• ΑΓΟΡΕΣ

    Ζυγίζει τις πολιτικές εξελίξεις το Χρηματιστήριο – Στα χαμηλά ημέρας οι τράπεζες


    Αναμενόμενη κρίνεται η πτώση που σημείωσε ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, ύστερα από το πλούσιο σε πολιτικές εξελίξεις Σαββατοκύριακο, με την παραίτηση του αρχηγού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνου Καμμένου,  να συνεπάγεται  την προδηλωμένη ανακοίνωση του Πρωθυπουργού για διενέργεια ψήφου εμπιστοσύνης. Οι εξελίξεις που αναμένονταν από την περασμένη Παρασκευή και αναβλήθηκαν τελευταία στιγμή λόγω “εμπλοκής στα Σκόπια”, χαρίζοντας μια πολυπόθητη αλλαγή προσήμου για το Χρηματιστήριο στην κόψη του χρόνου, έχουν θέσει σε προσωρινή στάση αναμονής την ελληνική αγορά, με τον σημερινό τζίρο να επιστρέφει στα απογοητευτικά επίπεδά του, υποδηλώνοντας την επιφυλακτικότητα του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Έτσι με συνολική συναλλακτική δραστηριότητα 25,08 εκατομμυρίων ευρώ και με πακέτα αξίας 2,13 εκατομμυρίων, ολοκληρώθηκε η σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να περιορίζει ικανοποιητικά τις απώλειές του από τα χαμηλά ημέρας και τις 623,63 μονάδες (-1,89%), κλείνοντας στις 629,88 μονάδες (-0,92%).

    Το πλούσιο πολιτικό σκηνικό των επόμενων ημερών,  αναμένεται να αποτελέσει τον σημαντικότερο καταλύτη για το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τις επερχόμενες συνεδριάσεις.

    Με τις συζητήσεις για την ψήφο εμπιστοσύνης να ολοκληρώνονται ως την Τετάρτη το βράδυ, τα σενάρια για ανασχηματισμό να οργιάζουν και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών να ακολουθεί, η νούμερο ένα προτεραιότητα για εγχώριους και ξένους επενδυτές, είναι η διαλεύκανση του τοπίου αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών, η οποία και θα καθορίσει τη διάρκεια της “εύθραυστης” για την αγορά προεκλογικής περιόδου.

    Παρ’ όλο που το διαζύγιο των μέχρι πρότινος συγκυβερνώντων δεν αναμένεται να επηρεάσει άμεσα την πολιτική σταθερότητα της χώρας, το ελληνικό χρηματιστήριο ενδέχεται να  αποτιμήσει στις προσεχείς ημέρες τις επιπτώσεις που έχουν οι εγχώριες ζυμώσεις στο ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον. Με το Bloomberg να σημειώνει ότι οι εξελίξεις θα τεστάρουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών και τη Wall Street Journal να αναφέρει ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της πολιτικής αβεβαιότητας, η πτωτική διόρθωση του χρηματιστηρίου μετά από δύο εβδομάδες “συμπαθητικών κερδών”, θεωρείται επόμενη, καθώς το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών που αναφέρεται στα δημοσιεύματα, διεγείρει τις διαθέσεις των πωλητών.

    Στα χαμηλά ημέρας τους έκλεισαν όλες οι τράπεζες με τον Τραπεζικό Δείκτη να ολοκληρώνει τις συναλλαγές στις 433,66 μονάδες (-4,16%). Πτώση άνω του 3% κατέγραψαν όλες οι  συστημικές τράπεζες και συγκεκριμένα στα 0,52€ έκλεισε η Eurobank( ΕΥΡΩΒ -3,70%), στα 1,12€ η Alpha Bank (ΑΛΦΑ -3,86%), στα 1,08€ η Εθνική (ΕΤΕ -5,26%) και στα 0,7475€ η Πειραιώς (ΠΕΙΡ -5,26%).

    Η μείωση των ζημιών του ΓΔ συντελέστηκε για ακόμη μια φορά από τα blue chips του Large Cap, με την Coca Cola και τον ΟΤΕ, τους τίτλους με το μεγαλύτερο συντελεστή του 25άρη να καταφέρνουν να κλείσουν θετικοί.

    Συγκεκριμένα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν ΜΠΕΛΑ (13,80€ +1,32%), ΕΕΕ (28,52€ +1,06%), ΤΙΤΚ (20,60€ +0,98%), ΟΤΕ (10,90€ +0,93%) και ΕΛΠΕ (7,61€ +0,13%).

    Χωρίς μεταβολή έκλεισαν ΤΕΝΕΡΓ και ΜΟΗ, ενώ με διευρυμένες απώλειες άνω του 2% έκλεισαν οι ΣΑΡ (7,04€ -2,22%), ΜΥΤΙΛ (7,50€ -2,60%), ΓΡΙΒ (8,59€ -2,61%) και ΕΛΛΑΚΤΩΡ (1,26€ -3,67%).



    ΣΧΟΛΙΑ