγορά για το πώς θα κινηθεί η μετοχή της τράπεζας όταν μπουν οι νέες μετοχές μετά την αύξηση.

    Προς το παρόν, η Πειραιώς βλέπει το θετικό πρόσημο, καταγράφοντας άνοδο 1,7%, στα 1,82 ευρώ.

    Το «πάρτι» συνεχίζεται στην Alpha ΑΛΦΑ -2,40% 1,63 που πλέον καταγράφει κέρδη πάνω από 6%, στα 1,2065 ευρώ, ακολουθεί η ΕΤΕ με κέρδη 3,48%, στα 2,58 ευρώ, και λιγότερο, αλλά σταθερά ανοδικά τις τελευταίες μέρες, η Eurobank, που ενισχύεται πάνω από μία ποσοστιαία μονάδα, στα 0,78 ευρώ.

    Από εκεί και πέρα, η πρόταση της Greenhill στην Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ 1,17% 2,60 για αλλαγή της διοίκησης έπεσε στο κενό στη Γενική Συνέλευση, που σημαίνει ότι ανοίγει ο δρόμος για την αύξηση κεφαλαίου των 120 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη για τη μετοχή ξεπερνούν το 8,37%, στα 1,35 ευρώ.

    Το κλίμα είναι θετικό για τα blue chips, με τον Μυτιληναίο να ενισχύεται σχεδόν 2%, στα 14,87 ευρώ, εν αναμονή του κλεισίματος του βιβλίου για την έκδοση του ομολόγου των 500 εκατ. ευρώ.

    Κέρδη 2% για τον ΟΤΕ, στα 13,93, πάνω από 35 η αντίδραση στον ΟΠΑΠ, κέρδη 2,5% για την ΜΟΗ, στα 13,19, πράξεις πάνω από τα 4 ευρώ για την ΕΧΑΕ και με άνοδο 2,6%, αντίδραση πάνω από 4% για τα ΕΛΠΕ, στα 5,87.

    Και πάλι ανοδικά η Βιοχάλκο που έπιασε εκ νέου τα 5 ευρώ, με κέρδη άνω του 4%, 2,7% η αντίδραση στην Aegean, στα 5,24 ευρώ. Κέρδη πάνω από 7% για την Άβαξ, λίγο πριν στήσει τα εργοτάξια για την Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας.

    Με άνοδο κινούνται 81 μετοχές και 32 υποχωρούν, ενώ οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 55,27 εκατ. ευρώ.

    Διαβάστε επίσης:

    Η μεγάλη έκπληξη του Μητσοτάκη: Μειώνει φόρους, προκαταβολές, εισφορές- Αναλυτικά παραδείγματα

    Ελλάκτωρ: Καταψηφίστηκε η πρόταση των εφοπλιστών για αλλαγή διοίκησης – Προς ψήφιση η αύξηση κεφαλαίου (upd)



    ΣΧΟΛΙΑ