Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η Wall Street κινήθηκε πτωτικά τη Δευτέρα, καθώς οι ισχυρές πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές συνδυάστηκαν με την αναζωπύρωση του γεωπολιτικού κινδύνου μετά τη νέα κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έκλεισε στις 52.498,64 μονάδες με απώλειες 0,26%, ο S&P 500 στις 7.515,34 μονάδες με πτώση 0,79% ενώ ο Nasdaq στις 25.873,18 μονάδες με βουτιά 1,55%.

1

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενισχύθηκαν έπειτα από νέα ανταλλαγή πληγμάτων, οδηγώντας ουσιαστικά σε κατάρρευση της εκεχειρίας που είχε συμφωνηθεί στα μέσα Ιουνίου. Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την επαναφορά του αποκλεισμού των ιρανικών πλοίων, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα διασφαλίσουν την ελεύθερη διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ και θα απαιτούν αποζημίωση ίση με το 20% της αξίας των φορτίων που μεταφέρονται μέσω της περιοχής.

Το Ιράν, από την πλευρά του, είχε ανακοινώσει το κλείσιμο των Στενών μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα, ενώ συνεχίζονται οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία που δεν ακολουθούν διαδρομές εγκεκριμένες από την Τεχεράνη. Οι διελεύσεις πλοίων μειώθηκαν κατά περίπου 52% σε εβδομαδιαία βάση.

Ως αποτέλεσμα το Brent εκτινάχθηκε στα 83 δολάρια το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό ξεπέρασε ξανά τα 77 δολάρια το βαρέλι, φέρνοντας νέο πονοκέφαλο για τις πληθωριστικές πιέσεις. Την ίδια στιγμή ο αξιωματούχος της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσουν τα επιτόκια στο άμεσο μέλλον, με τους επενδυτές στην αγορά swaps να αποτιμούν πλέον πιθανότητα 43% για αύξηση των επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed τον Ιούλιο.

Παράλληλα, οι τεχνολογικές μετοχές επηρεάστηκαν από το κραχ στη Νότια Κορέα. Ο δείκτης KOSPI κατέρρευσε κατά περίπου 9%, ενώ Samsung και SK Hynix έχασαν 10,7% και 15,4% αντίστοιχα, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι το ράλι της τεχνητής νοημοσύνης είχε ξεπεράσει τα θεμελιώδη μεγέθη. Η πτώση πυροδοτήθηκε από τις εκτιμήσεις χρηματιστηριακής εταιρείες ότι τα λειτουργικά κέρδη δεύτερου τριμήνου της SK Hynix θα κινηθούν χαμηλότερα από τις προσδοκίες.

Οι πιέσεις επεκτάθηκαν τόσο στις μετοχές ημιαγωγών στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ. Η Intel υποχώρησε -6,12%, η Micron κατά -4,32%, η Marvell κατά -7,75%, η Arm κατά -7,55%, η Νvidia κατά -3,52%, η AMD κατά -4,21% και η Broadcom κατά -3,98%.

Ξεχωριστά, η μετοχή της SpaceX σημείωσε απώλειες 4,24% υποχωρώντας κάτω από τα 140 δολάρια, καθώς ο βετεράνος επενδυτής Τζορτζ Νομπλ αμφισβήτησε έντονα την τρέχουσα αποτίμησή της, χαρακτηρίζοντάς την «φούσκα», η Morgan Stanley επεσήμανε τον ανταγωνισμό που προέρχεται πλέον από την Κίνα μετά την εκτόξευση του Long March 10B, ενώ στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται αύξηση της προσφοράς μετοχών λόγω της λήξης των περιόδων lockup.

Οι επενδυτές στρέφουν πλέον την προσοχή τους στα στοιχεία πληθωρισμού και στην έναρξη της περιόδου εταιρικών αποτελεσμάτων. Οι ανακοινώσεις των μεγάλων αμερικανικών τραπεζών θα αξιολογηθούν για ενδείξεις σχετικά με την ανθεκτικότητα των καταναλωτών και την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Από τις μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Salesforce (4,84%), Chevron (3,29%) και Visa (2,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι Caterpillar (-2,20%), Boeing (-3,05%) και NVIDIA (-3,52%).

Διαβάστε επίσης

Πετρέλαιο: Ράλι σχεδόν 10% με φόντο τον αποκλεισμό του Ιράν – Στα 83 δολάρια το Brent

Χαλκός: Άνοδος παρά την ένταση ΗΠΑ-Ιράν

Χρυσός: Νέα βουτιά μετά τα πλήγματα στη Μέση Ανατολή και τις ανησυχίες για την αύξηση επιτοκίων από τη FED